Zwanger worden: temperatuurmethode

Zwanger worden: temperatuurmethode Om zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de temperatuurmethode. Deze geeft vooral inzicht in de maandelijkse cyclus en kan ook als eerste zwangerschapstest dienen.

Eisprong

Om zwanger te worden zij er twee dingen nodig: een eicel en een zaadcel. En een bevruchting tussen beiden natuurlijk. Het klinkt natuurlijk heel simpel, maar voor sommige vrouwen is zwanger worden niet zomaar iets wat je tussen de aardappels en het vlees door doet. Dan wordt zwanger worden een maandelijks doel. Het is van belang om te weten te komen of er wel een eisprong plaats vindt en wanneer deze plaats vindt. En hiervoor is er de temperatuurmethode.

Temperatuurverschil

Een mens heeft een temperatuur van rond de 37 graden, maar deze kan ook wat hoger of lager liggen. Dit maakt op zich niet zoveel uit, als de temperatuur maar constant is (ziekte buitengesloten). Binnen de maandelijkse cyclus van de vrouw is er een temperatuur verschil van enkele tiende graden. Vanaf de eerste dag van de menstruatie, het begin van de cyclus, is de temperatuur op zijn laagst. Een dag voor de eisprong kan de temperatuur iets zakken, maar dit verschilt nog wel eens per vrouw. Bij de ene vrouw zakt de temperatuur één dag voor de eisprong terwijl de ander er niks van merkt.

Opvallend is wel dat de dag na de eisprong de temperatuur van de vrouw 0.3 tot 0.5 graden hoger ligt. In dit geval heeft er dus een eisprong plaats gevonden. De temperatuur blijft vervolgens hoog tot aan de menstruatie Zodra de menstruatie op gang komt, zakt de temperatuur weer naar zijn oorspronkelijke niveau.

Wanneer de temperatuur echter hoog blijft en de menstruatie blijft uit, da is de kans groot dat er sprake is van een zwangerschap.

Meten is weten

Waarom vrouwen hun temperatuur willen meten, heeft vooral met de vruchtbaarheid te maken. Wie langer dan 1 jaar bezig is met zwanger worden en het is nog steeds niet gelukt, kan naar een arts stappen. Deze zal in eerste instantie adviseren om drie maanden lang de temperatuur op te meten en dagelijks bij te houden. Op deze manier kan de arts beoordelen of er sprake is van een eisprong. Ook voor de vrouw is het prettiger om te zien wanneer de eisprong plaats heeft gevonden. Zo krijgt men een beter inzicht in de maandelijkse cyclus.

Het meten van de temperatuur moet iedere ochtend op hetzelfde tijdstip gebeuren. En dan nog voor het opstaan, dus in bed. Even snel opstaan om te plassen is er niet bij omdat bi het opstaan de temperatuur van het lichaam alweer veranderd. Het is dus van belang om de thermometer naast het bed neer te leggen en op ongeveer hetzelfde tijdstip wakker te worden, ook in het weekend. De beste methode is het meten van de temperatuur in de anus, deze is het meest nauwkeurig.

Vrijen na een temperatuursverhoging

Wanneer de temperatuur hoger is en er dus een eisprong heeft plaatsgevonden, is men vaak al te laat om nog te gaan vrijen. Het eitje is geen lang leven gegeven en zal meestal al vergaan zijn tegen de tijd dat men de temperatuursverhoging heeft opgemerkt. De temperatuur stijgt namelijk 12 tot 24 uur na de eisprong, terwijl het eitje zelf maar enkele uren leeft.

Maar niet geschoten is altijd mis dus een poging kan natuurlijk geen kwaad. Bedenk wel dat de temperatuurmethode geen methode is om zwanger van te worden, maar om meer inzicht te krijgen in de cyclus. En ook handig als eerste zwangerschapstest wanneer de temperatuur hoog blijft en de menstruatie uit blijft.

Voorzichtigheid

De temperatuur kan ook beïnvloed worden door te weinig slaap, alcohol of ziekte. Ga er dus niet altijd vanuit dat er een eisprong heeft plaats gevonden, vooral wanneer de temperatuur de dag erop weer is gezakt.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode: een goede manier om de eisprong te bepalen. Wie zwanger wil worden, zal zich vaak willen verdiepen i…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarEisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarHoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken…

Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. He…
Zwanger worden en de standjesZwanger worden en de standjesEr zijn geen standjes die een bevruchting succesvol maken: voor een bevruchting speelt er veel meer mee. Maar met bepaal…
Bronnen en referenties
  • Zwangerschapspagina.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.