Sporten en afvallen na bevalling

Sporten en afvallen na bevalling Enkele weken of maanden geleden ben je bevallen van fijne zoon of dochter. Je bent helemaal in de zevende hemel. Echter heeft de zwangerschap een groot nadeel gehad. Na de bevalling bleek dat je buik niet meer zo strak was als negen maanden geleden en ook bleek je nog enkele zwangerschapskilo's mee te torsen. Tijd dus om af te vallen. Afvallen na bevalling is mogelijk, maar moet wel gebeuren met beleid. Enkel tips voor sporten en afvallen na bevalling vindt je in dit artikel.

Afvallen na de zwangerschap

In de negen maanden gedurende de zwangerschap heeft je lichaam veel ontwikkelingen ondergaan. Zo is het gewicht constant toegenomen. Gemiddeld zal het het lichaamgewicht van een vrouw tijdens de zwangerschap 11 kilo toenemen Direct na de bevalling is een deel van deze kilo's, ongeveer 5 a 6 gelijk alweer verloren gegaan. Deze kilo's gewicht waren afkomstig van de baby, de placenta en de vruchtvliezen. Toch zul je merken of gemerkt hebben dat je na de bevalling niet direct weer in de zelfde kleding dan voor de zwangerschap past. Je buik zal minder strak zijn en nog steeds zal je gemiddeld een kilo of 5 zwaarder zijn dan voorheen. Gedurende negen maanden van de zwangerschap heb je ongeveer 1 kilo extra bloed aangemaakt. Maar ook je baarmoeder en je borsten zijn zwaarder geworden. Daarnaast houdt de gemiddelde vrouw 2 kilo aan vocht vast. Dit vocht zal gedurende de 2 a 3 weken na je bevalling weer uit je lichaam wegdrijven. Veel drinken zal dit proces stimuleren.

Voor de overige kilo's geld maar één ding. Je zult na de bevalling moeten afvallen om weer op je oude gewicht te komen. Daarnaast kunnen sporten en buikspieroefeningen helpen om je buik weer strak te krijgen. Direct streng diëten en zwaar bewegen na de bevalling valt echter sterk af te raden en is zelfs gevaarlijk. Je lichaam heeft gedurende de zwangerschap "zwaar werk" verricht. Het duurt ongeveer zes maanden voordat je lichaam daar weer geheel van hersteld is. De eerste zes weken na de zwangerschap wordt het dan ook afgeraden een dieet te gaan volgen. Ook is sporten in deze weken niet verstandig. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je niet mag bewegen. Maak eens een wandeling met de kinderwagen dit is goed voor zowel moeder als kind.
Na de eerste zes weken mag je langzaam weer het sporten herpakken. Individuele sporten zijn hierbij de beste keus. Zo wordt het je makkelijker gemaakt om goed naar je lichaam te luisteren. Ook mag je langzaam eens gaan denken aan een dieet, maar doe het met mate. Afvallen na bevalling kan alleen wanneer je over veel geduld bezit. Een halve kilo per week is een goede uitganspositie.

Sporten na bevalling

Na je bevalling is het van groot belang om voldoende rust te nemen. Je bevalling heeft veel impact op het lichaam gehad. Het is persoons afhankelijk hoelang deze herstel periode duurt. Bij twijfel is het verstandig om de huisarts om raad te vragen. Echter in de meeste gevallen kun je na ongeveer 6 weken weer staps gewijs beginnen met sporten. Vooral wanneer je borstvoeding geeft is het van belang om een goede bh te dragen. Een sportbh kan dan uitkomst bieden. Er gaan vele fabeltjes ten ronde dat sporten en borstvoeding niet samen zou gaan, omdat sporten de moedermelk zuur zou maken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat borstvoeding geen belemmering hoeft te vormen om weer te gaan sporten.

Afvallen met welk dieet na de bevalling

Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om weer te herstellen. Deze herstelperiode neemt ongeveer zes maanden in beslag. In deze maanden mag je proberen om je zwangerschapskilo's kwijt te raken. Echter doe dit op een gezonde manier. Je lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig. Ga dus niet proberen af te vallen met een dieet die een bepaalde voedingsgroep uitsluit. Denk hierbij aan het dieet van Dr Frank en het grip op koolhydraten dieet, Bij beide diëten, mag je bijna geen koolhydraten consumeren. ( Voor meer informatie kun je het artikel over de werking van de koolhydraat arme diëten raadplegen.
Ook moet je er voor waken dat je dieet geen crach dieet wordt. Vooral wanneer je borstvoeding geeft heeft je lichaam 500 calorieën extra nodig om voldoende melk te produceren en ook belangrijk is het dieet en aandacht oor het afvallen tijdens de feestdagen.

