Polyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschap
De buik van de zwangere vrouw is buitengewoon groot en dik voor de duur van de zwangerschap. Er is te veel vruchtwater aanwezig. Wat zijn de gevaren van polyhydramnion? Heeft de foetus kans op geboren afwijkingen? Wat is een vruchtwaterpunctie? Hoeveel liter vruchtwater is normaal tijdens een zwangerschap? Wat heeft diabetes met polyhydramnion te maken? Ervaart de zwangere vrouw veel pijn in de buik? Een overzicht:
Wat is polyhydramnion?
Tijdens de zwangerschap van de vrouw neemt het vruchtwater in grote hoeveelheid in de baarmoeder toe. De balans is uit evenwicht tussen aanvoer en afvoer van het vruchtwater. Hierdoor is er een teveel aan vruchtwater in de baarmoeder en om de foetus aanwezig. De buikomvang van de zwangere vrouw kan plotseling binnen een week of twee enorm opzetten, dit is het eerste teken voor de zwangere vrouw dat er sprake zou kunnen zijn van polyhydramnion. Neem zo snel mogelijk contact op met de gynaecoloog.
Hoe vaak komt polyhydramnion voor?
Bij gemiddeld 1 % van alle zwangerschappen komt polyhydramnion voor.
Wat betekent polyhydramnion?
Poly betekent: veel
Hydramnion betekent: vruchtwater
Hoeveelheid vruchtwater
Tijdens een normale en probleemloze zwangerschap van een gezonde vrouw, is er gemiddeld 1.5 vruchtwater in de baarmoeder en rondom de foetus aanwezig.
Hoeveel vruchtwater tijdens polyhydramnion?
Tijdens een zwangerschap van een vrouw met met polyhydramnion is er meer dan 2 liter vruchtwater in de baarmoeder en rondom de foetus aanwezig.
Klachten polyhydramnion
Door het vele aanwezige vruchtwater zet de buik van de zwangere vrouw enorm op. De druk en spanning veroorzaakt een behoorlijke pijn in de buik van de zwangere vrouw met polyhydramnion.
Beweeglijke foetus
Door het vele aanwezige vruchtwater in de baarmoeder van de zwangere vrouw, kan de foetus zich heel gemakkelijk bewegen. Juist door het vele bewegen is het moeilijk te bepalen in welke positie de foetus uiteindelijk komt te liggen als de bevalling gaat beginnen. Er bestaat namelijk een grote kans dat de foetus in een verkeerde positie ligt.
Polyhydramnion geeft een verhoogde kans op:
Het vele vruchtwater in de baarmoeder zorgt voor extra druk en spanning. Dit kan zich openbaren in:
- Vroege weeën
- Vroegtijdig breken van de vliezen
Afwijking van het kind
De kans dat het kindje van de zwangere vrouw met polyhydramnion geboren gaat worden met een afwijking, is behoorlijk groot. Gedacht moet worden aan:
- Afsluiting van de slokdarm van het kind
- Open ruggetje (spina bifida)
Gevolgen voor het kind
Een zwangere vrouw met polyhydramnion met een buitengewoon dikke, forse en grote buik, kunnen er, behalve geboren afwijkingen, ook ernstige groeistoornissen ontstaan bij het kind. Zonder medisch ingrijpen bij de zwangere vrouw, kan het kindje veel te langzaam groeien, er ontstaat een groeiachterstand. Door de aanwezigheid van te veel vruchtwater, en door de te hoge druk veroorzaakt door het vele vruchtwater, is de placenta niet in staat voldoende bloed te ontvangen.De bloedtoevoer is afgekneld. Een slecht doorbloedde placenta, geeft onherroepelijk ernstige problemen bij de foetus. De placenta is immers de voedselbron van de foetus.
Gynaecoloog: onderzoek oorzaak polyhydramnion
Zodra bij een zwangere vrouw polyhydramnion is vastgesteld, gaat de gynaecoloog een echo en een bloedonderzoek doen om de oorzaak van het ontstaan van polyhydramnion te achterhalen.
Risico factoren van het krijgen van polyhydramnion
Wat de oorzaak is waarom zwangere vrouwen polyhydramnion krijgen is niet altijd precies te achterhalen. Wel is bekend dat er twee grote risico factoren bestaan die voor een grotere kans op het krijgen van polyhydramnion zorgen. Dat zijn:
Kenmerken polyhydramnion
- Baarmoeder is veel te groot en veel te dik voor de duur van de zwangerschap
- De buik van de zwangere vrouw kan zich enorm opzetten binnen een week of twee
- Zwangere vrouw ervaart een stevige druk en spanning in de buik
- Zwangere vrouw ervaart een behoorlijke pijn in de buik
- Foetus is heel moeilijk te voelen tijdens een uitwendig onderzoek
- Harttonen van de foetus zijn zeer moeilijk te horen
Behandeling van polyhydramnion
Medische behandeling van de zwangere vrouw met polyhydramnion hangt in zijn geheel af wat de precieze oorzaak is geweest van het ontstaan van polyhydramnion. Er bestaat echter een kans dat de foetus zelf ook een behandeling moet ondergaan. Het zou gaan om een rechtstreekse foetus behandeling, een foetale transfusie.
Ontlastende vruchtwaterpunctie bij acute gevallen
Als er direct gevaar bestaat voor de ontwikkeling van de foetus (een te ernstige groeiachterstand of de algehele gezondheidstoestand van de zwangere vrouw staat op het spel) kan de behandelende arts in zeer acute gevallen, een ontlastende vruchtwaterpunctie doen bij de zwangere vrouw met polyhydramnion. De arts zal 1 a 2 liter vruchtwater uit de baarmoeder halen. Zodra het te veel aan vruchtwater is verwijderd, verbetert de doorbloeding van de placenta zich en is de kans op een vroeggeboorte aanzienlijk afgenomen.
Diabetes
Een oorzaak van het krijgen van polyhydramnion is diabetes. Zwangere vrouwen die moeilijk of niet goed reageren op de insuline. Als de vrouw met diabetes, die problemen ervaart met het correct reageren op de insuline tijdens de zwangerschap, kan bij een volgende zwangerschap opnieuw polyhydramnion optreden. Lees het volgende artikel voor meer informatie:
Zwangerschapsdiabetes
Polyhydramnion en een volgend zwangerschap
Een zwangere vrouw met polyhydramnion heeft geen verhoogde kans op terugkeer van polyhydramnion bij een volgend zwangerschap, mits zij geen diabetes is.