Afvallen en beter worden met sport
Medische deskundigen zijn et er over eens dat mensen met kanker sneller herstellen door oncologische revalidatie. Deelnemende patiënten gaan er, ondanks zware chemo- en radiotherapie, er conditioneel op vooruit, Twee op de drie mensen die kanker hebben en aan sport doen blijven net zo fit en gaan er in conditie er vaak zelfs op vooruit. Patiënten die een betere conditie hebben doorstaan ook beter de chemokuren. Sport blijkt een heel goed wapen te zijn voor kankerpatiënten. En dit wapen werkt.
Conditie
De meeste oncologen zijn al blij als de conditie van hun patiënten niet te ver achteruitgaat. Gelukkig blijkt uit een onderzoek dat patiënten die sporten conditioneel vooruit gaan of net zo fit blijven. Twee op de drie kankerpatiënten hebben dus baat bij het sporten. Tijdens de chemo- en radiotherapie doorstaan patiënten die spoten de behandelingen beter. Doordat de patiënten hun conditie op pijl houden of verbeteren herstellen deze patenten sneller van een chemokuur. Ook voelen kankerpatiënten die sporten minder bijwerkingen en voelen zich ook minder “kankerpatiënt”.
Sport
De oncologische revalidatie voor borstkankerpatiënten bestaat reeds een aantal jaren. De kankerpatiënt gaat altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten. De eerste keer sporten begint al voordat men met de chemo- of radiobehandeling gaat beginnen. De kankerpatiënt werkt zich minimaal tweekeer p[er week in het zweet en dat doet men tot ongeveer driemaanden na de laatste chemo- of radiobehandeling.
Bijwerkingen
Vroeger was braken voor veel patiënten een probleem, maar door de ontwikkeling van medicijnen is dit probleem beheersbaarder geworden. Ook zijn de behandelmethoden sterk verbeterd en daardoor komen sommige bijwerkingen van de chemotherapie in veel mindere mate meer voor. Wel is moeheid van de patiënt nog een groot probleem en daarom is het zo belangrijk dat kankerpatiënten sporten. Door het sporten gaat men de vermoeidheid tegen. Dit is een hele verbetering en de kankerpatiënt heeft baat bij een goede conditie en fitheid om de vermoeidheid tegen te kunnen gaan.
Vermoeidheid
In zijn algemeenheid geldt dat ongeveer 30 procent van alle kankerpatiënten ook na dat de chemokuur en of radiobehandeling is afgelopen nog moe blijven. Doordat de patiënt nog lang moe blijft ontstaat er een afstand met het maatschappelijk functioneren. Ook kan er vaak niet meer aan het arbeidsproces worden deelgenomen.
Resultaat
Patiënten die deelnemen aan het traject van de oncologische revalidatie blijken weer aan het werk te gaan. In de regel hervatten deze kankerpatiënten binnen drie maanden hun arbeid. In de praktijk blijkt het oncologisch revalideren een wapen te zijn tegen de chemotherapie en is er ondanks de zware behandelingen toch een vooruitgang. Ook blijkt dat lotgenoten, die in een groep deelnemen aan de oncologische revalidatie, beter met de kanker kunnen omgaan. Vaak treffen lotgenoten elkaar ook buiten de oncologische revalidatie. Dan gaat men met elkaar koffiedrinken en worden allerlei zaken met elkaar uitgewisseld. Er wordt gepraat over de behandeling zelf, maar ook over kleding kopen, de kinderen, de kleinkinderen en de partners. De onderlinge band zorgt er ook voor dat als het even moeilijker wordt er steun is van lotgenoten en dat zijn immers de beste ervaringsdeskundigen.
Ondanks de ervaringen en de gezelligheid vergeten kankerpatiënten nooit om elkaar te troosten als het even minder gaat en te stimuleren als daar ook redenen voor zijn. Vooral het gezamenlijk sporten en op elkaars gewicht en vooruitgang letten geeft een goede basis voor vooruitgang. Voor al de BMI index is een goed hulpmiddel om zaken onderling te vergelijken.
Met behulp van de BMI index kunnen de kankerpatiënten het ideale gewicht uitdrukken in een meetbaar getal. Zo kunnen de kankerpatiënten nagaan of het gewicht en de lengte in overeenstemming zijn met elkaar. Overigens staat BMI voor Body Mass Index en de BMI is een algemeen aanvaarde en makkelijke methode om te achterhalen of het gewicht gezond en ideaal is. Door het berekenen van de BMI wordt het huidige gewicht vergeleken met de lichaamslengte. De BMI formule kan toegepast worden op zowel mannen als vrouwen en is niet leeftijdsafhankelijk. Wel geldt dat deze alleen toepasbaar is op volwassenen.; Dit vooral omdat kinderen nog in de groei zijn.
De beste manier voor kankerpatiënten om resultaat te boeken is een eetdagboekje bijhouden. Volgens de bekende gewichtsbeheersings- en diabetesspecialist aan de Greenwich Hospital in Greenwich ligt de sleutel om succesvol en blijvend op gewicht te blijven in het bijhouden van een eetdagboekje. Een eetdagboekje zou volgens deze specialist dezelfde werking hebben als sporten en bewegen. Een eetdagboek zou je dan ook helpen om succesvol en blijvend aan gewichtsbeheersing te doen, zolang je tijdens (maar ook na de chemo- en radiobehandeling) een eetdagboekje bijhoudt blijf je op de hoogte van je gewicht. Een nadeel voor de kankerpatiënten is echter wel dat een eetdagboekje bijhouden veel discipline en doorzettingsvermogen eist.
Lees verder