Hoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevalling
Na de bevalling wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je oude figuur weer terug. Al die maanden ben je alleen maar aangekomen. Wat zou het toch heerlijk zijn als die kilo's er nu allemaal weer af gingen. Voor een deel gaat dit helemaal vanzelf. Aan de andere kant blijft er ook vaak nog een aantal kilo zitten. Deze moet je er dus zelf af zien te krijgen. Is het verstandig om te gaan lijnen? En vanaf wanneer is het verstandig om hier mee te beginnen? Geef je lichaam eerst de tijd om te kunnen ontzwangeren.
Tijdens de zwangerschap
Gemiddeld komt een vrouw tijdens de zwangerschap 10 tot 12 kilo aan. Je hoeft overigens helemaal niet te schrikken als je veel meer bent aangekomen. Ook als je veel aankomt tijdens de zwangerschap, kunnen de kilo's na de bevalling weer net zo snel verdwijnen. Vaak zien we dat vrouwen in de eerste 12 weken van de zwangerschap òf misselijk zijn en overgeven, òf extreem veel honger hebben. Dit kan natuurlijk van invloed zijn op het totale gewicht dat je aankomt tijdens de zwangerschap.
Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd eet en blijf zo mogelijk in beweging.
Na de bevalling
Direct na de bevalling ben je zo'n 6 kilo lichter. Dit komt door het gewicht van de baby, het vruchtwater en de placenta. Dit betekent dus wel dat er nog heel wat extra kilo's blijven zitten. Deze kilo's zullen er in de maanden na de bevalling dus geleidelijk af moeten gaan.
De eerste weken na de bevalling
Ontzwangeren
Afhankelijk van het verloop van de bevalling, heeft het lichaam even de tijd nodig om te ontzwangeren. Gemiddeld duurt dit 6 weken. In deze periode is het goed om veel te slapen, gezond en gevarieerd te eten en je kunt alvast wat lichte oefeningen doen. Welke oefeningen direct na de bevalling gedaan kunnen worden, vind je in het artikel
Sporten na de bevalling. Wanneer je deze adviezen ten minste 6 weken aanhoudt, zal je merken dat je buik alweer iets strakker is geworden. Ook kan het zijn dat de weegschaal alweer een aantal kilo minder aangeeft. Tijdens het ontzwangeren zullen de borsten namelijk iets in volume afnemen. Verder heb je tijdens de zwangerschap ongeveer 1 liter bloed extra door je lichaam stromen. Ook dit neemt geleidelijk af tijdens het ontzwangeren. Verder kan het zo zijn dat je in de eerste weken na de bevalling veel vocht verliest. Dit vocht is er allemaal bijgekomen tijdens de zwangerschap, en zal nu langzaam het lichaam weer verlaten. Dit gebeurt in de vorm van urine of zweet. Een veelgehoorde klacht is dan ook dat vrouwen extreem veel last hebben van nachtelijk zweten in de eerste weken na de bevalling.
Wel of niet lijnen?
Vooral tijdens de periode van het ontzwangeren is het verstandig om niet te gaan lijnen. Dit kost erg veel energie, en dat kun je je niet veroorloven wanneer je lichaam aan het herstellen is van een bevalling. Wanneer je borstvoeding geeft kunnen er zelfs schadelijke stoffen voor je baby in de voeding terecht komen door een dieet. Dit komt doordat er tijdens het lijnen grotere hoeveelheden vetcerllen worden afgebroken dan gewoonlijk. Deze vetcellen bevatten giftige stoffen, die dan in de borstvoeding terecht kunnen komen. Daarom is het verstandig om ongeveer een halve kilo per week af te vallen.
Je oude figuur weer terug
Het kan tot wel 9 maanden duren voordat je lichaam weer volledig hersteld is. Wees dus niet getreurd als het afvallen na een maand of 5 nog niet goed lukt. Blijf het gezonde eten vooral volhouden, en probeer voldoende te bewegen. Natuurlijk is het de eerste maanden na de bevalling nog niet aan te raden om zware sporten te beoefenen. Maar indien mogelijk kun je er lekker op uit gaan met de kinderwagen of draagdoek. Zo ben je met je baby in de weer en verbrand je ook nog eens de nodige calorieën.
Waarom het ondanks al in inspanningen niet lukt
Helaas is een strak lichaam na de bevalling niet voor iedereen weggelegd. Hoe hard je ook je best doet, sommige vrouwen blijven nu eenmaal een paar kilo extra wegen nadat zij een kindje hebben gekregen. Vraag het bijvoorbeeld eens na aan je eigen moeder. Hoe was haar figuur voordat ze haar eerste kindje kreeg, en is het daarna weer geworden zoals voorheen? Vaak kun je je hier wel aan meten, ook al geldt dit niet voor alle vrouwen.
Wel op het oude gewicht, maar niet het oude figuur terug
Ook wanneer je weer terug bent op je oude gewicht, kan het zo zijn dat je figuur anders is dan dat je gewend was. De huid op je buik is vaak slapper en kan
striae bevatten. Verder zijn de heupen in de eerste maanden na de bevalling nog wat breder en kan de taille wat minder prominent aanwezig zijn. Vaak komt dit na verloop van tijd wel weer goed. Wanneer je er een gezond eet- en beweegpatroon op na houdt, hoef je je hier zeker niet druk om te maken.
Waarom vallen anderen zo snel af na hun zwangerschap?
Er zijn natuurlijk ook altijd mensen die er 2 maanden na de bevalling uitzien, alsof ze nog nooit een kindje hebben gekregen. Sommige van hen hoeven hier zelfs helemaal niets voor te doen! Vaak is dit genetisch bepaald. Het is dan ook niet jouw schuld dat dit bij jou niet het geval is. Zij hebben gewoon geluk.
Ook zie je vaak filmsterren en modellen die na een aantal weken alweer een perfect figuurtje hebben. Probeer jezelf niet aan hen te meten! Zij sporten vaak zo fanatiek, onder begeleiding van een privé trainer, mental coach en diëtiste. En er wordt iedere avond een mager gerechtje geserveerd, door een privékok. Dit is hoe dan ook niet gezond! En het is ook niet realistisch om jezelf hiermee te vergelijken.
Lees verder