Wanneer je weer begint met sporten is het vooral van belang dat je goed naar je eigen lichaam luistert. Waak ervoor dat je niet over je grenzen gaat. Zwemmen, fietsen en lopen zijn sporten die je prima kunt oppakken na je zwangerschap.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen na de zwangerschapAfvallen na de zwangerschapTijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 20 kilo aan, afhankelijk van het eigen BMI. Na de bevalling vlie…
Afvallen na zwangerschap en bevallingAfvallen na zwangerschap en bevallingJe lichaam is veranderd door je zwangerschap. Nu je moeder bent en je aan je nieuwe levensritme gewend bent wil je nu je…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Hoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingHoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingNa de bevalling wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je oude figuur weer terug. Al die maanden ben je alleen ma…

Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Mag ik sporten tijdens de zwangerschap? Dat is een veel gestelde vraag door zwangere vrouwen. Vaak wordt er gedacht dat…
Conceptie of bevruchtingConceptie of bevruchtingEisprong, vruchtbaar, bevruchting, zwanger. De conceptie, oftewel de bevruchting, is het samensmelten van een eicel en e…
Reacties

Naatie, 25-08-2015
Ik ben tijdens de zwangerschap 20 kilo aangekomen door te veel ijs eten. 10 kilo was er na 1 week af. De overige 10 lukt maar niet waar ik erg van baal. Ik ben 14 weken geleden bevallen en geef borstvoeding. Voor mijn zwangerschap fitnessde ik erg veel en dat heb ik 2 weken geleden geprobeerd op te pakken. Echter na 2 keer fitnessen liep mijn borstvoeding terug, hierdoor ben ik gelijk weer gestopt. Ik baal hier wel erg van want ik wil heel graag weer sporten en op mijn oude gewicht komen en mijn oude kleding weer aan. Maar ik wil niet dat de borstvoeding terug loopt. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 01-09-2015
Beste Naatie,

Raadpleeg eens de huisarts. In het artikel worden enkele mogelijkheden aangegeven. Als blijkt dat de borstvoeding onder je inspanningen leid, dan kun je het beste met je huisarts overleggen wat de beste mogelijkheden voor je zijn.

TekstSchrijverT

Sara, 30-08-2013
Ik ben al vrij snel op mijn oude gewicht weer gekomen. Ik weeg weer 52 kilo en wil verder niet afvallen. Ik heb ook helemaal geen moeite met afvallen. Ik heb helaas een flinke buik overgehouden. Ik train me suf en doe zoveel buikspieroefeningen iedere dag en mijn buik blijft gewoon nog hetzelfde. Ik heb al meerdere keren de vraag gekregen of ik weer zwanger ben.
Het is inmiddels 10 weken geleden dat ik bevallen ben. Reactie infoteur, 05-09-2013
Hallo Sara,

Dank voor je reactie, maar ik zou me nog maar geen zorgen maken over je buik. Het duurt immers in de regel altijd een aantal weken voor alles weer in de oude situatie is teruggekeerd. Mocht je toch gerustgesteld willen worden overleg dan even met je huisarts.

TekstSchrijverT

Cindy, 17-05-2013
Hoi, ik ben 6 maanden geleden bevallen van een zoontje ik was 13 kg bijgekomen, ik ben die al kwijt maar ik probeer al een tijdje om nog af te vallen 4 a 5 kg. het lukt echter niet het blijf stabiel moet ik nog geduld hebben of is dat normaal dat je even niks af valt? ik voel me echter slecht erdoor dat ik niet meer afval, ze zeggen da het een jaar duurt eer ge terug de oude zijt. Reactie infoteur, 20-05-2013
Je was 13 kg bijgekomen en je bent die 13 kilo al kwijt. Gefeliciteerd en de andere 4 a 5 kg lukt echter nog niet. Je blijft stabiel en moet nog geduld hebben en niet in je hoofd te veel aandacht schenken aan het afvallen

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 10-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.