Zwanger worden: eisprong bepalen met de temperatuurmethode
Wanneer je zwanger worden wilt, wil je graag weten wanneer je je vruchtbare periode hebt. Er zijn verschillende manieren waarop je het moment van je eisprong in kunt schatten, zoals de temperatuurmethode. De lichaamstemperatuur stijgt namelijk vlak na de eisprong enkele tienden graden Celsius. De temperatuurmethode is echter vrij complex en vergt veel nauwkeurigheid.
Wanneer je zwanger worden wilt, is het een prettig idee te weten wanneer je je eisprong ongeveer hebt en wanneer je je dus in je zogenaamde
vruchtbare periode bevindt. Tijdens de menstruatiecyclus vinden subtiele veranderingen in de lichaamstemperatuur plaats, waardoor je een indicatie van het moment van je eisprong kunt krijgen.
Temperatuurveranderingen tijdens de menstruatiecyclus
Gedurende de menstruatiecyclus ondergaat het vrouwelijk lichaam subtiele lichaamstemperatuurveranderingen, welke veroorzaakt worden door hormonen. Dit komt doordat je lichaam na de
eisprong meer van het hormoon progesteron aanmaken, waardoor de
lichaamstemperatuur vlak na de eisprong enkele tienden graden hoger is dan normaal. De lichte temperatuurstijging treedt ná de eisprong op. Hierdoor is de temperatuurmethode vooral geschikt om te onderzoeken óf je een eisprong gehad hebt, en niet exact wannéér.
Eisprong bepalen met de temperatuurmethode
Wanneer je gebruikt wilt gaan maken van de temperatuurmethode is het van essentieel belang dat je weet wat je
normale lichaamstemperatuur is. De temperatuurmethode vraagt daarom enige voorbereiding. Gedurende enkele maanden moet je je lichaamstemperatuur namelijk nauwkeurig bijhouden om het verloop van je lichaamstemperatuur te leren kennen. Je kunt de
veranderingen in je lichaamstemperatuur bijhouden op een zogenaamde
temperatuurkaart, waar je meestal op de horizontale balk de dagen van je menstruatiecyclus in moet vullen (let op: de menstruatiecyclus bestaat gemiddeld uit 28 dagen maar kan van vrouw tot vrouw sterk variëren!) en op de verticale balk je lichaamstemperatuur in tienden van graden Celsius.
De lichaamstemperatuur betrouwbaar meten
Hoewel het behoorlijk eenvoudig lijkt, kan er nogal wat mis gaan met het nauwkeurig en betrouwbaar opnemen van de lichaamstemperatuur. Houdt daarom onderstaande tips in je achterhoofd wanneer je gebruik wilt maken van de temperatuurmethode:
- Rectaal: de lichaamstemperatuur is het meest betrouwbaar (maar vaak ook ongemakkelijkst) te meten via de anus, ook wel rectaal genoemd. Andere gebieden om de temperatuur op te nemen (zoals de mond en het oor) zijn minder nauwkeurig.
- Goede thermometer: gebruik bij voorkeur een digitale thermometer die de lichaamstemperatuur met twee cijfers achter de komma aangeeft. Zorg er bovendien voor dat de thermometer een goede batterij bevat, wanneer de batterij wat ouder is kan de temperatuurvoeler minder goed werken.
- Na het wakker worden: je kunt je temperatuur het beste iedere dag op hetzelfde moment meten, bij voorkeur in de ochtend vlak na het wakker worden. Op deze manier kun je rekening houden met de natuurlijke dagelijks temperatuurverloop: in de ochtend hebben mensen doorgaans een lagere lichaamstemperatuur dan 's avonds. Let er bovendien op dat je altijd dezelfde thermometer gebruikt.
Alternatieve verklaringen temperatuurverschillen
De lichaamstemperatuur kan om diverse redenen van moment tot moment verschillen. Niet alleen hebben mensen doorgaans een hogere lichaamstemperatuur in de avond, ook een verstoorde nachtrust, een ziekte, stress en zelfs je voedselinname kunnen je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Probeer dergelijke factoren daarom ook bij te houden, zodat je je lichaam beter leert kennen en weet wat normaal is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een hogere lichaamstemperatuur wanneer zij een korte nacht gehad hebben, bij andere mensen maakt dit niets uit.
Lichaamstemperatuur rondom de eisprong
Wanneer je een overzicht hebt gemaakt van de temperatuursveranderingen die je lichaam normaal gesproken door je gehele menstruatiecyclus heen doormaakt, kun je een inschatting maken van het moment waarop je eisprong eerdere maanden plaatsgevonden heeft en waarop je je dus in je
meest vruchtbare periode zult bevinden. Gemiddeld genomen zakt je lichaamstemperatuur 12 tot 24 uur voor je eisprong een heel klein beetje, waarna het enkele tienden graden Celsius stijgt vlak na je ovulatie.