Molazwangerschap en choriocarcinoom
Als je de diagnose molazwangerschap krijgt, staat je wereld op zijn kop. De placenta ontwikkeld zich tot een afwijkend weefsel dat er uit ziet als een trosje druiven. Wat is het gevolg voor de foutus? Kan het weefsel kwaadaardig zijn? Hoe ontstaat een mola zwangerschap precies? Wat zijn de kenmerken? Wat als het inderdaad een kwaadaardige tumor schijnt te zijn? Wat zijn de gevolgen voor een volgende zwangerschap? Een overzicht:
Wat is een molazwangerschap?
Een molazwangerschap is redelijk zeldzaam, toch komt het vaker voor dan we denken. Het placentaweefsel van de zwangere vrouw gaat afwijkend woekeren. Het afwijkende weefsel ziet er uit als een trosje druiven. Zodra het weefsel gaat woekeren is er geen embryo meer aanwezig.
Tijdens de zwangerschap ontwikkeld de placenta zich tot een tumor
Ongeveer 1 op de 2000 zwangerschappen ontwikkelt de placenta van de zwangere vrouw na bevruchting zich tot een
mola hydatidiformis, een tumor die er uit ziet als een trosje druiven.
Tumor gezwel is goedaardig
Over het algemeen is de tumor tijdens de molazwangerschap goedaardig. In zeldzame situaties kan het gezwel kwaadaardig worden.
Hoe ontstaat een molazwangerschap?
Placenta van een zwangere vrouw produceert hormonen: HCG
Zodra een vrouw na bevruchting zwanger is, gaat de placenta van de zwangere vrouw hormonen produceren. Tijdens een molazwangerschap echter maakt de placenta van de zwangere vrouw meer hormonen aan dan tijdens een "normale" zwangerschap. Hier gaat het over de
humaan chorionigonadotropin hormoon, beter bekend als:
HCG.
Hoge waarden HCG in het bloed van de vrouw met een molazwangerschap
Zodra de placenta van de zwangere vrouw het HCG hormoon produceert, zal de HCG waarde in het bloed van de vrouw te veel stijgen.
Foetus en de molazwangerschap
Zodra de placenta afwijkend gaat woekeren en de productie van het HCG hormoon in gang wordt gezet, is er - helaas - geen foetus meer aanwezig. Zodra er sprake is van een molazwangerschap, is er eigenlijk nooit meer een foetus aanwezig.
Trofoblastcellen in de baarmoeder
Gemiddeld 1 op de 10 molazwangerschappen blijven er cellen van de molazwangerschap, de trofoblastcellen, achter in de baarmoeder.
Kwaadaardige verandering
Een enkele keer, ongeveer 3%, vindt van deze achtergebleven cellen, kwaadaardige verandering plaats. Zodra het kwaadaardig is noemen we het: choriocarcinoom. Hier is verspreiding door het hele lichaam van de vrouw mogelijk!
Choriocarcinoom zeldzame vorm van kanker,een kwaadaardige tumor tijdens een molazwangerschap
Choriocarcinoom is een zeer zeldzame vorm van kanker. De tumor groeit vanuit de placentaweefsel en eigenlijk ontstaat het voornamelijk tijdens een molazwangerschap. Het kan, heel soms, ook ontstaan na een buitenbaarmoederlijkezwangerschap, miskraam of na een abortus.
Belangrijkste kenmerk van choriocarcinoom
De aanhoudende vaginale bloeding.
Vrouwengroep die meer risico lopen op het krijgen van een molazwangerschap
De reden waarom de volgende vrouwengroepen meer risico lopen op het krijgen van een zwangerschap is totaal onbekend:
- Vrouwen boven de 35 jaar,
- Aziatische vrouwen
Kenmerken en symptomen van een molazwangerschap
De belangrijkste kenmerken van een molazwangerschap is eigenlijk dat de zwangerschapsklachten veel sterker zijn dan tijdens een normale zwangerschap. Te denken moet aan:
- Extreme vermoeidheid,
- Extreme misselijkheid,
- Extreem veel braken,
- Extreem dikke buik ter vergelijking met een normale zwangerschap
Veel voorkomende klacht tijdens een molazwangerschap
Vaginale bloeding, soms met stukjes weefsel in de vorm van trosjes druiven.
Echoscopisch onderzoek
Vaak wordt een molazwangerschap bij toeval, tijdens het maken van een echo ontdekt. Soms nadat de vrouw dusdanige klachten had, extreme misselijkheid en bloedverlies, dat er een onderzoek noodzakelijk werd geacht.
Diagnose molazwangerschap
De diagnose molazwangerschap wordt definitief gesteld door het onderzoek van het weefsel uit de baarmoeder van de vrouw.
Controle HCG gehalte in het bloed
Voor en na afloop van het onderzoek, om de diagnose molazwangerschap vast te stellen, controleert men het HCG gehalte in het bloed van de vrouw.
Herstel molazwangerschap
Normaal gesproken daalt het HCG gehaltein het bloed van de vrouw met de diagnose molazwangerschap, binnen een half jaar tot de normale waarden. Zodra het HCG gehalte zijn normale waarden heeft bereikt - mits binnen een half jaar! - is verdere medische handelingen en controle niet nodig.
Volgende zwangerschap na een molazwangerschap
Sterk, heel sterk, aangeraden wordt om pas minimaal na een half jaar NADAT de HCG gehalte in het bloed van de vrouw zijn normale waarden heeft bereikt, zwanger te raken. Absoluut niet eerder!
Opnieuw zwanger na een molazwangerschap
Zeer vroeg tijdens de nieuwe zwangerschap zal de vrouw een echoscopisch onderzoek moeten ondergaan. Eenmaal een molazwangerschap hebben gehad, heeft de zwangere vrouw een iets verhoogde kans om opnieuw een molazwangerschap te krijgen.
Opnieuw zwanger, extra HCG controle
Ook vroeg tijdens de nieuwe zwangerschap zal voor alle zekerheid het HCG gehalte in het bloed van de zwangere vrouw uit voorzorg worden gecontroleerd.
Herstel molazwangerschap, het HCG gehalte daalt onvoldoende!
Daalt het HCG gehalte in het bloed van de vrouw na een molazwangerschap onvoldoende, kan het een teken zijn dat zich een choriocarcinoom ontwikkeld. In dit zeldzame geval is chemotherapie noodzakelijk.