Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Iedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsdiabetes. Wat is het? Bestaat er gevaar voor de foetus? Hoe wordt de diagnose gesteld? Kan je de zwangerschap goed volbrengen? Zijn er lichamelijke klachten van de vrouw? Heeft de baby na de geboorte nazorg nodig? Hoe is het glucodegehalte van de vrouw na de geboorte? Een overzicht:

Zwangerschapsdiabetes, wie heeft er aanleg voor?

Gemiddeld kan een op de vijftig zwangere vrouwen zwangerdiabetes krijgen. Diegene die er extra aanleg voor hebben zijn vrouwen die:
  • Boven de dertig jaar zijn,
  • Als er in de familie van de zwangere vrouw diabetes mellitus voor komt,
  • Als de zwangere vrouw te zwaar is.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt alleen voor tijdens de zwangerschap. De zwangere vrouw heeft een te hoog bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap.

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?

De werking van het hormoon insuline

De alvleesklier produceert het hormoon insuline. De insuline heeft de taak om te zorgen dat de lichaamscellen glucose uit het bloed kunnen opnemen.

Placenta produceert hormonen tijdens de zwangerschap

Zodra de vrouw zwanger is, gaat de placenta hormonen produceren. Deze hormonen uit de placenta, gaat de werking van het insuline tegen!

Onvoldoende productie insuline, hoog glucose gehalte

Als de zwangere vrouw nu echter te weinig insuline produceert, kunnen de hormonen van de placenta de overhand nemen. Hierdoor kan er een te hoog glucosegehalte in het bloed het gevolg zijn, met als uiteindelijk resultaat: zwangerschapsdiabetes.

Bloedsuikers normaliseren tijdens de zwangerschap via een speciaal dieet

Zwangere vrouwen die een verhoogt risico vormen en vrouwen die tijdens de zwangerschap het zwangerschapsdiabetes krijgen, is het volgen van een speciaal dieet om de bloedsuikers te normaliseren tijdens de zwangerschap meestal voldoende. In een heel enkel geval is gebruik van insuline noodzaakelijk via een injectie.

Symptomen en kenmerken van een zwangerschapsdiabetes

Over het algemeen hebben zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes geen lichamelijke klachten. Veel al wordt er tijdens een controle ondekt dat:
  • Er zeer veel vruchtwater aanwezig is,
  • De foetus is te groot en te zwaar voor de duur van de zwangerschap.
Dit zijn de twee belangrijke aanwijzingen dat de vrouw zwangerschapsdiabetes heeft. Zodra tijdens de controle ontdekt wordt dat de foetus te groot is en er te veel vruchtwater aanwezig is, zal pas daarna de diagnose van een zwangerschapsdiabetes vastgesteld worden.

Vaststellen diagnose zwangerschapsdiabetes

De doagnose wordt gesteld door het aantonen van een verhoogd suikergehalte in het bloed van de zwangere vrouw.

Foetus te zwaar en te groot

Als de vrouw met zwangerschapsdiabetes niet behandeld wordt, is de kans zeer groot aanwezig dat de foetus te zwaar wordt. Dit kan grote en behoorlijke problemen opleveren tijdens de bevalling. Als de vrouw niet behandeld wordt, moet er serieus aan een keizersnee gedacht worden. Het is vrijwel onmogelijk dat een te grote en te zware foetus via de geboortekanaal naar buiten kan.

Kinderen van moeders met zwangerschapsdiabetes

De kinderen - wiens moeder tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes had - hebben een grotere kans om na de geboorte een te lage bloedsuikerspiegel te hebben. Zij kunnen extra zorg nodig hebben van een kinderarts.

Speciaal dieet voor zwangerschapsdiabetes

Zodra de diagnose is gesteld, zal de gynaecoloog via een dietiste een speciaal dieet voorschrijven. Over het algemeen betekent dit:
  • Veel minder suiker eten dan normaal,
  • Veel meer vezels eten dan normaal,
  • Veel meer zetmeelrijke koolhydraten eten dan normaal.

Insuline injecties

Werkt dit speciale dieet echter onvoldoende, of de vrouw houdt zich er onvoldoende aan, zal er over gegaan moeten worden op het inspuiten van insuline injecties.

Zelf bloedsuikergehalte controleren

Iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, krijgt instructies mee naar huis hoe ze zelf de bloedsuikergehalte kan controleren via een meegekregen controleschema van de gynaecoloog.

Echoscopisch onderzoek

Iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, zal regelmatig een echoscopisch onderzoek moeten ondergaan. Dit om de groei van de foetus heel goed in de gaten te houden.

Zwangerschapsdiabetes en het einde van de zwangerschap

Vrijwel iedere zwangere vrouw waar de zwangerschapsdiabetes diagnose bij is vastgesteld, zal zonder al te grote problemen het einde van de zwangerschap goed kunnen volbrengen. Zodra de vrouw behandeld wordt, zal vaak het kindje via de natuurlijke weg kunnen bevallen.

Na de bevalling: de pasgeboren baby

Na de bavalling zal het pasgeboren kindje zeer nauwkeurig en grondig onderzocht worden. Bijzondere aandacht gaat voornamelijk uit naar de controle op de bloedsuikerspiegel van het kindje.

Pasgeboren baby heeft een te lage bloedsuikerspiegel

Heeft het pasgeboren kindje een te lage bloedsuikerspiegel is observatie gewenst. Behandeling van het kindje op de neonatologie afdeling is noodzakelijk.

Na de bevalling: de moeder

Na de bevalling zal over het algemeen het glucosegehalte weer normaal zijn van de vrouw, d.w.z. op hetzelfde niveau als van voor de zwangerschap. Het speciale dieet en de eventuele insuline injecties zijn na de bevalling verleden tijd.

Zwangerschapsdiabetes gehad en een mogelijke volgende zwangerschap

De kans is bijzonder reeel aanwezig, dat als de vrouw eenmaal zwangerschapsdiabetes heeft gehad, dat bij een volgende zwangerschap opnieuw zwangerschapsdiabetes geconstateerd wordt.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die…
Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…
Polyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapPolyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapDe buik van de zwangere vrouw is buitengewoon groot en dik voor de duur van de zwangerschap. Er is te veel vruchtwater a…

Molazwangerschap en choriocarcinoomMolazwangerschap en choriocarcinoomAls je de diagnose molazwangerschap krijgt, staat je wereld op zijn kop. De placenta ontwikkeld zich tot een afwijkend w…
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Bronnen en referenties
  • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos
  • De Kleine dokter - Dr. A. Vogel
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.