Placentaloslating tijdens de zwangerschap
Nadat de baby is geboren, zal de placenta loslaten van de baarmoederwand. Wat gebeurd er als de placenta eerder los laat terwijl de baby nog niet is geboren? Er ontstaat een levensbedreigende situatie voor de foetus! Wat zijn risicovolle factoren die een placentaloslating kunnen veroorzaken? Wat zijn de symptomen? Wat gebeurd er met de zwangere vrouw? Is het kindje nog te redden? Een overzicht:
Wat is een placentaloslating?
Tijdens de zwangerschap zit de foetus in de baarmoeder vast aan de placenta. Via de placenta krijgt de foetus voeding en zuurstof. Normaal gesproken laat de placenta pas los nadat de baby is geboren. Soms komt het echter - helaas - voor dat de placenta los laat terwijl de baby nog niet is geboren. Een ongeboren baby kan wel even zonder voedsel, maar kan niet overleven zonder zuurstof...
Gedeeltelijke of totale placentaloslating
De placentaloslating van de baarmoederwand van een zwangere vrouw kan gedeeltelijk of in zijn geheel loslaten. Placentaloslatingen komen gemiddeld bij 2 op de 1000 zwangerschappen voor.
Levensbedreigende situatie voor de foetus
Bij een placentaloslating ontstaat een levensbedreigende situatie voor de foetus. Door zuurstof te kort kan de foetus al heel snel een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Ook bij de zwangere vrouw ontstaat een zeer ernstige situatie door de placentaloslating. Zondermeer zal de vrouw een ernstig bloedstollingsprobleem gaan ondervinden.
Oorzaak placentaloslating
De oorzaak waarom de placenta loslaat is niet bekend.
Verhoogd risico van het krijgen van een placentaloslating
Wel is bekend dat de volgende factoren bijdragen aan een verhoogd risico op het krijgen van een placentaloslating tijdens de zwangerschap terwijl de baby nog niet is geboren:
- De zwangere vrouw heeft een veel te hoge bloeddruk
- Roken tijdens de zwangerschap,
- Drinken van alcohol tijdens de zwangerschap,
- Gebruik van drugs tijdens de zwangerschap,
- Zwangere vrouwen die tijdens een eerdere zwangerschap een placentaloslating hebben gehad,
- Zwangere vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad.
Symptomen en kenmerken van een placentaloslating
Afhankelijk van de mate van de placentaloslating, gedeeltelijke of totale loslating, kunnen de symptomen ineens en zeer plotseling op komen zetten.
- Bloedverlies uit de vagina,
- Rugpijn,
- Kramp in de buik,
- Hevige buikpijn,
- De baarmoeder voelt enorm hard aan,
- Verminderde beweeglijkheid van de foetus.
Bloedverlies
Na week 28 van de zwangerschap, is placentaloslating de meest ernstige vorm van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Als de placente gedeeltelijk of een klein beetje heeft losgelaten, zal het bloedverlies uit de vagina van de zwangere vrouw niet veel zijn. Een grote scheuring of een totale loslating van de placenta van de baarmoederwand geeft een hele grote en ernstige bloeding.
Neem direct contact op met de arts, vroedvrouw en/of gynaecoloog bij vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap. Bij vermoeden van een placentaloslating tijdens de zwangerschap, met grote enorme spoed direct naar het ziekenhuis gaan!!
Leeft de foetus?
De allerbelangrijkste vraag na een placentaloslating tijdens de zwangerschap is zonder meer: leeft de foetus nog? En zo ja, in welke conditie?
Cardiotocografie, CTG
Met grote spoed zal er een CTG en een echo gemaakt moeten worden. Een CTG of een cardiotocografie, dient om de conditie van de foetus in de baarmoeder van de zwangere vrouw te controleren. Is het CTG resultaat afwijkend, zal de gynaecoloog overgaan op extra onderzoek, door wat bloed af te nemen uit de hoofdhuid om de zuurgraad te kunnen meten van de foetus.
Bij een niet regelmatige hartslag constatering van de foetus, kan dat een zeer slecht teken zijn: de foetus heeft het benauwd en kan slecht ademhalen. Bij geen enkele hartslagconstatering kan het te laat zijn, mogelijk is de foetus door zuurstof gebrek overleden.
Spoed keizersnee
Als de foetus nog leeft, maar in een uiterst slechte en levensbedreigende conditie verkeerd, zal afhankelijk van de duur van de zwangerschap, besloten worden tot een spoed keizersnee. Zo´n spoed keizersnee is echter een bijzonder risicovolle onderneming voor de zwangere vrouw, aangezien er bij de vrouw bloedstollingsproblemen zijn te verwachten na een placentaloslating. Hoogstwaarschijnlijk moet de vrouw een bloedtransfusie krijgen.
De foetus heeft de placentaloslating niet overleefd
Een intens verdrietige ervaring voor de ouders is om te moeten horen dat de foetus de placentaloslating niet heeft overleefd. De zwangere vrouw zal alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis (als ze nog niet in het ziekenhuis lag!) om daar een natuurlijke bevalling af te wachten. Sterke pijnstillers heeft de zwangere vrouw hard nodig.
De prognose van de zwangere vrouw na een placentaloslating
Bij de zwangere vrouw die een gedeeltelijke of een totale placentaloslating heeft gehad, kunnen naar grote waarschijnlijkheid de volgende klachten ontstaan:
- Bloedstollingsproblemen,
- Nierproblemen,
- Leverproblemen.
De prognose van de vrouw is echter behoorlijk goed, mits zij goede medische zorg krijgt.
Soms moet er bij de vrouw een bloedtransfusie aangelegd worden als ze te veel bloed heeft verloren en bij de spoed keizersnee. Soms moet er bloed worden afgetapt bij de vrouw als de bloedstollingsproblemen te ernstig worden.
Alle klachten van de vrouw veroorzaakt door de placentaloslating, gaan in het algemeen vanzelf weer over, mits de vrouw medische zorg krijgt.
De prognose van de foetus na een placentaloslating
Bij een placentaloslating is de prognose voor de foetus geheel afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De meeste overlevingskans heeft de foetus als de zwangerschap al in een zeer vergevorderd stadium was en dat de zwangere vrouw onmiddellijk bij de allereerste symptomen groot alarm heeft geslagen.