De beste manier om af te vallen, hou een eetdagboek bij!

De beste manier om af te vallen, hou een eetdagboek bij! Wat is de beste manier om af te vallen? Deze vraag wordt door velen gesteld. Volgens Dr. Christopher J. Mosunic is de beste manier om af te vallen een simpel eetdagboekje. Dus wil je gezond en makkelijk afvallen op de beste manier, ga dan op zoek naar pen en papier en begin een eetdagboek bij te houden. Deze geeft je snel inzicht in je eetgewoontes en je valkuilen. Daarmee wordt de basis om succesvol af te vallen gelegd.

De beste manier van afvallen is een eetdagboekje bijhouden.

Waar dieetgoeroes als Dr. Dukan, Dr. Frank en Sonja Bakker stuk voor stuk beweren dat hun dieet het beste dieet is, beweert Dr. Christoper J. Mosunic dat deze diëten helemaal niet nodig zijn. Volgens deze gewichtsbeheersings- en diabetesspecialist aan de Greenwich Hospital in Greenwich ligt de sleutel om succesvol en blijvend af te vallen bij een eetdagboekje.

Eetdagboek

Een eetdagboekje zou volgens hem dezelfde werking hebben als sporten en bewegen. Een eetdagboek zou je dan ook helpen om succesvol en blijvend af te vallen, zolang je maar langdurig een eetdagboekje bijhoudt. Een eetdagboekje bijhouden vraagt dan ook veel discipline en doorzettingsvermogen.

Eetpatroon

Het belangrijkste idee achter een eetdagboekje is dat je meer inzicht krijgt in je eigen eetpatroon en valkuilen. Ondanks dat de meeste mensen roepen dat ze echt wel weten waar hun valkuilen zitten, blijkt dat vooral het hoeveelheid drinken dat men dagelijks inneemt wordt onderschat. Vaak wordt er te weinig gedronken en haalt men lang niet de benodigde 2 liter vocht per dag. Wanneer er wordt gedronken, kiest men vaak voor "ongezonde" frisdranken. Een eetdagboekje helpt hierbij gezonde keuzes te maken en je te houden aan verstandige hoeveelheden. Daarnaast zorgt het bijhouden van een eetdagboek voor een betere dagstructuur en juist dat is zeer belangrijk als je gezond en verantwoord wilt afvallen zonder strenge "ongezonde" diëten.

Succes verzekerd

Wanneer je van je eetdagboekje echt een succes wilt maken is het handig om je eigen eetdagboekje te delen met anderen. Dit kan een gewichtsconsulent of diëtist zijn die je eens per veertien dagen of per maand bezoekt, maar ook online zijn er diverse mogelijkheden.

Hoe maak je een eetdagboekje?

Een eetdagboekje kun je bijhouden in een schrift, maar ook in een bestand op de PC. Daarnaast zijn er diverse websites zoals de Weegclub waar je een online eetdagboekje kunt bijhouden. In je eetdagboekje schrijf je dagelijks alles op wat je eet en drinkt en de daarbij behorende hoeveelheden. Naar wens kun je ook het aantal calorieën vermelden. De Calorieënteller van het Voedingscentrum kan hierbij ook een handje helpen. Een voorbeeld van een eetdagboekje kan zijn:

Voorbeeld eetdagboekje

Ontbijt:
 • 1 ontbijtbiscuit met kipfilet
 • 1 ontbijtbiscuit met roomkaas light
 • 1 flesje Actimel
 • 1 glas water

Tussendoortjes
 • 1 beschuitje met halvarine en 20+ kaas
 • 1 choco-cappuccino
 • 2 glazen water

Lunch:
 • 1 volkoren boterham met halvarine en kipfilet
 • 1 kleine pannenkoek met zoetstof
 • 1 glas water

Tussendoortjes
 • 1 banaan
 • 2 glazen groene thee
 • meerdere glazen water

Diner:
 • 200 gr. andijviestamppot
 • 1 vegetarische burger
 • 1 lepel jus-light
 • 1 beker halfvolle melk
 • 1 glas water

Tussendoortjes
 • 1 mandarijntje
 • 2 glazen rooibos thee
 • meerdere glazen water

Totaal: 1343 calorieën

Een online eetdagboekje

Op internet zijn er diverse forums te vinden waar je je eigen online eetdagboekje kan bijhouden. Voor sommige forums moet je betalen en er is dan vaak een deskundige aanwezig om je te voorzien van allerlei deskundige adviezen. Op andere forums, zoals de weegclub, kun je je eigen dieetboekje bijhouden en samen met andere deelnemers de strijd tegen het overgewicht aangaan. Dit door elkaar te steunen en op elkaars dieetboekjes te reageren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenEen goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te…
Afvallen en beter worden met sportAfvallen en beter worden met sportMedische deskundigen zijn et er over eens dat mensen met kanker sneller herstellen door oncologische revalidatie. Deelne…
Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…
Tips om minder te eten tijdens het afvallenTips om minder te eten tijdens het afvallenEén van de voornaamste redenen waarom we last hebben van overgewicht, is omdat we te veel eten. Hoe kun je ervoor zorgen…

Het Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanh…
Afvalpillen: werking, ervaring, stackersAfvalpillen: werking, ervaring, stackersAfvalpillen en stackers: ze helpen bij het verliezen van lichaamsgewicht. Veel mensen vragen zich af of een afvalpil all…
Bronnen en referenties
 • www.weegclub.nl
 • www.voedingscentrum.com
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.