Het idee achter afvallen

Afvallen, het is voor de meeste mensen erg lastig. De eerste weken vliegen de kilo's eraf, maar het langer dan twee weken volhouden doet de meeste mensen de das om. De hoofdoorzaak hiervan is dat mensen het zichzelf onnodig zwaar maken. Mensen verminderen hun dagelijks etenspatroon te sterk, terwijl men niet weet dat dit juist averechts werkt. Bovendien zijn de verwachtingen vaak te hoog, 5 kilo afvallen in één week is niet mogelijk. De eerste week verlies je misschien veel vocht waardoor het mogelijk lijkt, maar op de lange termijn is dit niet vol te houden. Toch zijn er goede manieren om gezond af te vallen. Als jij de hieronder opgenoemde tips opvolgt, zal je gezond afvallen. Blijvend afvallen blijft voor de meeste mensen maar bij een droom. Hoewel een goede motivatie en doorzettingsvermogen een must is, is er een goede en niet zware manier om af te vallen. Hiervoor moet je wel weet hebben van een aantal factoren. Maar als jij de hieronder opgenoemde factoren opvolgt zal je geheid afvallen.

Hoe werkt het afvallen?

Afvallen heeft alles te maken met calorieën. Kort door de bocht, je moet minder calorieën eten dan dat je lichaam verbruikt. Het zit als volgt: om te bewegen heeft je lichaam energie nodig, deze energie haalt het lichaam uit het voedsel in de vorm van calorieën. Tevens heeft het lichaam energie (calorieën) nodig om het lichaam te onderhouden. Het aantal calorieën dat je nodig hebt op een dag, als je helemaal niks doet, heet de caloriebehoefte in rust. De caloriebehoefte in rust en de caloriebehoefte uit beweging samen vormt de dagelijkse caloriebehoefte. Om af te vallen moet men onder deze hoeveelheid gaan zitten. De resterende behoefte aan calorieën zal dan uit reserves worden verbruikt (meestal vet). Op deze manier valt men af.

Hoeveel moet ik minder eten?

Ten eerste, heel weinig eten, ver onder de caloriebehoefte van het lichaam zitten lijkt misschien goed om af te vallen, maar is dit zeker niet. Als je ver onder de caloriebehoefte gaat zitten, zal je lichaam niet alleen vet verbranden, ook spieren zullen als energiebron worden aangemerkt. Dit is vooral nadelig voor mensen die aan krachttraining doen en personen die aan een vaste sport doen zoals tennis en voetbal, waarbij kracht toch van belang is. Tevens zal hierdoor het erg onderschatte jojo effect ontstaan. Dit jojo effect houdt in dat men eerst veel afvalt, maar later het er mogelijk dubbel bij krijgt en dat heeft alles te maken met het metabolisme. Hoeveel men wel minder moet eten, of beter gezegd hoeveel calorieën je minder moet binnenkrijgen, is het beste om gemiddeld per dag ongeveer 300 calorieën onder de behoefte te zitten. Het beste is om op werkdagen 550 calorieën onder de behoefte te zitten en in het weekend er 450 boven. Dit heeft ook alles weer te maken met het later uitgelegde metabolisme.

Wat is het metabolisme?

Het metabolisme is de stofwisseling en dus belangrijke bij de caloriebehoefte in rust. Het is dus voor iemand die wil afvallen van essentieel belang om je metabolisme actief te houden. Dit doe je door niet te weinig te eten, veel water te drinken, goed te slapen en regelmatig te eten. Doe je dit niet dat zal je lichaam overgaan in een energie besparende functie. Hierdoor wordt de caloriebehoefte van het lichaam in rust dus een stuk minder, waardoor het afvallen dus minder snel gaat. Nu je dit weet kan het jojo effect beter worden uitgelegd: als je veel te weinig eet, gaat je lichaam over op een energie besparende functie. Ga je dan weer als je oude patroon eten, dan blijft je lichaam nog een tijdje in die besparende functie. Hierdoor ga je heel snel over je dagelijkse caloriebehoefte heen, dit mondt zich weer uit in het krijgen van extra vet.

Tips:

Drink veel water

Water drinken is goed voor je, het vervoert je afvalstoffen en het zorgt ervoor dat je minder snel spieren gaat verbranden. Ook is het belangrijk voor het herstel van het lichaam. Als je aan sport doet moet je ervoor zorgen dat je minimaal 1 liter water 1 uur voordat je begint met trainen drinkt. Neem ook water mee tijdens de training.

Cardio

Cardio training is belangrijk voor iemand die wil gaan afvallen, door aan cardio te doen verbrand je meer calorieën en je wordt er bovendien fitter van. Hierdoor ga je je ook lekkerder in je vel zitten wat weer een motivatie is om af te blijven vallen.

Krachttraining

Krachttraining is een belangrijke factor voor afvallen op de lange termijn. Met de krachttraining zelf verbrand je niet heel veel, maar als jij sterker en dus gespierder wordt, zal jouw caloriebehoefte in rust hoger worden. Dit omdat spieren meer calorieën nodig hebben dan vet, hierdoor zal het afvallen uiteindelijk dus makkelijker gaan.

Eet gezond

Het is belangrijk om gezond te eten. Je kan je calorieën uit chocolade halen, maar ook uit fruit. Kies in dit geval altijd voor fruit en stop met snoep en chips. In snoep zitten weinig bouwstoffen en dat hebben we juist nodig, vooral als je wilt afvallen. Bovendien bevat snoep vrijwel altijd suiker en dit vertraagt de stofwisseling.

Zoek een sport die bij je past

Als je aan een sport doet die je leuk vindt zal je meer inzet tonen. Dit resulteert weer in het verbranden van meer calorieën.

De weegschaal zegt niet alles

Of men dik is of niet leest men meestal af van de weegschaal, wat totaal niet logisch is. Men kan beter een vetpercentagemeter aanschaffen. Het gewicht zegt veel minder dan het vetpercentage. Iemand die heel gespierd is en 100 kilo weegt, is die ook te dik?
Hiervoor kan dus beter het vet percentage worden gemeten.

Calorieën tellen

Tel de calorieën die je op een dag binnenkrijgt. Alleen zo weet je hoeveel je onder je behoefte zit. Je kan dit doen via internet en via bepaalde apps op je telefoon. Vooral op het beginnen is het belangrijk dat je de calorieën van elk product opzoekt, na verloop van tijd weet je dit uit je hoofd.

Bepaal je caloriebehoefte

Het is belangrijk dat je weet hoeveel calorieën je op een dag verbrandt. Dit kan je laten uitrekenen op verschillende sites.
© 2013 - 2022 Nielsk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zon wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Afvallen met Vet Vernietiger XTRAfvallen met Vet Vernietiger XTRVet Vernietiger XTR is een van de vele dieetproducten die je stofwisseling versnellen en vet verbranden. Het resultaat:…

Zorg om zware baby'sZorg om zware baby'sAls het geboorgewicht van een baby hoger is dan 4500 gram praten we over foetale macrosomie. Gemiddeld weegt een pasgebo…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
Nielsk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.