Alternatieve geneeswijzen bij astma

Alternatieve geneeswijzen bij astma In Nederland waren er in 2015 ongeveer 500.000 mensen met astma. De meeste mensen met astma hoesten veel, hebben ademnood en voelen druk op de borst. Astma wordt normaal gesproken behandeld met medicijnen en inhalatoren. Naast medicijnen en inhalatoren zijn er meer opties om deze ziekte te verminderen, zoals acupunctuur en homeopathie. Vaak is het niet wetenschappelijk bewezen dat deze behandelingen ook daadwerkelijk werken, maar voor veel mensen is het de moeite waard om het te proberen. Niet voor iedereen werkt een behandeling, aangezien iedereen weer anders reageert. Als je alternatieve geneeswijzen gaat proberen, is het wel van belang dat je doorgaat met je huidige medicijnen. Ook is het raadzaam om het vooraf met een arts te overleggen.

Homeopathische behandeling

Homeopathische geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van je astma. Niet elk geneesmiddel zal voor iedereen werken, daarom wordt er ook gekeken naar de karakteristieke symptomen van jouw astma-aanvallen. Voorbeelden van deze symptomen zijn: het tijdstip van de aanval, het soort slijmproductie en de omstandigheden waarbij je sneller last krijgt van je astma (warmte, kou, inspanning, etc.). Hierdoor wordt het ook aangeraden om naar een arts te gaan die gespecialiseerd is in homeopathische geneesmiddelen. De arts kan aan de hand van het totaalbeeld van je astma een geschikt geneesmiddel voorstellen.

Voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen:

  • Sulfur (zwavel) is een geschikt middel voor patiënten met astma die sneller last hebben van hun astma in een warme ruimte.
  • Natriumsulfaat wordt veel gebruikt door astmatische kinderen. Vaak zijn ze benauwd bij vochtig weer.
  • Arsenicum album voor mensen waarbij de astma-aanval vaak rond middernacht begint. De patiënt is rusteloos en angstig, vaak blijven ze in een warme kamer, dit verslechtert de situatie juist.

Yoga

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen met astma baat hebben bij yoga. De Cochrane bibliotheek heeft in 2015 vijftien onderzoeken gebundeld over de effecten van yoga voor patiënten met astma, waar in totaal 1.048 mannen en vrouwen aan meededen. De studies werden uitgevoerd in India, Europa en de Verenigde Staten. Het blijkt dat yoga ervoor zorgt dat energiestromen in het lichaam in balans worden gebracht. Tijdens de onderzoeken bleek dat de diepe ademhaling bij de oefeningen zorgt voor dezelfde stress als astma-aanvallen op het ademhalingssysteem. Patiënten zijn zo beter voorbereid op hun aanvallen. Yoga zorgt er niet voor dat je geen astma meer hebt, maar het kan de symptomen wel verminderen. Ook kan het geen kwaad om het te proberen, aangezien het geen negatieve bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot sommige medicijnen.

Antroposofie

Volgens de antroposofische geneeskunde ben je gezond als er evenwicht en harmonie is tussen de vier wezensleden: het fysieke lichaam, de levenskrachten, de ziel en de geestelijke kern. Bij een ziekte is er dus een disbalans. Om astma te verminderen of te verhelpen kan er gebruik worden gemaakt van stoffen uit de natuur, maar ook door massage of beweging. Ook zijn er kunstzinnige therapieën, zoals muziek. Antroposofen kunnen helpen bij het zoeken naar een geschikt middel of een goede therapie.

Ademtherapie

Bij astma ben je vaak kortademig, waardoor je te veel ademt. De bronchiën trekken daardoor sneller samen. Ook kan je immuunsysteem sneller verzwakken, hierdoor kunnen er sneller ontstekingen ontstaan. Met speciale oefeningen leer je om rustiger te ademen. Op deze manier leer je om een astma-aanval op te vangen. Veel mensen die dagelijks oefeningen doen, zullen merken dat ze na een tijd geen last meer hebben van hyperventilatie en kunnen hun aanvallen onder controle houden.

Een bekende methode is de Buteyko-methode. Hierbij adem je diep uit en wacht je met inademen, het aantal seconden dat je dit kunt volhouden, houd je ook bij. Zo zijn er nog meer methodes te vinden. Ook bieden sommige fysiotherapeuten oefeningen aan om het slijm beter kwijt te kunnen.

Acupunctuur

Mensen met astma hebben vaak een allergische reactie in de luchtwegen. In acupunctuurtermen is er te veel vastzittende energie bij het middenrif. Acupunctuur probeert deze energie vrijer te maken, zodat het ook richting de longen kan gaan. Dit wordt gedaan door middel van dunne naalden die in het lichaam worden geplaatst. Als de verstoorde energiestromen weer in balans komen, is het zeer waarschijnlijk dat de klachten afnemen.

Conclusie

Vaak is astma niet op te lossen, maar naast je primaire medicijnen kunt je er wel wat aan doen om de klachten te verminderen. Verschillende soorten artsen zijn gespecialiseerd in een alternatieve geneeswijze voor patiënten met astma. Zij kunnen helpen met het vaststellen van het juiste middel of de juiste therapie.
© 2016 - 2024 Milou123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…

De paardenbloem: eetbaar en genezendDe paardenbloem: eetbaar en genezendDe paardenbloem heeft eigenlijk een negatief imago of minimaal een suf imago. De plant wordt te pas en te onpas uit de t…
De helende werking van kamilleDe helende werking van kamilleKamille is een kruid dat we vooral kennen van in de thee, kamillethee is een erg populaire kruidenthee over de hele were…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • https://www.longfonds.nl/astma/behandeling-astma/alternatieve-behandeling-bij-astma
  • http://www.iocob.nl/category/ziekten/astma/
  • http://www.homeopathischepraktijk.nl/luchtwegen/astma/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/specialisten/antroposofische-geneeskunde
  • http://www.de-kraanvogel.nl/acupunctuur/astma.php
Milou123 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.