Ontzwangeren na je bevalling

Ontzwangeren na je bevalling Ontzwangeren na je bevalling: wat is dat nu eigenlijk? Bestaat het wel en wat houdt het in? Betekent het een paar kraamtranen of ben je daadwerkelijk een aantal maanden bezig om van je zwangerschapshormonen af te komen?

Na je bevalling.

Of je nu een makkelijke of moeilijke zwangerschap en een makkelijke of moeilijke bevalling hebt gehad; er is een kans van 90% dat je last van kraamtranen krijgt na je bevalling. Kraamtranen openbaren zich vaak tussen derde en de zesde dag na de bevalling en duren gemiddeld ook een aantal dagen. Kraamtranen worden gezien als reactie op de ongelooflijke grote stoot adrenaline die je lichaam te verduren heeft tijdens de bevalling. Deze stoot is zo groot dat je lichaam hier nog enkele dagen profijt van heeft; heel handig voor de eerste paar dagen met je baby als je moe bent van de bevalling maar toch 's nachts er een aantal malen uit moet voor een voeding. Maar wanneer de adrenaline uit je lijf verdwijnt, komt daarvoor in de plaats de moeheid en de schok van de grote levensverandere gebeurtenis die de geboorte van een kindje inhoudt. Logisch dat dit zorgt voor een aantal fikse huilbuien, de zogenoemde kraamtranen. En dit is de start van het ontzwangeren.

Ontzwangeren.

Het spreekwoord luidt: "9 maanden zwanger, dan ook 9 maanden ontzwangeren". Natuurlijk is voor iedere vrouw de tijd die het kost om de zwangerschapshormonen kwijt te raken verschillend, maar het is goed om je er op voor te bereiden dat het best een klein jaar kan kosten voordat je je mentaal en fysiek weer de oude zal voelen. In je zwangerschap maakt je lichaam hormonen als oestrogeen en progesteron aan en die zorgen voor een antidepressief effect. Na de bevalling stopt je lichaam met het aanmaken van deze hormonen en verdwijnen de opgebouwde oestregenen en progesteron vanzelf uit je lichaam. Maar in combinatie met de grote vermoeidheid van de bevalling en de onderbroken nachtrust kan het effect groot zijn en behoorlijk depressieve gevoelens geven in de maanden na je bevalling.

Kwetsbaarheid.

Daarbij komt dat de meeste nieuwbakken moeders zich behoorlijk kwetsbaar voelen na hun bevalling. De zorg voor je kindje geeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en soms is er ook de druk van buitenaf met bemoeienissen van mensen waarop je helemaal niet zit te wachten. Daarbij komt dat je vaak een sterke drang tot bescherming van je kindje hebt. Dat alles bij elkaar zorgt voor een onevenwichtig gevoel in je hoofd en in je lijf. Het is goed om jezelf te realiseren dat de meeste vrouwen deze gevoelens hebben en dat dit vaak een aantal maanden aanhoudt. Het is niet bewezen dat het geven van borstvoeding een versterkend effect zou hebben op depressieve gevoelens na de bevalling, maar feit is dat er ook dan weer andere hormonen worden aangemaakt die het onevenwichtige gevoel dat je hebt, kunnen versterken.

Wat is er tegen te doen?

Eigenlijk is er niet zoveel te doen tegen ontzwangeren. Nieuwe moeders die met man en macht proberen te schijn op te houden, lopen op een zeker moment toch tegen de lamp aan en dan kan het gevoel van instorten nog veel groter zijn. Het beste is er om gewoon in mee te gaan. Een huilbui lucht altijd op en accepteer dat er dagen zijn dat je het allemaal niet meer zo ziet zitten. Probeer op deze dagen wel iets te doen wat een positieve werking kan hebben. Bel een vriendin om je hart te luchten of ga er even lekker uit voor een wandeling met je baby in de wandelwagen. Vraag iemand die je heel goed vertrouwt om een middag op je kindje te passen, zodat je even naar de stad kunt om wat te winkelen of wat anders voor jezelf te doen. En hou altijd voor ogen dat er een einde komt aan de nare en depressieve gevoelens die je kunt hebben. Bij de een duurt het langer dan bij de ander, maar op een gegeven moment ben je echt helemaal ontzwangerd en zul je je weer zo goed als de oude voelen. Belangrijk is ook om je te realiseren dat je nooit meer helemaal dezelfde zult zijn als die je vroeger was. Een kindje krijgen is een "lifeturning event" en vanaf de geboorte zal het gevoel van moederliefde, zorg en verantwoordelijkheid altijd met je mee reizen.

Als de depressieve gevoelens niet ophouden en/of bijzonder heftig zijn?

Neem dan contact op met de huisarts of de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Leg ze uit dat je je ernstig depressief voelt na de geboorte van je kindje en dat je hulp nodig hebt om er bovenop te komen. Schaam je hier niet voor; minimaal 10% van de bevallen vrouwen hebben een ernstige postnatale depressie. Hoe eerder je uiting geeft aan deze gevoelens, des te beter het is.
© 2010 - 2020 Julia78, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kraamtranen na de bevallingKraamtranen na de bevallingEen bekend verschijnsel na een bevalling zijn de “kraamtranen”, ook wel de babyblues genoemd. Maar wat zijn kraamtranen…
Ontzwangeren, wat kan je verwachten?Ontzwangeren, wat kan je verwachten?Negen maanden lang ben je zwanger geweest met alle kwalen en ongemakken die daarbij horen. Eindelijk ben je bevallen van…
Kwaaltjes en klachten na de bevallingKwaaltjes en klachten na de bevallingNiet alleen tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen te maken krijgen met allerlei kwaaltjes en klachten zoals hoofdpijn,…
Kraamtranen, oorzaak en gevolgKraamtranen, oorzaak en gevolgKraamtranen of de baby blues, heftige emotionele gevoelens na de bevalling. Vaak treden deze op rond de derde dag en ein…

Misoprostol, een levens reddend medicijnJaarlijks zijn er meer dan een half miljoen gevallen van moedersterfte wereldwijd. Dit word onder andere veroorzaakt doo…
Mijn vrouw is zwanger, wat nu?Mijn vrouw is zwanger, wat nu?Dit artikel is speciaal voor mannen, die thuis een zwangere vrouw of vriendin hebben. In dit artikel gaan we het vooral…

Reageer op het artikel "Ontzwangeren na je bevalling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Julia78
Gepubliceerd: 24-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!