Afvallen en beter worden met sport

Afvallen en beter worden met sport Medische deskundigen zijn et er over eens dat mensen met kanker sneller herstellen door oncologische revalidatie. Deelnemende patiënten gaan er, ondanks zware chemo- en radiotherapie, er conditioneel op vooruit, Twee op de drie mensen die kanker hebben en aan sport doen blijven net zo fit en gaan er in conditie er vaak zelfs op vooruit. Patiënten die een betere conditie hebben doorstaan ook beter de chemokuren. Sport blijkt een heel goed wapen te zijn voor kankerpatiënten. En dit wapen werkt.

Conditie

De meeste oncologen zijn al blij als de conditie van hun patiënten niet te ver achteruitgaat. Gelukkig blijkt uit een onderzoek dat patiënten die sporten conditioneel vooruit gaan of net zo fit blijven. Twee op de drie kankerpatiënten hebben dus baat bij het sporten. Tijdens de chemo- en radiotherapie doorstaan patiënten die spoten de behandelingen beter. Doordat de patiënten hun conditie op pijl houden of verbeteren herstellen deze patenten sneller van een chemokuur. Ook voelen kankerpatiënten die sporten minder bijwerkingen en voelen zich ook minder “kankerpatiënt”.

Sport

De oncologische revalidatie voor borstkankerpatiënten bestaat reeds een aantal jaren. De kankerpatiënt gaat altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten. De eerste keer sporten begint al voordat men met de chemo- of radiobehandeling gaat beginnen. De kankerpatiënt werkt zich minimaal tweekeer p[er week in het zweet en dat doet men tot ongeveer driemaanden na de laatste chemo- of radiobehandeling.

Bijwerkingen

Vroeger was braken voor veel patiënten een probleem, maar door de ontwikkeling van medicijnen is dit probleem beheersbaarder geworden. Ook zijn de behandelmethoden sterk verbeterd en daardoor komen sommige bijwerkingen van de chemotherapie in veel mindere mate meer voor. Wel is moeheid van de patiënt nog een groot probleem en daarom is het zo belangrijk dat kankerpatiënten sporten. Door het sporten gaat men de vermoeidheid tegen. Dit is een hele verbetering en de kankerpatiënt heeft baat bij een goede conditie en fitheid om de vermoeidheid tegen te kunnen gaan.

Vermoeidheid

In zijn algemeenheid geldt dat ongeveer 30 procent van alle kankerpatiënten ook na dat de chemokuur en of radiobehandeling is afgelopen nog moe blijven. Doordat de patiënt nog lang moe blijft ontstaat er een afstand met het maatschappelijk functioneren. Ook kan er vaak niet meer aan het arbeidsproces worden deelgenomen.

Resultaat

Patiënten die deelnemen aan het traject van de oncologische revalidatie blijken weer aan het werk te gaan. In de regel hervatten deze kankerpatiënten binnen drie maanden hun arbeid. In de praktijk blijkt het oncologisch revalideren een wapen te zijn tegen de chemotherapie en is er ondanks de zware behandelingen toch een vooruitgang. Ook blijkt dat lotgenoten, die in een groep deelnemen aan de oncologische revalidatie, beter met de kanker kunnen omgaan. Vaak treffen lotgenoten elkaar ook buiten de oncologische revalidatie. Dan gaat men met elkaar koffiedrinken en worden allerlei zaken met elkaar uitgewisseld. Er wordt gepraat over de behandeling zelf, maar ook over kleding kopen, de kinderen, de kleinkinderen en de partners. De onderlinge band zorgt er ook voor dat als het even moeilijker wordt er steun is van lotgenoten en dat zijn immers de beste ervaringsdeskundigen.

Afvallen door de kanker en op gewicht blijven door de sport

Ondanks de ervaringen en de gezelligheid vergeten kankerpatiënten nooit om elkaar te troosten als het even minder gaat en te stimuleren als daar ook redenen voor zijn. Vooral het gezamenlijk sporten en op elkaars gewicht en vooruitgang letten geeft een goede basis voor vooruitgang. Voor al de BMI index is een goed hulpmiddel om zaken onderling te vergelijken.

BMI

Met behulp van de BMI index kunnen de kankerpatiënten het ideale gewicht uitdrukken in een meetbaar getal. Zo kunnen de kankerpatiënten nagaan of het gewicht en de lengte in overeenstemming zijn met elkaar. Overigens staat BMI voor Body Mass Index en de BMI is een algemeen aanvaarde en makkelijke methode om te achterhalen of het gewicht gezond en ideaal is. Door het berekenen van de BMI wordt het huidige gewicht vergeleken met de lichaamslengte. De BMI formule kan toegepast worden op zowel mannen als vrouwen en is niet leeftijdsafhankelijk. Wel geldt dat deze alleen toepasbaar is op volwassenen.; Dit vooral omdat kinderen nog in de groei zijn.

Eetdagboek

De beste manier voor kankerpatiënten om resultaat te boeken is een eetdagboekje bijhouden. Volgens de bekende gewichtsbeheersings- en diabetesspecialist aan de Greenwich Hospital in Greenwich ligt de sleutel om succesvol en blijvend op gewicht te blijven in het bijhouden van een eetdagboekje. Een eetdagboekje zou volgens deze specialist dezelfde werking hebben als sporten en bewegen. Een eetdagboek zou je dan ook helpen om succesvol en blijvend aan gewichtsbeheersing te doen, zolang je tijdens (maar ook na de chemo- en radiobehandeling) een eetdagboekje bijhoudt blijf je op de hoogte van je gewicht. Een nadeel voor de kankerpatiënten is echter wel dat een eetdagboekje bijhouden veel discipline en doorzettingsvermogen eist.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Fysiotherapie, wat is dat eigenlijk?Fysiotherapie is de benaming van een breed scala aan behandelingsmethodes die tot doel hebben bepaalde lichamelijke klac…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…

De waarde van groenDe waarde van groenGroen is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Niet allen omdat het gezond is. Over revalidatietuinen, generatietuinen, ver…
Omgaan met eenzaamheidOmgaan met eenzaamheidMensen kunnen zich om meerdere redenen eenzaam voelen. Sommigen voelen zich eenzaam omdat ze niet genoeg vrienden hebben…
Bronnen en referenties
  • www.dvhn;nl
  • http://tekstschrijvert.infoteur.nl
Reactie

L. Sikkens, 01-06-2014
Mensen die een betere conditie hebben doorstaan ook beter de chemokarren. Wat moet ik me hierbij voorstellen? Reactie infoteur, 04-06-2014
Goedemorgen,

Dank voor de signalering van deze onvolkomenheid in de tekst.

De aanpassing heeft ondertussen plaatsgevonden.

Mochten er nog meer zijn, dan hoor ik het graag.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 04-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.