Placentaloslating tijdens de zwangerschap

Placentaloslating tijdens de zwangerschap Nadat de baby is geboren, zal de placenta loslaten van de baarmoederwand. Wat gebeurd er als de placenta eerder los laat terwijl de baby nog niet is geboren? Er ontstaat een levensbedreigende situatie voor de foetus! Wat zijn risicovolle factoren die een placentaloslating kunnen veroorzaken? Wat zijn de symptomen? Wat gebeurd er met de zwangere vrouw? Is het kindje nog te redden? Een overzicht:

Wat is een placentaloslating?

Tijdens de zwangerschap zit de foetus in de baarmoeder vast aan de placenta. Via de placenta krijgt de foetus voeding en zuurstof. Normaal gesproken laat de placenta pas los nadat de baby is geboren. Soms komt het echter - helaas - voor dat de placenta los laat terwijl de baby nog niet is geboren. Een ongeboren baby kan wel even zonder voedsel, maar kan niet overleven zonder zuurstof...

Gedeeltelijke of totale placentaloslating

De placentaloslating van de baarmoederwand van een zwangere vrouw kan gedeeltelijk of in zijn geheel loslaten. Placentaloslatingen komen gemiddeld bij 2 op de 1000 zwangerschappen voor.

Levensbedreigende situatie voor de foetus

Bij een placentaloslating ontstaat een levensbedreigende situatie voor de foetus. Door zuurstof te kort kan de foetus al heel snel een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Ook bij de zwangere vrouw ontstaat een zeer ernstige situatie door de placentaloslating. Zondermeer zal de vrouw een ernstig bloedstollingsprobleem gaan ondervinden.

Oorzaak placentaloslating

De oorzaak waarom de placenta loslaat is niet bekend.

Verhoogd risico van het krijgen van een placentaloslating

Wel is bekend dat de volgende factoren bijdragen aan een verhoogd risico op het krijgen van een placentaloslating tijdens de zwangerschap terwijl de baby nog niet is geboren:
 • De zwangere vrouw heeft een veel te hoge bloeddruk
 • Roken tijdens de zwangerschap,
 • Drinken van alcohol tijdens de zwangerschap,
 • Gebruik van drugs tijdens de zwangerschap,
 • Zwangere vrouwen die tijdens een eerdere zwangerschap een placentaloslating hebben gehad,
 • Zwangere vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad.

Symptomen en kenmerken van een placentaloslating

Afhankelijk van de mate van de placentaloslating, gedeeltelijke of totale loslating, kunnen de symptomen ineens en zeer plotseling op komen zetten.
 • Bloedverlies uit de vagina,
 • Rugpijn,
 • Kramp in de buik,
 • Hevige buikpijn,
 • De baarmoeder voelt enorm hard aan,
 • Verminderde beweeglijkheid van de foetus.

Bloedverlies

Na week 28 van de zwangerschap, is placentaloslating de meest ernstige vorm van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Als de placente gedeeltelijk of een klein beetje heeft losgelaten, zal het bloedverlies uit de vagina van de zwangere vrouw niet veel zijn. Een grote scheuring of een totale loslating van de placenta van de baarmoederwand geeft een hele grote en ernstige bloeding.
Neem direct contact op met de arts, vroedvrouw en/of gynaecoloog bij vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap. Bij vermoeden van een placentaloslating tijdens de zwangerschap, met grote enorme spoed direct naar het ziekenhuis gaan!!

Leeft de foetus?

De allerbelangrijkste vraag na een placentaloslating tijdens de zwangerschap is zonder meer: leeft de foetus nog? En zo ja, in welke conditie?

Cardiotocografie, CTG

Met grote spoed zal er een CTG en een echo gemaakt moeten worden. Een CTG of een cardiotocografie, dient om de conditie van de foetus in de baarmoeder van de zwangere vrouw te controleren. Is het CTG resultaat afwijkend, zal de gynaecoloog overgaan op extra onderzoek, door wat bloed af te nemen uit de hoofdhuid om de zuurgraad te kunnen meten van de foetus.
Bij een niet regelmatige hartslag constatering van de foetus, kan dat een zeer slecht teken zijn: de foetus heeft het benauwd en kan slecht ademhalen. Bij geen enkele hartslagconstatering kan het te laat zijn, mogelijk is de foetus door zuurstof gebrek overleden.

Spoed keizersnee

Als de foetus nog leeft, maar in een uiterst slechte en levensbedreigende conditie verkeerd, zal afhankelijk van de duur van de zwangerschap, besloten worden tot een spoed keizersnee. Zo´n spoed keizersnee is echter een bijzonder risicovolle onderneming voor de zwangere vrouw, aangezien er bij de vrouw bloedstollingsproblemen zijn te verwachten na een placentaloslating. Hoogstwaarschijnlijk moet de vrouw een bloedtransfusie krijgen.

De foetus heeft de placentaloslating niet overleefd

Een intens verdrietige ervaring voor de ouders is om te moeten horen dat de foetus de placentaloslating niet heeft overleefd. De zwangere vrouw zal alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis (als ze nog niet in het ziekenhuis lag!) om daar een natuurlijke bevalling af te wachten. Sterke pijnstillers heeft de zwangere vrouw hard nodig.

