Zwanger worden: eisprong bepalen met de temperatuurmethode

Zwanger worden: eisprong bepalen met de temperatuurmethode Wanneer je zwanger worden wilt, wil je graag weten wanneer je je vruchtbare periode hebt. Er zijn verschillende manieren waarop je het moment van je eisprong in kunt schatten, zoals de temperatuurmethode. De lichaamstemperatuur stijgt namelijk vlak na de eisprong enkele tienden graden Celsius. De temperatuurmethode is echter vrij complex en vergt veel nauwkeurigheid. Wanneer je zwanger worden wilt, is het een prettig idee te weten wanneer je je eisprong ongeveer hebt en wanneer je je dus in je zogenaamde vruchtbare periode bevindt. Tijdens de menstruatiecyclus vinden subtiele veranderingen in de lichaamstemperatuur plaats, waardoor je een indicatie van het moment van je eisprong kunt krijgen.

Temperatuurveranderingen tijdens de menstruatiecyclus

Gedurende de menstruatiecyclus ondergaat het vrouwelijk lichaam subtiele lichaamstemperatuurveranderingen, welke veroorzaakt worden door hormonen. Dit komt doordat je lichaam na de eisprong meer van het hormoon progesteron aanmaken, waardoor de lichaamstemperatuur vlak na de eisprong enkele tienden graden hoger is dan normaal. De lichte temperatuurstijging treedt ná de eisprong op. Hierdoor is de temperatuurmethode vooral geschikt om te onderzoeken óf je een eisprong gehad hebt, en niet exact wannéér.

Eisprong bepalen met de temperatuurmethode

Wanneer je gebruikt wilt gaan maken van de temperatuurmethode is het van essentieel belang dat je weet wat je normale lichaamstemperatuur is. De temperatuurmethode vraagt daarom enige voorbereiding. Gedurende enkele maanden moet je je lichaamstemperatuur namelijk nauwkeurig bijhouden om het verloop van je lichaamstemperatuur te leren kennen. Je kunt de veranderingen in je lichaamstemperatuur bijhouden op een zogenaamde temperatuurkaart, waar je meestal op de horizontale balk de dagen van je menstruatiecyclus in moet vullen (let op: de menstruatiecyclus bestaat gemiddeld uit 28 dagen maar kan van vrouw tot vrouw sterk variëren!) en op de verticale balk je lichaamstemperatuur in tienden van graden Celsius.

De lichaamstemperatuur betrouwbaar meten

Hoewel het behoorlijk eenvoudig lijkt, kan er nogal wat mis gaan met het nauwkeurig en betrouwbaar opnemen van de lichaamstemperatuur. Houdt daarom onderstaande tips in je achterhoofd wanneer je gebruik wilt maken van de temperatuurmethode:
  • Rectaal: de lichaamstemperatuur is het meest betrouwbaar (maar vaak ook ongemakkelijkst) te meten via de anus, ook wel rectaal genoemd. Andere gebieden om de temperatuur op te nemen (zoals de mond en het oor) zijn minder nauwkeurig.
  • Goede thermometer: gebruik bij voorkeur een digitale thermometer die de lichaamstemperatuur met twee cijfers achter de komma aangeeft. Zorg er bovendien voor dat de thermometer een goede batterij bevat, wanneer de batterij wat ouder is kan de temperatuurvoeler minder goed werken.
  • Na het wakker worden: je kunt je temperatuur het beste iedere dag op hetzelfde moment meten, bij voorkeur in de ochtend vlak na het wakker worden. Op deze manier kun je rekening houden met de natuurlijke dagelijks temperatuurverloop: in de ochtend hebben mensen doorgaans een lagere lichaamstemperatuur dan 's avonds. Let er bovendien op dat je altijd dezelfde thermometer gebruikt.

Alternatieve verklaringen temperatuurverschillen

De lichaamstemperatuur kan om diverse redenen van moment tot moment verschillen. Niet alleen hebben mensen doorgaans een hogere lichaamstemperatuur in de avond, ook een verstoorde nachtrust, een ziekte, stress en zelfs je voedselinname kunnen je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Probeer dergelijke factoren daarom ook bij te houden, zodat je je lichaam beter leert kennen en weet wat normaal is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een hogere lichaamstemperatuur wanneer zij een korte nacht gehad hebben, bij andere mensen maakt dit niets uit.

Lichaamstemperatuur rondom de eisprong

Wanneer je een overzicht hebt gemaakt van de temperatuursveranderingen die je lichaam normaal gesproken door je gehele menstruatiecyclus heen doormaakt, kun je een inschatting maken van het moment waarop je eisprong eerdere maanden plaatsgevonden heeft en waarop je je dus in je meest vruchtbare periode zult bevinden. Gemiddeld genomen zakt je lichaamstemperatuur 12 tot 24 uur voor je eisprong een heel klein beetje, waarna het enkele tienden graden Celsius stijgt vlak na je ovulatie.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
Temperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode: een goede manier om de eisprong te bepalen. Wie zwanger wil worden, zal zich vaak willen verdiepen i…
Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarEisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarHoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken…
Zwanger worden: temperatuurmethodeZwanger worden: temperatuurmethodeOm zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de tempe…

Zwanger worden: ovulatietestenZwanger worden: ovulatietestenZwanger worden kan alleen wanneer je onbeschermde geslachtsgemeenschap in je vruchtbare periode hebt. Deze vruchtbare pe…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Bronnen en referenties
  • Charlish, A. & Davies, K. (2004) Natuurlijke conceptie en zwangerschap. Uitgeverij Veltman Uitgevers
  • De Grient Dreux, A. (2004) Zwanger raak je niet vanzelf. Uitgeverij Spectrum.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.