Problemen bij meerlingzwangerschappen

Problemen bij meerlingzwangerschappen Meer dan een foetus aanwezig in de baarmoeder van de vrouw met een meerlingzwangerschap, geeft een aantal problemen voor de zwangere vrouw en voor de foetussen. Welke specifieke klachten en kenmerken kent een meerlingzwangerschap? Kunnen de baby´s via de natuurlijke weg geboren worden of via een keizersnee? Moet de vrouw extra rusten? Kan ze doorwerken tot het eind van de zwangerschap? Zijn de klachten ernstiger dan bij een normale zwangerschap? Heeft ze medische begeleiding nodig? Een overzicht

Wat is een meerlingzwangerschap?

Een meerlingzwangerschap is een zwangere vrouw met meer foetussen dan een in de baarmoeder. Meestal een tweeling, maar ook een drieling of een vierling kan voorkomen.

Risisco factoren op het krijgen van een meerlingzwangerschap

  • Meerlingzwangerschap komt vaker voor bij vrouwen ouder dan 30,
  • Komt in de familie voor, aan moederskant met tweelingen,
  • Vruchtbaarheidsbehandelingen.

Ontstaan van een twee-eiige tweeling

Een twee-eiige tweeling ontstaat wanneer twee eicellen van de vrouw tegelijkertijd bevrucht worden door de sperma van de man.

Ontstaan van een indentieke tweeling

Een identieke tweeling ontstaat waanneer een eicel zich na de bevruchting zich splitst.

Foetussen: eigen placenta, of de placenta delen

Foetussen van een twee-eigge tweeling (of meerling) of van een identieke tweeling ( of meerling) kunnen of:
  • Ieder een eigen placenta hebben in de baarmoeder, of
  • Ieder een eigen placenta hebben in de baarmoeder.

Kans op een tweeling

Gemiddeld 1 op de 80 geboortes is een tweeling. (Vanuit natuurlijke zwangerschappen, zonder vruchtbaarheidsbehandelingen!)

Kans op een drieling

Gemiddeld 1 op de 8000 geboortes is een drieling. (Vanuit natuurlijke zwangerschappen, zonder vruchtbaarheidsbehandelingen!)

Kans op een vierling of meer

Een natuurlijke zwangerschap van een vierling, of meer dan 4, is zeldzaam!

Vruchtbaarheidsbehandeling

Door vruchtbaarheidsbehandelingen is er een enorme toename van het aantal meerlingzwangerschappen. Medicijnen stimuleren de eierstokken van de vrouw om meer dan 1 eicel per maand vrij te geven.

Vruchtbaarheidsbehandeling: in-vitrofertilisatie

Bij in-vitro vruchtbaarheidsbehandeling wordt bij de vrouw meer dan 1 bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst.

Oorzaken en ontstaan van een meerlingzwangerschap

  • Meerlingzwangerschappen ontstaan spontaan,
  • Tweederde van de meerlingzwangerschappen van 3 of meer foetussen zijn het gevolg van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Klachten meerlingzwangerschap

Alle voorkomende klachten tijdens een gewone zwangerschap, maar dan allen ernstiger:
  • Gevoelige, opgezette borsten,
  • Middelijkheid, overgeven, braken, ochtendmisselijkheid,
  • Kortademigheid,
  • Rugpijn,
  • Slecht slapen,
  • Droge huid,
  • Vet haar,
  • Versterkte reuk,
  • Afkeer van bepaald voedsel,
  • Opgezette enkels,
  • Spataderen en aambeien,
  • Vaker moeten plassen,
  • Extra trek,
  • Sneller moe, vermoeid zijn,
  • Brandend maagzuur,
  • Kramp in de benen (eet een extra banaan!),
  • Zwangerschapsstriemen,
  • Behoefte aan extra slaap.

Specifieke klachten die kenmerkend zijn van een meerlingzwangerschap

  • Hoge bloeddruk,
  • Flink en veel overgeven tijdens de beginfase van de zwangerschap,
  • Ijzergebrek,
  • Bloedarmoede.

Specifieke problemen van een meerlingzwangerschap

  • Grote kans op een vroeggeboorte,
  • Foetussen zijn veel kleiner,
  • Grote kans dat de foetussen niet in de juiste positie liggen voor de bevalling.

Ontdekking meerlingzwangerschap: grotere buik

Het eerste vermoeden dat de zwangerschap van de vrouw geen gewone maar een meerlingzwangerschap betreft is de grootte en dikte van haar buik.

Diagnose meerlingzwangerschap door een echo

De diagnose van een meerlingzwangerschap wordt vaak via een echoscopisch onderzoek vastgesteld.

Dikte tussenschot tussen de foetussen

Zodra de diagnose gesteld is van een meerlingzwangerschap, zal onmiddelijk gekeken worden naar de dikte van het tussenschot tussen de foetussen.

Monochoriale tweeling, tussenschot is dun.

Is het tussenschot dun tussen de foetussen, kunnen er kansen zijn op complicaties. De tweeling is een-eiig.

Dichoriale tweeling, tussenschot is dik.

Is het tussenschot dik, zijn de kansen op complicaties aanmerkelijk minder. De tweeling kan in dit geval zowel een-eiig als twee-eiig zijn.

Regelmatige controle

Bij meerlingzwangerschappen zal regelmatige controle (gemiddeld maandelijks, afhankelijk van het aantal foetussen en van eventuele complicaties) via de echo uitgevoerd moeten worden. Zo wordt de groei van de foetussen goed in de gaten gehouden.

Bloedarmoede en extra ijzer innemen

Bloedarmoede is een veelvuldig voorkomend probleem tijdens een meerlingzwangerschap. Neem extra ijzer in, in goed overleg met de medisch specialist die meerlingzwangerschappen behandeld, om bloedarmoede te voorkomen.

Na week 28: vaak en veel rusten!

Iedere zwangere vrouw van een meerling heeft grote kans op een vroeggeboorte. Om vroege weeen te voorkomen is vaak en veel rusten een absolute noodzaak. Rond week 28 zelfs verplicht.

Werken

Iedere zwangere vrouw van een meerling is doorwerken tot week 34 echt veel te vermoeiend en eigenlijk geen haalbare zaak.

Geboorte tweeling via de natuurlijke weg

Als het eerste kindje goed ligt voor de geboorte, dwz met het hoofdje naar beneden, kan de tweeling heel goed via de natuurlijke weg geboren worden.

Geboorte drieling via de natuurlijke weg

Ook als het eerste kindje van een drieling goed ligt voor de bevalling, dwz met het hoofdje naar beneden, kan de drieling heel goed via de natuurlijke weg geboren worden.

Keizersnee

Meestal adviseert het ziekenhuis voor de geboorte van een drieling (of meer) een keizersnee.

Specialistische begeleiding

Een meerlingzwangerschap staat gelijk aan een medische indicatie voor specialistische begeleiding gedurende de gehele zwangerschap.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Symptomen zwangerschap eenling en tweeling (meerling)Symptomen zwangerschap eenling en tweeling (meerling)Wat zijn de symptomen zwangerschap eerste weken en welke symptomen wijzen op zwangerschap van een tweeling? De symptomen…

Polyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapPolyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapDe buik van de zwangere vrouw is buitengewoon groot en dik voor de duur van de zwangerschap. Er is te veel vruchtwater a…
Hyperemesis, extreem veel overgeven tijdens zwangerschapHyperemesis, extreem veel overgeven tijdens zwangerschapZo vreselijk veel braken en overgeven tijdens de beginfase van de zwangerschap dat de zwangere vrouw geen voedsel en gee…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.