Houding verbeteren met een postuur- en houdingstrainer

Houding verbeteren met een postuur- en houdingstrainer Een verkeerde houding van de rug kan op de lange termijn leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. Het is daarom essentieel om je een goede houding aan te meten, zowel bij het staan als bij het zitten. Mensen met een fysiek zwaar of juist zittend beroep lopen een verhoogd risico op het ontstaan van rugklachten. Een postuur- en houdingstrainer is een brace die onder de kleding gedragen kan worden en je rug en en schouders in de juiste houding kunnen dwingen. Veel mensen die een dergelijke brace voor het eerst aantrekken ervaren het als een verademing.

Correctie van de houding met postuur- of houdingstrainer


Rugpijn veel voorkomende klacht

Rugklachten komen erg veel voor. Of je nu last van je rug hebt gekregen door het uitoefenen van een lichamelijk zwaar beroep of juist door uren aan één stuk stil te zitten achter een bureau, de basis voor rugpijn is snel gelegd. De rug is een belangrijk onderdeel van het lichaam: zonder een stabiele rug zou je direct ineen zijgen. De rug zit bijzonder complex in elkaar. Deze bestaat uit onder meer nekwervels, borstwervels, lendenwervels, tussenwervels, een heiligbeen en staartbeen (stuitje). Door de wervelbogen lopen bovendien allerlei zenuwen die ons in staat stellen onze ledematen aan te sturen. Een heel netwerk aan spieren, pezen en banden rondom de rug zorgen voor stabiliteit en flexibiliteit. Normaliter zijn deze structuren ontspannen. Alleen wanneer we bijvoorbeeld bukken of de rug draaien dan wordt er spanning op de spieren gezet. Wordt de rug overmatig veel gedwongen tot zo'n gespannen houding dan kunnen rugklachten ontstaan. Om deze reden zijn mensen met een fysiek zwaar beroep als schoonmaker, bouwvakker of stratenmaker extra gevoelig voor het ontstaan van rugklachten.

Ook wanneer je denkt weinig te vragen van je rug, maar wel elke inspanning die je doet op een verkeerde manier doet kunnen er rugklachten optreden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je voor je werk veel zit zoals bijvoorbeeld het geval is bij vrachtwagenchauffeurs, ICT'ers en administratief medewerkers dan kan men te maken krijgen met rugpijn door verkeerde belasting. Andere oorzaken van rugpijn zijn onder meer: aangeboren afwijkingen, een calcium-tekort, een ongeval, een zwangerschap, slapen op een slecht matras en overgewicht.

Een verkeerde houding is funest voor de rug

Lage rugklachten komen veel voor / Bron: Typographyimages, PixabayLage rugklachten komen veel voor / Bron: Typographyimages, Pixabay
Je denkt er wellicht niet bij na dat je je rug veel inspant wanneer je veel zit of juist staat zonder echter fysieke zware inspanningen te doen. Veel mensen zitten of staan echter met een doorgezakte rug. Ze hebben zichzelf onbewust een verkeerde houding aangeleerd. Pas wanneer je jezelf en profile in de spiegel ziet realiseer je je dat je schouders afhangen en rug bol staat of juist hol trekt. Vroeg of laat gaat dit leiden tot rug-, schouder- en nekklachten. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen. Op internet zijn tal van filmpjes te vinden waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de juiste houding kunt aannemen bij het zitten en staan. Als je bij een bedrijf werkt dat beschikt over een arbodeskundige dan kan deze je ook helpen bij het juist instellen van je bureau, bureaustoel en beeldscherm. Het in de sportschool trainen en zo sterker maken van de rug-, flank- en buikspieren kan ook helpen om makkelijker goed te zitten en staan.

Houding corrigeren met postuur- en houdingstrainer

Lukt het je maar niet om tijdens het staan of zitten een juiste houding aan te nemen en deze gedurende de dag vast te houden? Veel mensen kampen met dit probleem. Een postuur- en houdingstrainer kan in dit geval uitkomst bieden. Een postuur- en houdingstrainer is een soort rugbrace die je rug en schouders direct in de juiste houding trekt. Veel mensen ervaren het als een verademing wanneer ze een dergelijke brace voor het eerst aandoen. Houdingscorrigerende braces zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er braces die alleen om de schouders gaan en zo de schouders in een juiste houding trekken maar ook braces met een band om de onderrug of rondom de ribbenkast. Sommige braces zijn unisex, waar andere merken speciale pasvormen voor dames en heren hebben. Ook bestaan er postuur- en houdingstrainers met strategisch geplaatste magneten, die erop gericht zijn om de bloedsomloop te verbeteren. Een postuur- en houdingstrainer kan discreet onder de kleding gedragen worden.

Het nadeel van het het gebruik van een rugbrace voor het corrigeren van de houding is natuurlijk dat je er niet je spieren mee traint. Wel geeft het je een beter begrip van wat de juiste houding is zodat je deze ook beter kunt aannemen op het moment dat je de brace niet draagt. Als je veel last hebt van rug-, schouder- en nekklachten kun je de de postuur- en houdingstrainer in het begin de hele (werk)dag dragen en het gebruik daarna geleidelijk afbouwen. Volg daarbij altijd de bijgesloten instructies op.

Verkrijgbaarheid postuur- en houdingstrainers

Ben je op zoek naar een postuur- en houdingstrainer dan verdient het de aanbeveling goed op internet rond te kijken wat de mogelijkheden zijn en te kiezen voor een type brace die goed bij je past. Wens je bijvoorbeeld alleen de schouders te corrigeren of wil je ook ondersteuning van de lag rug? Vind je een volledige brace te benauwend dan kun je ook kiezen voor een uitvoering waarbij minder huid bedekt is. Veel postuur- en houdingstrainers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Koop je deze in een webshop dan worden hier doorgaans maattabellen bij gebruikt zodat je met een meetlint eenvoudig kunt uitrekenen welke maat je nodig hebt. Postuur- en houdingstrainer worden ook vaak verkocht in winkels met medische hulpmiddelen.

Merken

Postuur- en houdingstrainer zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Mueller, DVSE, Ergo Flex, Super Ortho, Medidu, McDavid, ForDig, Chimb, Comfortisse Posture en Obbomed.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Rugpijn door een verkeerde lichaamshoudingRugpijn door een verkeerde lichaamshoudingDe meeste rugklachten worden veroorzaakt door door een verkeerde lichaamshouding. Een slechte lichaamshouding ontstaat u…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…

Zonnebrandmiddelen: Keuze van goede zonnebrandproductenZonnebrandmiddelen: Keuze van goede zonnebrandproductenZonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Ze helpen zonnebrand en vroegtijdige ver…
PAAZ: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuisPAAZ: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuisEen opname in een psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis (PAAZ) is voor veel patiënten minder stigmatiserend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SnapwireSnaps, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.optimalegezondheid.com/rugpijn-deel-3-het-voorkomen-van-rugpijn/#Let_op_je_lichaamshouding
  • https://www.bol.com/nl/l/rugbraces/N/31671/
  • Afbeelding bron 1: Typographyimages, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.