Ontzwangeren, wat kan je verwachten?

Ontzwangeren, wat kan je verwachten? Negen maanden lang ben je zwanger geweest met alle kwalen en ongemakken die daarbij horen. Eindelijk ben je bevallen van een prachtige zoon of dochter. Het genieten kan beginnen. Maar hoe gaat het na de bevalling met je lichaam? Wat kan je verwachten nadat je bent bevallen? Welke kwalen en ongemakken horen bij het ontzwangeren?

Kraamvloed

Het is normaal om na een bevalling bloedverlies uit de vagina te hebben. Dit bloedverlies wordt veroorzaakt doordat het loslaten van de placenta een grote wond in de baarmoeder veroorzaakt. De eerste dagen is het bloed helderrood met stolsels die zo groot als een citroen kunnen zijn. Na een aantal dagen zal het bloedverlies verminderen en zal de kleur van het bloed meer roodbruin worden. Bij de meeste vrouwen is het bloeden na ongeveer 6 weken wel gestopt.

Naweeën

Ook na de bevalling heb je weeën. Deze weeën worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. De baarmoeder krijgt hierdoor de normale vorm weer terug. De pijn van naweeën varieert van een lichte kramp tot hevige pijn. Op de momenten dat je kindje bij je drinkt voel je dit het ergst. Naweeën kunnen enkele dagen aanhouden.

Babyblues

Een aantal dagen na bevalling kan je last krijgen van de babyblues of kraamtranen. De babyblues worden veroorzaakt door een plotselinge daling van de hormonen en het op gang komen van de melkproductie. Slaapgebrek en de shock van de grote verandering in je leven kunnen hierbij ook een rol spelen. De babyblues kunnen wel tot 10 dagen aanhouden. Blijf je lang last houden van negatieve gevoelens en heb je het idee dat er geen verbetering in komt, zoek dan professionele hulp. Je kan dan last hebben van een postnatale depressie.

Zweetaanvallen

Tijdens je zwangerschap houd je veel vocht vast. Na de bevalling moet je lichaam dat vocht allemaal weer zien kwijt te raken. Je lichaam doet dit door te zweten en veel te urineren. Veel vrouwen hebben na de bevalling last van nachtelijke zweetaanvallen. Je kan zoveel zweten dat bijvoorbeeld je hele bed doorweekt raakt. Om al dit vocht een beetje op te vangen kan je op een handdoek of op een beschermzeiltje uit je kraampakket slapen. De zweetaanvallen houden na een paar weken vanzelf op.

Haaruitval

Een aantal weken na de bevalling kan je last krijgen van haaruitval. Tijdens de zwangerschap verlies je door invloed van hormonen vaak minder haar. Veel vrouwen hebben dan ook een mooie volle bos haar als ze zwanger zijn. Na de periode van haaruitval zal je meestal weer je vertrouwde bos terugkrijgen.

Je lichaamsgewicht

Gemiddeld komt een vrouw tussen de 10 en 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Dit gewicht bestaat voor een groot deel uit de baby, de placenta, vruchtwater, extra vocht en bloed en een laagje vet. Het grootste gedeelte van dit gewicht verdwijnt vanzelf weer. Bij de bevalling raak je al zo'n 5 kilo kwijt. Het vocht en extra vet raak je in de weken daarna kwijt. De laatste kilootjes gaan er meestal wat moeilijker af. Het is niet verstandig om (meteen) te gaan lijnen. Zeker als je borstvoeding geeft is dit niet aan raden. Door te lijnen kunnen er giftige afvalstoffen in de moedermelk terechtkomen. Het beste is om gewoon gezond te eten en er voor te zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. De eerste 6 weken moet je lichaam nog herstellen. Daarna kan je rustig aan weer beginnen met sporten.

De eerste menstruatie

Na de bevalling kan het een tijdje duren voordat je weer ongesteld wordt. Gemiddeld wordt een vrouw na 3 tot 9 maanden weer voor het eerst ongesteld. Dit kan langer duren als je borstvoeding geeft. De eerste paar keer kan de menstruatie een stuk erger zijn dan je normaal gewend bent. Het bloedverlies kan zelfs zo heftig zijn dat het kraamverband weer uit de kast kan. Na een paar keer zullen je cyclus en je menstruatie weer normaliseren.

Tot slot

Ontzwangeren is voor elke vrouw anders. De een heeft er meer last van dan de andere. Het belangrijkste van deze periode is dat je goed voor je zelf zorgt en geniet van je kindje. Op een gegeven moment voel je je weer helemaal normaal.
© 2015 - 2024 Aeode, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontzwangeren na je bevallingOntzwangeren na je bevallingOntzwangeren na je bevalling: wat is dat nu eigenlijk? Bestaat het wel en wat houdt het in? Betekent het een paar kraamt…
Kraamtranen na de bevallingKraamtranen na de bevallingEen bekend verschijnsel na een bevalling zijn de “kraamtranen”, ook wel de babyblues genoemd. Maar wat zijn kraamtranen…
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…

De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Zwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurZwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurVitamines en mineralen maken ons lichaam niet of onvoldoende zelf aan. Toch zijn ze onmisbaar. Deze chemische verbinding…
Bronnen en referenties
  • http://www.oudersvannu.nl/baby/0-4-weken/bevalling-kraamtijd/kraamtijd/vloeien-na-bevalling/
  • http://yogavoormama.nl/ontzwangeren-help-dit-hebben-ze-me-nooit-verteld/
  • http://wij.nl/geboorte-info-herstellen-na-de-bevalling/artikel/ontzwangeren-na-de-bevalling
Aeode (4 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.