Borstvoeding? Zo stimuleer je de melkproductie

Borstvoeding? Zo stimuleer je de melkproductie Na de geboorte van je kindje duurt het enkele dagen voordat de melkproductie goed op gang komt. Natuurlijk wil je daarna dat de productie op peil blijft. En dat is lang niet altijd even makkelijk. Deze beproefde drankjes uit grootmoederstijd zorgen er mede voor dat je borstvoeding kunt blijven geven zolang dat nodig is. Het kost even tijd om de 'brouwseltjes' te bereiden, maar ze zijn beslist de moeite waard. Sommigen zullen de ingrediënten wat vreemd vinden, maar laat je daar niet door afschrikken.

Inhoud


Colostrum

Misschien duurt het wel drie tot vijf dagen voordat na de geboorte van je kindje de melkproductie goed op gang komt. Als het niet meteen lukt komen veel moeders, ondanks alle goede adviezen, in de verleiding om flesvoeding te geven. Ze denken dat colostrummelk kwalitatief niet goed of te waterig is. Het is echter zeer belangrijk dat de baby voldoende van deze eerste melk binnenkrijgt.

Antistoffen
Colostrum bestaat voor het grootste deel uit water, wat suiker en véél antistoffen die de baby nodig heeft in de komende periode. Ook bevat het belangrijke mineralen, vitaminen A en D en immunoglobulinen, de dragers van immuunstoffen die de baby in de eerste periode beschermen tegen infecties. Leg de baby de eerste dagen vaak aan de borst. Het is immers belangrijk dat je kindje voldoende van deze melk binnenkrijgt. Ook de zuigreflex wordt flink gestimuleerd, wat belangrijk is wanneer de melkproductie eenmaal goed op gang komt.

Bron: 789083, PixabayBron: 789083, Pixabay

Drie beproefde drankjes uit grootmoederstijd die bij borstvoeding de melkproductie stimuleren

Laat je niet afschrikken door de 'vreemde' ingrediënten uit vervlogen tijden.

Borstvoedingshake

Ingrediënten
 • 1 kopje volle melk
 • 2 eetlepels melkpoeder
 • 1 eetlepel edelgist
 • 1 eetlepel distelolie
 • 1-2 geklopte eierdooiers
 • 1 banaan

Bereiding
Prak de rijpe banaan en meng de ingrediënten met aardbeien- of duindoornsiroop. Vul het mengsel aan met melk en breng de milkshake op smaak met echte vanille.

Barley-water

Laat 200 gram gerst in 2 liter water gedurende 2 uur heel zachtjes koken. Haal het water door een fijne zeef en breng het op smaak met honing en citroen. Doe er eventueel wat appel- of sinaasappelsap bij.

Ingrediënten

De drankjes kosten tijd om te bereiden. En de ingrediënten zijn misschien wat buitennissig. Maar de recepten komen dan ook uit een periode dat je niet bij de drogist allerlei middeltjes kon kopen en medische adviezen kreeg om de melkproductie op gang te houden. Maar ze hebben wel hun nut bewezen.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Tot slot een opkikkertje

Een belangrijke factor is dat je gevarieerd en voldoende eet. Dat zal de kwaliteit van de melk ten goede komen. Moedermelk bevat immers veel eiwitten, vitaminen en calorieën, die uit de voeding worden gehaald.

‘Krachtbolletjes’ uit oma’s tijd die de melkproductie stimuleren
Ook dit hapje is niet in een minuutje klaar. Gebruik vooral alle ingrediënten, want ze zetten de melkklieren aan meer te produceren.

Ingrediënten
 • 300 gram vers gerstemeel
 • 200 gram vers havermeel
 • 100 gram grofgemalen amandelen
 • 150 gram suikerriet
 • 175 gram boter
 • kokosvlokken en geroosterde sesam naar smaak

Bereiding
Rooster de noten, de gemalen anijs en het meel in een droge pan op een zacht vuur tot het mengsel lekker geurt. Roer de suikerriet erdoor. Laat het mengsel afkoelen en kneed er met de koude boter een deegbal van. Maak er daarna hapklare balletjes van. Rol ze eventueel door geroosterde sesam en kokosvlokken.

Vergeet niet...

Wie borstvoeding geeft, heeft meer calorieën (30%), meer eiwitten (45%) en meer vitaminen nodig, waaronder foliumzuur (50%). Drink ongeveer drie liter per dag, zoals mineraalwater en vruchtenthee.

Lees verder

© 2011 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderrecepten: DrankjesNaast lekkere hapjes zijn er ook lekkere drankjes voor kinderen. Hieronder vindt je een aantal korte recepten die voor z…
Borstvoeding geven na een keizersnedeNa een keizersnede komt je borstvoeding soms niet goed op gang. Je lichaam krijgt geen signaal om melk te gaan producere…
Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…
Colostrum poeder: goed voor weerstand en darmfloraColostrum poeder: goed voor weerstand en darmfloraColostrum poeder is poeder gemaakt van de eerste melk die koeien geven na de geboorte van een kalfje. Het zit boordevol…

Angsten van 'jonge' of 'nieuwe' moedersAngsten van 'jonge' of 'nieuwe' moedersVoor de eerste keer moeder worden kan behoorlijk wat spanningen met zich meebrengen. Jonge of nieuwe moeders kunnen erg…
Pampers, voor elke stap in de ontwikkeling van je kindjePampers, voor elke stap in de ontwikkeling van je kindjeMet de komst van de wegwerpluier werd het verschonen veel gemakkelijker. De luiers van Pampers nemen veel vocht op, hebb…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 28-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.