Hyperemesis, extreem veel overgeven tijdens zwangerschap

Hyperemesis, extreem veel overgeven tijdens zwangerschap Zo vreselijk veel braken en overgeven tijdens de beginfase van de zwangerschap dat de zwangere vrouw geen voedsel en geen vocht meer binnen kan houden, is een groot gevaar voor zowel de vrouw als voor de foetus. Wat zijn de kenmerken van hyperemesis? Is er uitdrogingsgevaar? Welke factoren veroorzaken een risico? Is een ziekenhuisopname noodzakelijk? Moet de zwangere vrouw aan een infuus? Hoe kan ze een normaal voedselpatroon opbouwen? Een overzicht:

Wat is hyperemesis?

Een zwangere vrouw braakt extreem veel tijdens de beginfase van de zwangerschap. Het is absoluut niet te vergelijken met de gebruikelijke (ochtend) misselijkheid van een normale zwangerschap, aangezien de zwangere vrouw geen voedsel en/of vocht meer binnen kan houden.

Gewicht verliezen

Tijdens een normale zwangerschap komt de zwangere vrouw gewoonlijk aan. Een zwangere vrouw met Hyperemesis verliest gewicht.

Extreem veel overgegeven: uitdroging

Door het vele vele braken van de zwangere vrouw met hyperemesis, verliest de vrouw echt te veel vocht. Als er niet direct medisch wordt ingegrepen, bestaat het hele grote gevaar op uitdroging. Met alle nare gevolgen van dien voor de zwangere vrouw maar ook voor de foetus!

Kenmerken van Hyperemesis:

  • Misselijkheid,
  • Extreem veel braken,
  • Verliest gewicht,
  • De zwangere vrouw kan geen voedsel binnen houden,
  • De zwangere vrouw kan geen vocht binnen houden.

Urineproduktie stopt

Een zwangere vrouw met Hyperemesis, die extreem veel overgeeft, gewicht verliest en begint met uitdrogen, raakt de urineproduktie zo goed als tot stilstand. Hierdoor raakt het evenwicht van mineralen en zouten in het bloed van de zwangere vrouw totaal uit balans.

Oorzaak Hyperemesis

Helaas is de oorzaak van het ontstaan van Hyperemesis onbekend.

Risisco factoren van het krijgen van Hyperemesis

Wel is bekend welke risisco factoren meespelen bij het krijgen van Hyperemesis:
  • Stress,
  • Molazwangerschap
  • Tijdens de zwangerschap een hoog gehalte van het hormoon: Humaan Choriongonadotropine (HCG) produceren,
  • Herhaling van Hyperemesis mogelijk bij een volgend zwangerschap.

Ziekenhuisopname

Iedere zwangere vrouw met Hyperemesis die zo ernstig veel braakt en geen voedsel en/of vocht meer binnen kan houden, is een ziekenhuisopname absoluut noodzakelijk.

Bloedonderzoek en urine controle

Eenmaal in het ziekenhuis zal het bloed van de zwangere vrouw met Hyperemesis gecontroleerd worden en de urine, om de mate van uitdroging van de vrouw in de gaten te houden.

Echoscopisch onderzoek

Eenmaal in het ziekenhuis zal de zwangere vrouw met Hyperemesis een echo onderzoek moeten ondergaan om uit te sluiten dat de vrouw misschien een:

Infuus en antibraakmiddelen

Eenmaal in het ziekenhuis zal de zwangere vrouw met Hyperemesis aan een infuus gelegd worden en met grote waarschijnlijkheid krijgt de vrouw antibraakmiddelen in de vrom van medicijnen voorgeschreven.

Sondevoeding

Een zwangere vrouw met Hyperemesis waarbij het extreme braken langdurig aanhoudt kan soms in het ziekenhuis sondevoeding krijgen.

Verbetering treed op

Terwijl de zwangere vrouw met Hyperemesis in het ziekenhuis ligt, treed er vroeg of laat een lichte verbetering op. Misselijkheidsklachten nemen af, net als het extreme braken.

Kleine hoeveelheid zeer licht verteerbaar voedsel

Zodra er een verbetering op treedt bij de zwangere vrouw met Hyperemesis, zal het ziekenhuis de vrouw stimuleren met grote regelmaat zeer kleine hoeveelheden van zeer licht verteerbaar voedsel te eten.

Opbouw normaal voedselpatroon

Als de zwangere vrouw met Hyperemesis is begonnen met frequent licht verteerbaar voedsel in te nemen, en dit gaat goed, zal het ziekenhuis de vrouw stimuleren de voedselinname langzaam op te bouwen naar een normaal voedselpatroon.

