Borstvoeding? Zo stimuleer je de melkproductie
Na de geboorte van je kindje duurt het enkele dagen voordat de melkproductie goed op gang komt. Natuurlijk wil je daarna dat de productie op peil blijft. En dat is lang niet altijd even makkelijk. Deze beproefde drankjes uit grootmoederstijd zorgen er mede voor dat je borstvoeding kunt blijven geven zolang dat nodig is. Het kost even tijd om de 'brouwseltjes' te bereiden, maar ze zijn beslist de moeite waard. Sommigen zullen de ingrediënten wat vreemd vinden, maar laat je daar niet door afschrikken.
Inhoud
Colostrum
Misschien duurt het wel drie tot vijf dagen voordat na de geboorte van je kindje de
melkproductie goed op gang komt. Als het niet meteen lukt komen veel moeders, ondanks alle goede adviezen, in de verleiding om flesvoeding te geven. Ze denken dat colostrummelk kwalitatief niet goed of te waterig is. Het is echter zeer belangrijk dat de baby voldoende van deze eerste melk binnenkrijgt.
Antistoffen
Colostrum bestaat voor het grootste deel uit
water, wat suiker en véél
antistoffen die de baby nodig heeft in de komende periode. Ook bevat het belangrijke mineralen, vitaminen A en D en immunoglobulinen, de dragers van immuunstoffen die de baby in de eerste periode beschermen tegen i
nfecties. Leg de baby de eerste dagen vaak aan de borst. Het is immers belangrijk dat je kindje voldoende van deze melk binnenkrijgt. Ook de
zuigreflex wordt flink gestimuleerd, wat belangrijk is wanneer de melkproductie eenmaal goed op gang komt.
Bron: 789083, Pixabay Drie beproefde drankjes uit grootmoederstijd die bij borstvoeding de melkproductie stimuleren
Laat je niet afschrikken door de 'vreemde' ingrediënten uit vervlogen tijden.
Borstvoedingshake
Ingrediënten
- 1 kopje volle melk
- 2 eetlepels melkpoeder
- 1 eetlepel edelgist
- 1 eetlepel distelolie
- 1-2 geklopte eierdooiers
- 1 banaan
Bereiding
Prak de rijpe banaan en meng de ingrediënten met aardbeien- of duindoornsiroop. Vul het mengsel aan met melk en breng de milkshake op smaak met echte vanille.
Barley-water
Laat 200 gram gerst in 2 liter water gedurende 2 uur heel zachtjes koken. Haal het water door een fijne zeef en breng het op smaak met honing en citroen. Doe er eventueel wat appel- of sinaasappelsap bij.
Ingrediënten
De drankjes kosten tijd om te bereiden. En de ingrediënten zijn misschien wat buitennissig. Maar de recepten komen dan ook uit een periode dat je niet bij de drogist allerlei middeltjes kon kopen en medische adviezen kreeg om de melkproductie op gang te houden. Maar ze hebben wel hun nut bewezen.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Tot slot een opkikkertje
Een belangrijke factor is dat je gevarieerd en voldoende eet. Dat zal de kwaliteit van de melk ten goede komen. Moedermelk bevat immers veel eiwitten,
vitaminen en calorieën, die uit de
voeding worden gehaald.
‘Krachtbolletjes’ uit oma’s tijd die de melkproductie stimuleren
Ook dit hapje is niet in een minuutje klaar. Gebruik vooral alle ingrediënten, want ze zetten de melkklieren aan meer te produceren.
Ingrediënten
- 300 gram vers gerstemeel
- 200 gram vers havermeel
- 100 gram grofgemalen amandelen
- 150 gram suikerriet
- 175 gram boter
- kokosvlokken en geroosterde sesam naar smaak
Bereiding
Rooster de noten, de gemalen anijs en het meel in een droge pan op een zacht vuur tot het mengsel lekker geurt. Roer de suikerriet erdoor. Laat het mengsel afkoelen en kneed er met de koude boter een deegbal van. Maak er daarna hapklare balletjes van. Rol ze eventueel door geroosterde sesam en kokosvlokken.
Vergeet niet...
Wie
borstvoeding geeft, heeft meer calorieën (30%), meer eiwitten (45%) en meer
vitaminen nodig, waaronder
foliumzuur (50%). Drink ongeveer drie liter per dag, zoals mineraalwater en vruchtenthee.
Lees verder