Zwangerschapsdiabetes
Iedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsdiabetes. Wat is het? Bestaat er gevaar voor de foetus? Hoe wordt de diagnose gesteld? Kan je de zwangerschap goed volbrengen? Zijn er lichamelijke klachten van de vrouw? Heeft de baby na de geboorte nazorg nodig? Hoe is het glucodegehalte van de vrouw na de geboorte? Een overzicht:
Zwangerschapsdiabetes, wie heeft er aanleg voor?
Gemiddeld kan een op de vijftig zwangere vrouwen zwangerdiabetes krijgen. Diegene die er extra aanleg voor hebben zijn vrouwen die:
- Boven de dertig jaar zijn,
- Als er in de familie van de zwangere vrouw diabetes mellitus voor komt,
- Als de zwangere vrouw te zwaar is.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes komt alleen voor tijdens de zwangerschap. De zwangere vrouw heeft een te hoog bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap.
Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?
De werking van het hormoon insuline
De alvleesklier produceert het hormoon insuline. De insuline heeft de taak om te zorgen dat de lichaamscellen glucose uit het bloed kunnen opnemen.
Placenta produceert hormonen tijdens de zwangerschap
Zodra de vrouw zwanger is, gaat de placenta hormonen produceren. Deze hormonen uit de placenta, gaat de werking van het insuline tegen!
Onvoldoende productie insuline, hoog glucose gehalte
Als de zwangere vrouw nu echter te weinig insuline produceert, kunnen de hormonen van de placenta de overhand nemen. Hierdoor kan er een te hoog glucosegehalte in het bloed het gevolg zijn, met als uiteindelijk resultaat: zwangerschapsdiabetes.
Bloedsuikers normaliseren tijdens de zwangerschap via een speciaal dieet
Zwangere vrouwen die een verhoogt risico vormen en vrouwen die tijdens de zwangerschap het zwangerschapsdiabetes krijgen, is het volgen van een speciaal dieet om de bloedsuikers te normaliseren tijdens de zwangerschap meestal voldoende. In een heel enkel geval is gebruik van insuline noodzaakelijk via een injectie.
Symptomen en kenmerken van een zwangerschapsdiabetes
Over het algemeen hebben zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes geen lichamelijke klachten. Veel al wordt er tijdens een controle ondekt dat:
- Er zeer veel vruchtwater aanwezig is,
- De foetus is te groot en te zwaar voor de duur van de zwangerschap.
Dit zijn de twee belangrijke aanwijzingen dat de vrouw zwangerschapsdiabetes heeft. Zodra tijdens de controle ontdekt wordt dat de foetus te groot is en er te veel vruchtwater aanwezig is, zal pas daarna de diagnose van een zwangerschapsdiabetes vastgesteld worden.
Vaststellen diagnose zwangerschapsdiabetes
De doagnose wordt gesteld door het aantonen van een verhoogd suikergehalte in het bloed van de zwangere vrouw.
Foetus te zwaar en te groot
Als de vrouw met zwangerschapsdiabetes niet behandeld wordt, is de kans zeer groot aanwezig dat de foetus te zwaar wordt. Dit kan grote en behoorlijke problemen opleveren tijdens de bevalling. Als de vrouw niet behandeld wordt, moet er serieus aan een keizersnee gedacht worden. Het is vrijwel onmogelijk dat een te grote en te zware foetus via de geboortekanaal naar buiten kan.
Kinderen van moeders met zwangerschapsdiabetes
De kinderen - wiens moeder tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes had - hebben een grotere kans om na de geboorte een te lage bloedsuikerspiegel te hebben. Zij kunnen extra zorg nodig hebben van een kinderarts.
Speciaal dieet voor zwangerschapsdiabetes
Zodra de diagnose is gesteld, zal de gynaecoloog via een dietiste een speciaal dieet voorschrijven. Over het algemeen betekent dit:
- Veel minder suiker eten dan normaal,
- Veel meer vezels eten dan normaal,
- Veel meer zetmeelrijke koolhydraten eten dan normaal.
Insuline injecties
Werkt dit speciale dieet echter onvoldoende, of de vrouw houdt zich er onvoldoende aan, zal er over gegaan moeten worden op het inspuiten van insuline injecties.
Zelf bloedsuikergehalte controleren
Iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, krijgt instructies mee naar huis hoe ze zelf de bloedsuikergehalte kan controleren via een meegekregen controleschema van de gynaecoloog.
Echoscopisch onderzoek
Iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, zal regelmatig een echoscopisch onderzoek moeten ondergaan. Dit om de groei van de foetus heel goed in de gaten te houden.
Zwangerschapsdiabetes en het einde van de zwangerschap
Vrijwel iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, zal zonder al te grote problemen het einde van de zwangerschap goed kunnen volbrengen. Zodra de vrouw behandeld wordt, zal vaak het kindje via de natuurlijke weg kunnen bevallen.
Na de bevalling: de pasgeboren baby
Na de bavalling zal het pasgeboren kindje zeer nauwkeurig en grondig onderzocht worden. Bijzondere aandacht gaat voornamelijk uit naar de controle op de bloedsuikerspiegel van het kindje.
Pasgeboren baby heeft een te lage bloedsuikerspiegel
Heeft het pasgeboren kindje een te lage bloedsuikerspiegel is observatie gewenst. Behandeling van het kindje op de neonatologie afdeling is noodzakelijk.
Na de bevalling: de moeder
Na de bevalling zal over het algemeen het glucosegehalte weer normaal zijn van de vrouw, d.w.z. op hetzelfde niveau als van voor de zwangerschap. Het speciale dieet en de eventuele insuline injecties zijn na de bevalling verleden tijd.
Zwangerschapsdiabetes gehad en een mogelijke volgende zwangerschap
De kans is bijzonder reeel aanwezig, dat als de vrouw eenmaal zwangerschapsdiabetes heeft gehad, dat bij een volgende zwangerschap opnieuw zwangerschapsdiabetes geconstateerd wordt.