Thuis

Als de zwangere vrouw met Hyperemesis eenmaal een normaal voedselpatroon heeft opgebouwd en dit gaat goed, wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis.

Tweede ziekenhuisopname

Eenmaal thuis kunnen de klachten van Hyperemesis - extreem veel braken - terugkomen. In dat geval is een tweede ziekenhuisopname noodzakelijk.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
ZwangerschapsmisselijkheidZwangerschapsmisselijkheidMisselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap komt bij ruim 80 procent van de vrouwen voor. Vaak begint het met wee…
Waarom ben ik misselijk? Hoe los ik dit op?Waarom ben ik misselijk? Hoe los ik dit op?Misselijkheid ontstaat onder andere door een ziekte of door het eten van teveel voedsel. Deze natuurlijke reactie zorgt…
Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Wanneer er een kindje op komst blijkt te zijn kan voor de meeste vrouwen hun geluk niet op. Helaas gaat voornamelijk het…

Problemen bij meerlingzwangerschappenProblemen bij meerlingzwangerschappenMeer dan een foetus aanwezig in de baarmoeder van de vrouw met een meerlingzwangerschap, geeft een aantal problemen voor…
Borstvoeding versus FlesvoedingBorstvoeding versus FlesvoedingBorstvoeding is de natuurlijke voedselbron voor een pasgeboren en hongerige baby. Toch kan niemand voor je besluiten of…
Reacties

Leo, 11-03-2011
Maandag, de dag dat ze naar huis moest, geweigerd haar in deze staat mee te nemen naar huis. Voor de derde keer uitgedroogd nadat 4 dagen geleden het infuus verwijderd werd. Eindelijk de erkenning dat ze het niet redt buiten het ziekenhuis, Weer in gesprek met de arts over een eventuele sonde. Helaas is in het verleden bewezen dat deze direct worden uitgebraakt. Nog steeds de hele dag ziek, braken ondanks een lege maag. Woensdag werd het besluit genomen, TPV! (de lange lijn) Naar de Operatie Kamer, 13 keer geprikt om de de holle lange naald in de grote slagader te plaatsen en dus niet gelukt. Donderdag dan eindelijk een succes, TPV gerealiseerd. Op moment krijgt ze gelukkig weer voeding wat een hele geruststelling is. Nog steeds erg ziek en nu door de moeilijke weken heen! Reactie infoteur, 15-03-2011
Beste Leo,

Ik denk dat je heel goed gehandeld hebt om haar te weigeren mee naar huis te nemen in deze staat! Hulde! Fijn dat de medische staf eindelijk doorheeft dat ze het niet redt zonder het ziekennhuis! Ik ben ontzettend opgelucht om te lezen dat ze op dit moment godzijdank weer voeding binnen krijgt en ik hoop van ganser harte dat het goed blijft gaan! Wat moeten dit slopende weken zijn geweest voor jullie!

Beste Leo, ik wil jullie heel graag het allerbeste toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Leo, 03-03-2011
Mijn vriendin houdt inderdaad totaal geen eten en vocht binnen. Tweede opname, ligt nog in het zieken huis aan het infuus. Ziekenhuis dokter zegt dat de kosten te hoog zijn en wil haar naar huis sturen. Ondertussen braakt ze haar voedsel en vocht uit met als gevolg uitdroging. Je loopt tegen een muur aan, omdat je weet en ziet dat het niet goed gaat. Trouwens tweede zwangerschap die eigenlijk gelijk verloopt als de eerste.Ik loop tegen een muur aan! Wat te doen? Reactie infoteur, 04-03-2011
Beste Leo,

Afschuwelijk en schokkend! Ziekenhuisopname is NOODZAKELIJK als een zwangere vrouw zo vreselijk veel braakt dat ze uitdroogt! De foetus moet bijvoeding krijgen dmv de zwangere vrouw aan het infuus te leggen! Pas als de zwangere vrouw een beetje lichtverteerbaar voedsel kan verdragen en wat vocht binnenhoudt, mag ze naar huis!

Ik hoop van ganser harte dat je zwangere vriendin antibraak middelen mee krijgt (heeft ze daar de vorige keer goed op gereageert?). En een nog belangrijker vraag is: is ze de vorige keer (en deze keer) onderzocht naar de reden van al het braken?

Wat te doen? Plaatselijke krant bellen? Dit is toch te gek voor woorden! Heb je contact gehad met de huisarts/gyneacoloog/verloskundige van je vriendin beste Leo? Misschien dat zij nog iets kunnen regelen?

Beste Leo, ik hoop van ganser harte dat je vriendin heel snel wat opknapt en kan beginnen met het innemen van licht verteerbaar voedsel en ik wil jullie allemaal heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.