De prognose van de zwangere vrouw na een placentaloslating

Bij de zwangere vrouw die een gedeeltelijke of een totale placentaloslating heeft gehad, kunnen naar grote waarschijnlijkheid de volgende klachten ontstaan:
 • Bloedstollingsproblemen,
 • Nierproblemen,
 • Leverproblemen.
De prognose van de vrouw is echter behoorlijk goed, mits zij goede medische zorg krijgt.
Soms moet er bij de vrouw een bloedtransfusie aangelegd worden als ze te veel bloed heeft verloren en bij de spoed keizersnee. Soms moet er bloed worden afgetapt bij de vrouw als de bloedstollingsproblemen te ernstig worden.
Alle klachten van de vrouw veroorzaakt door de placentaloslating, gaan in het algemeen vanzelf weer over, mits de vrouw medische zorg krijgt.

De prognose van de foetus na een placentaloslating

Bij een placentaloslating is de prognose voor de foetus geheel afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De meeste overlevingskans heeft de foetus als de zwangerschap al in een zeer vergevorderd stadium was en dat de zwangere vrouw onmiddellijk bij de allereerste symptomen groot alarm heeft geslagen.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Bloedverlies en zwangerBloedverlies en zwangerBloedverlies tijdens de zwangerschap, aantal weken, bloedingen, kans op miskraam. Bloedverlies komt soms voor tijdens de…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
Gescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingDe milt is een relatief klein orgaantje, gelegen aan de linkerzij onder de ribben. Als de milt door één of andere oorzaa…

Thuis bevallen of liever in het ziekenhuis?Thuis bevallen of liever in het ziekenhuis?In Nederland heb je de keuze om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. In vele andere Europese landen is dit niet mogel…
Premature bevalling en vroeggeboortePremature bevalling en vroeggeboorteNormaal gesproken duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Bevallingen die plaats vinden tussen week 37 en 42 van de z…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
 • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos

Reageer op het artikel "Placentaloslating tijdens de zwangerschap"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kristel, 29-09-2014 20:54 #4
Ik was 39 weken zwanger toen ik smorgens wakker werd met een keiharde buik 2 uur later was deze nog steeds hard zonder af te zakken. We hebben de verloskundige gebeld en deze is geweest het was geen probleem ik moest maar even in bad zodat het zou ontspannen eigenlijk meteen het bad aangezet en toen ik me aan het uitkleden was was het net of er voor mn gevoel iets knapte ik had geen pijn maar verloor enorm veel bloed. Ik ben met spoed naar het ziekenhuis gebracht en kreeg een spoedkeizersnede wonder boven wonder kwam ons kleine mannetje levend ter wereld hij is inmiddels 2 en doet het super. ik lees hier dat het helaas ook heel anders had kunnen aflopen. Heel veel sterkte!

Monique, 29-01-2013 13:28 #3
Ik voelde me dochter met 38 weken zondags nog heel goed, daarna beweeglijkheid minder, die dinsdag hogere bloeddruk. Na zkh niks aan de hand. Vrijdags bloeding. Zegge ze niks aan de hand. Zaterdagochtend 2 cm ontsluiting krijg ik weeenopwekkers, daarna nog echo zien ze dat de placenta gedeeltelijk los hing. Spoedkezersnee en inmiddels is me dochter alweer 8 maandjes.

Heb ik een vraag: heb ik hier na bij volgende zw kans om bloedingen te krijgen?

Mvg Monique

Mahboba, 26-04-2012 15:57 #2
Ik was ook 40 weken en 2 dagen zwanger toen begon de weeen. ik ging naar het ziekenhuis ik had 2 cm ontsluiting, na ongeveer 15 uur pijn eindelijk 10 cm ontsluiting en ik begon met persen maar dat helpt niet, mijn baby's hartslag werd steeds zwakker, waardoor werd besloten om een spoedkiezersnee te doen. Helaas door te vroeg placenta loslating kwam mijn zoon levenloos ter wereld. Ze hadden hem gereanimeerd, maar hij had helemaal geen hersenactiviteit. Uiteindelijk is hij in onze armen overleden. Pure bad lucků bad luck. Ik ben er helemaal kapot van.

Wendy, 19-05-2011 10:56 #1
Ik was precies 40 weken toen mijn vliezen waren gebroken. (bovenin ingescheurd)
Ben in het ziekenhuis ingeleid, maar de weeenopwekkers deden niks. Na 6,5 uur braken mijn vliezen centraal en kreeg ik ineens hele erge buikpijn. Bij het vruchtwater zat ook veel bloed en 2 cm ontsluiting, mijn baby's hartslag werd steeds zwakker, waardoor de verloskundige en gynecoloog besloten om een spoedkeizersnee te doen. Er gaan heel wat minuten verloren, door mijn klaar te maken voor de OK. Toch had het niet sneller kunnen gaan. 50 minuten heeft het totaal geduurd, van moment vliezen breken & placenta loslating tot de geboorte van onze zoon. Hij kwam levenloos ter wereld, maar ze hebben hem kunnen reanimeren. 31 uur is hij nog bij ons geweest, maar is uiteindelijk in onze armen overleden. Hij had helemaal geen hersenactiviteit, niertjes werkte niet, te hoge bloeddruk, maakte geen bloedplaatjes aan en werd continu beademd. Placentaloslating… er is niks aan te doen… pure pech hebben zeggen ze. Reactie infoteur, 19-05-2011
Beste Wendy,

Wat een afschuwelijke ervaring! Ik ben helemaal sprakeloos! Ik wil je heel veel sterkte toewensen met het verwerken van deze enorme schok!

Met vriendelijke groet, Roberta

Infoteur: Roberta
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!