Zwanger en fruit

Zwanger en fruit Als zwangere vrouw kan het soms behoorlijk verwarrend zijn wat je nu allemaal wel en niet mag eten. Ook op het gebied van fruit zijn er vragen, zoals hoeveel fruit mag/moet ik eten, zijn er gevaren bij sommige soorten fruit en hoe kan het dat ik deze fruit soort ineens niet meer lust. De uitdrukking: een zwangere vrouw moet eten voor twee is overdreven. Je moet echter wel voldoende eten uiteraard. Hieronder staat een tabel waarin wordt toegelicht in welke hoeveelheden bepaalde etenswaren en dranken genuttigd moeten worden.
vochtmin. 1,5 liter
brood 5 - 7 sneden
aardappelen3 - 5 stuks
groente 3-4 groentelepels
fruit2 porties
melk of melkproducten2-3 glazen
kaas1-2 plakken
vlees, vis, kip, ei, tahoe of tempeh 100 gram
vleeswaren1-2 plakken
halvarine per snee brood5 gram
margarine of olie om eten te bereiden15 gram

De hoeveelheid fruit die geadviseerd wordt, lijkt misschien erg hoog. Maar fruit levert veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Vitamines en mineralen zorgen ervoor dat het proces van opbouw en herstel in het lichaam goed verloopt. Zo zijn vitamine C en ijzer belangrijk voor je bloed. Daarom moet je dagelijks in elk geval twee porties fruit eten. Één portie fruit kan bestaan uit een appel, een sinaasappel, twee mandarijnen, een schaaltje aardbeien of drie pruimen.

Gevaren met fruit

Fruit kan listeriabacteriën bevatten. Zolang het product niet bewerkt is, blijft de besmetting beperkt, waardoor het niet tot ziekte leidt. De van nature aanwezige andere bacteriën weerhouden listeria ervan zich te vermenigvuldigen. Maar zorgt ervoor dat je het fruit wast voordat je het eet.

Er zijn echter geen fruitsoorten te noemen die je niet zou mogen eten tijdens je zwangerschap. Ben je toch onzeker, kiesdan gewoon voor de bekende fruitsoorten: sinaasappels, kiwi's, appels, peren, bananen, perzikken, enz.

Wat je voor je zwangerschap wel lust en tijdens niet meer

Er zijn vrouwen die voor hun zwangerschap veel verschillende soorten fruit eten, maar tijdens de zwangerschap misselijk worden van hetzelfde fruit. Een groep voedingsdeskundigen stelt dat oestrogeen de hier boosdoener is. Dit hormoon zou voor grote veranderingen in het lichaam zorgen, wat effect zou hebben op smaakpapillen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruitZwanger: voordelen en risico's van groente en fruitGroente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast vaak ook veel voedingsvezels.…

Zwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaalZwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaalZelfs als je nog maar nét weet dat er een kindje op komst is, kan je al last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Deze…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 22-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.