Mijn vrouw is zwanger, wat nu?
Dit artikel is speciaal voor mannen, die thuis een zwangere vrouw of vriendin hebben. In dit artikel gaan we het vooral hebben over wat mannen wel of beter niet kunnen doen voor hun zwangere partner. Lees het goed door, want dit kan je soms een hoop ruzies en conflicten met je partner schelen. En een boze of verdrietige zwangere vrouw wil je echt niet in je huis hebben.
Het eerste trimester
Ten eerste natuurlijk, van harte met de zwangerschap. Er komt een spannende en enerverende tijd voor jullie aan. De eerste twaalf weken (eerste trimester) is een hele belangrijke periode. Niet alleen je kindje ontwikkeld zich in de eerste 13 weken, maar ook gebeurt er heel erg veel met je partner. Er verandert veel aan je partner zowel van binnen als van buiten.
De zwangerschapshormonen gieren door haar lijf, en deze hormonen hebben veel invloed. Zo kan je partner last hebben van:
- Misselijkheid
- Braken
- Vermoeidheid
- Geen eetlust
- Obstipatie
- Zere borsten
- Droge huid
- Pukkeltjes
- Vergeetachtigheid
- Buikpijn (bandenpijn)
- Moodswings
- Huilbuien
- Vocht vasthouden
- Geen zin in seks
- Nesteldrang
Zoals je ziet is het een hele lijst waar je partner last van kan hebben. Maar helaas is de ene vrouw de andere niet, en zal ieder vrouw anders reageren op haar zwangerschap. Maar als aanstaande vader kan je wel al heel erg veel voor je partner betekenen.
Ten eerste, toon vooral veel begrip. Je partner ondergaat een enorme verandering. Probeer er zo veel mogelijk voor haar te zijn. Praat veel met haar, ook over haar (lichamelijke) problemen. Dit kan variëren van pijnlijke borsten tot vermoeidheid. Probeer wat huishoudelijke klusjes uit handen te nemen. Zoals boodschappen doen, een wasje draaien, vaatwasser leegruimen of stofzuigen. Als ze ergens last van heeft, probeer haar dan zo comfortabel mogelijk te maken. Geef bij buikpijn een warme kruik, en smeer haar even lekker in met een bodylotion bij een droge huid. Dit wordt door een zwangere vrouw echt gerespecteerd.
Bij veel misselijkheid, kan je niet zo heel erg veel voor haar betekenen. Let er wel op dat ze voldoende drinkt (1,5-2 liter per dag). Misselijke vrouwen willen meestal niets eten of drinken. Maar drinken is gewoon heel erg belangrijk. Neem het koken van haar over. Veel vrouwen worden misselijk door gekookt eten te ruiken.
De zin in seks, laat bij veel zwangere vrouwen het eerste trimester, nogal te wensen over. Maar het gebeurt ook wel dat je partner nu meer zin heeft dan ooit daarvoor. Als ze geen zin in seks heeft, dwing dan niet. Ze zal er alleen maar van overstuur raken. Toon begrip als ze niet wil, de zin in seks komt echt wel weer terug. Heb je een partner die wel veel zin heeft, stel haar dan niet teleur. Seks tijdens de zwangerschap kan echt geen kwaad. Het is zelfs goed.
Het tweede trimester
Het tweede trimester is het rustigste trimester van de zwangerschap. Het 2e trimester loopt van week 13 tot en met week 26 van de zwangerschap. In dit trimester verdwijnt vaak de misselijkheid en ook de vermoeidheid. Vaak is je partner energiek en wil van alles doen. Nu is ook het moment om de babykamer in orde te maken. Ook zal ze meer last krijgen van nesteldrang. De babykamer moet af. Alles moet opgeruimd en schoon zijn.
De zin in seks zal ook langzamerhand weer meer worden. Alleen het geheugen wordt steeds slechter. Dit wordt ook wel
zwangerschapsdementie genoemd. Helaas kan een zwangere vrouw hier niets aan doen. Als er boodschappen gedaan moeten worden, schrijf het dan op. De gekste dingen zullen er soms vergeten worden. Denk maar eens aan dat ze chili con carne maakt, maar dan de bonen vergeet in te doen. Afspraken vergeten, huisdieren vergeten eten te geven, en noem maar op. Na de zwangerschap zal dit weer langzamerhand beter worden.
Obstipatie of te wel verstopping komt ook vaak voor in dit gedeelte van de zwangerschap. Door de hormonen werken de darmen van je partner langzamer dan normaal. Hierdoor kunnen er makkelijker verstoppingen ontstaan. Dit is erg vervelend voor je partner en ze kan er ziek en chagrijnig van worden. Ze moet voldoende drinken en vezelrijk voedsel eten. Zo kan je verstoppingen voorkomen.
In dit tweede trimester zal haar buik flink gaan groeien. De ontwikkeling van de baby is immers zo goed als klaar. Het hoeft nu eigenlijk bijna alleen nog maar te groeien en zwaarder te worden. Aan het einde van dit tweede trimester is de baby dan ook levensvatbaar. In dit trimester zal ook jij de baby voor het eerst te voelen bewegen in de buik van je partner.
Veel vrouwen doen aan zwangerschapsgymnastiek. Hier bij doen ze oefeningen en leren ze te puffen. Er is vaak 1 les dat de man mee moet, om te leren meepuffen. Veel mannen zien hier tegenop. Laat je niet kisten en ga gewoon mee, het hoort er eenmaal bij. Als je partner tijdens de bevalling in paniek raakt (ze weet niet meer hoe ze moet puffen), dan kan jij haar helpen herinneren hoe het moet.
Het derde trimester
Het derde trimester zijn de laatste loodjes voor je partner. Het derde trimester loopt van week 27 tot en met week 40.
Vooral de laatste paar weken zijn het zwaarst. De steeds maar dikker wordende buik gaat steeds meer in de weg zitten en het huishouden wordt ook steeds zwaarder. Je partner zal nu meer huilbuien krijgen dat ze genoeg heeft van de zwangerschap. Moedig haar dan aan dat ze nog maar heel eventjes hoeft, voordat ze haar baby in de armen mag houden.
Ook veel vocht vasthouden is een bekend probleem bij hoogzwangere vrouwen. Help je vrouw door die laatste paar weken heen. Verwen haar wat meer. Doe een kussentje onder haar voeten, masseer haar rug. Het zwaarste, de bevalling, moet nog komen. Ze zal slechter slapen, dus de vermoeidheid neemt weer flink toe.
Probeer nu zo veel mogelijk taken uit handen te nemen. Vraag desnoods, ouders, schoonouders, broers, zussen, vrienden, om je af en toe te helpen. Al is het alleen maar even voor wat aanspraak voor je partner.
De bevalling
Als de baby zich aankondigt, zal alles als een roes voorbij gaan. Je steunt je partner waar je kunt. Je zal flink onder de indruk zijn van het natuurgeweld wat er plaats vind.
- Heeft ze het koud, zet dan de verwarming hoger.
- Heeft ze het warm, dep haar dan met een vochtig washandje.
- Wil ze dat je van haar afblijft, raak haar dan niet aan.
- Scheldt ze je de huid vol, laat haar lekker uitrazen.
- Heeft ze rugweeën, masseer deze dan weg.
- Puf met haar mee in de moeilijke periode.
- Doe gewoon alles wat ze je vraagt.
Maar als je je kindje uiteindelijk in je armen mag houden is alles vergeten en vergeven.