Zwanger worden en de standjes

Zwanger worden en de standjes Er zijn geen standjes die een bevruchting succesvol maken: voor een bevruchting speelt er veel meer mee. Maar met bepaalde standjes kunnen de zaadcellen wel een handje geholpen worden om sneller en dieper binnen te dringen. Want zaadcellen die direct weer uit de vagina verdwijnen, maken geen kans van slagen. Het klinkt logisch, maar is het dat ook?

Man boven

Het klassieke standje en meest bekende: de missionarishouding, waarbij de vrouw op haar rug ligt met de benen gespreid, de man ligt boven op haar. Voor de zaadcellen de meest gunstige houding: het sperma dringt diep in de vagina door en loopt niet direct terug doordat de vrouw op haar rug ligt. Standjes met de man boven zijn er in heel veel variaties, zoals de eerdergenoemde missionaris, de zittende missionaris, de liefdeswacht, diep grotje etc.

Vrouw boven

Met de vrouw bovenop is de kans op het snel terug lopen van het sperma groter. Om zwanger te worden, niet het meest gunstige standje, maar voor de afwisseling kan het wel prettig zijn. Meest bekende standjes waarbij de vrouw bovenop zit zijn o.a: ruggelings, zittende schommel, lapdance, hemelbed etc.

Van achteren

Op zijn hondjes of doggy-style: de vrouw zit op haar knieën of staat gebukt, of ligt op haar buik. Bij deze variatie hant het ervan af in hoeverre de vrouw voorover gebukt staat: de man kan hierdoor dieper komen en het sperma loopt niet zo snel terug. Verschillende standjes zijn o.a: op zijn hondjes liggend of staan, lepelrekje etc.

Staand

Staande houdingen zijn niet erg gunstig: het sperma loopt vrijwel onmiddellijk weer terug uit de vagina.
Wat niet betekent dat er nog nooit iemand zwanger is geworden tijdens een staand standje: de kans is gewoon wat kleiner omdat minder zaadcellen hun doel bereiken. Staande standjes zijn o.a: klauteraar, hurkschommel, bergbeklimmer etc.

Op je kop gaan staan

Veel vrouwen blijven na de seks nog even liggen, sommigen met hun benen omhoog. Dit kan de kans op bevruchting vergroten door de zaadcellen de kans te geven dieper door te dringen. Meer dan tien minuten heeft geen zin: de zaadcellen zijn dan al op weg en degene die te zwak zijn, zijn al afgestorven. Op je kop gaan staan is mischien leuk om aan je partner te laten zien, maar niet echt nuttig; de sterkste zaadcellen redden het ook wel zonder circus-capriolen.

Pret in bed

Of iemand sneller of eerder zwanger wordt van speciale standjes, is nooit bewezen. Toch klinkt het logisch dat wanneer het zaad langer in de vrouw blijft, de kans op bevruchting ook groter is. Echter, in hoeverre hebben deze standjes ook daadwerkelijk nut? De kwaliteit van het zaad speelt namelijk ook een grote rol, en uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het zaad toeneemt als het plezier hoger is.

Opmerkelijk

Koppels die zwanger proberen worden krijgen een tip mee: wilde, spannende en hevige seks zijn DE gouden tip voor zowel de eicel als de mannelijke zaadcel. Dat blijkt uit een Britse studie. Koppels die al een tijdje proberen zwanger raken hebben vaak standaard seks. Fout, beweren Britse experts nu, want bij de bevruchting gaat het niet zozeer om een perfecte planning en lichaamshouding, maar meer om de hevigheid van de seks en het daarbij horende orgasme. Seks waarbij beiden partijen aan hun trekken komen, is van belang. De zaadcellen zijn in dat geval afkomstig uit een diepere reserve, waardoor ze kwaliteitsvoller zijn.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: tips en informatieZwanger worden is niet altijd gemakkelijk: wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je zwanger wordt? En is het mogelijk…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
40+ en zwanger: wat nu?40+ en zwanger: wat nu?De vrouwenemancipatie is doorgebroken en steeds meer vrouwen richten zich eerst op een carrière en dan pas op een gezins…
Zwanger worden en overgewichtHeb je een kinderwens en ben je wat aan de forse kant? Dan zul je je wellicht afvragen of overgewicht invloed heeft op h…

Zwanger worden: temperatuurmethodeZwanger worden: temperatuurmethodeOm zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de tempe…
Bevalling: het verloopBevalling: het verloopHet verloop van de bevalling is niet bij iedereen gelijk, iedere vrouw is anders en ervaart de bevalling ook anders. Toc…
Bronnen en referenties
  • Zwangerschapspagina.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.