Afvallen zonder afzien
De Amerikaanse voedingsexpert Brian Wansink beweert dat het mogelijk is om af te vallen zonder af te zien en zonder wanhopig je knorrende maag proberen te negeren. In zijn boek ‘mindless eating’ – de Nederlandse vertaling heet ‘Hap slik weg’ - beschrijft hij hoe je kunt afvallen zonder je volledige leefwijze om te gooien. Een vermindering van 100 tot 200 kilocalorieën is voldoende. Zoals een mens ongemerkt kan aankomen, kan hij ook ongemerkt afvallen is het idee dat hierachter schuil
Ongemerkt eten
Wie herkent het niet? Na jezelf een poos niet gewogen te hebben, sta je versteld van het aantal kilo’s dat er stiekem aangekomen lijkt te zijn. Waar komen die toch ineens vandaan? Ze komen niet uit de lucht vallen, dat is een ding dat zeker is. Maar kunnen die kilo’s er ook stiekem afvliegen zonder dat je weet waar dat door komt? Volgens Brian Wansink wel.
Mensen eten vaak zonder erbij na te denken. Natuurlijk weten ze wel dat ze eten, maar van de hoeveelheid zijn ze zich vaak niet bewust. Vooral als ze voor de tv zitten met een zak chips is de bodem vaak sneller dan verwacht in zicht. De auteur Brian Wansink beschrijft in zijn boek ‘Hap slik weg’ meerdere experimenten. Mensen die een grote zak M&M’s kregen terwijl ze een video bekeken, aten aanzienlijk meer dan de proefpersonen die een kleine zak kregen. Dit op zich is niet zo verbazingwekkend, maar de proefpersonen met de grote zak waren zich niet
bewust van het feit dat ze zoveel gegeten hadden. Dit raakt de kern van het boek: proefpersonen kunnen 20% meer eten zonder zich daar van bewust te zijn. Het lichaam en de geest merken het niet als een persoon per dag 100 of 200 kilocalorieën meer eet dan normaal. Dat is namelijk niet teveel om misselijk van te worden of om in een maand tien kilo aan te komen, maar het lichaam wordt langzaam maar zeker wel dikker. Vergelijk het met een bad waar elke dag een lepeltje water bijgegooid wordt. Dat bad zal ongemerkt voller worden; pas als het (bijna) overstroomd wordt het een kledderboel.
Ongemerkt afvallen
Maar kan dit nu ook andersom? Volgens het boek wel. Als mensen per dag 100 tot 200 kilocalorieën minder eten zal het lichaam ook niet schrikken. Er zal geen heftig hongergevoel ontstaan en de stofwisseling zal er ook niet trager door worden. Bij “gewone” diëten is dat vaak wel het geval. Mensen gaan vaak plotseling weinig eten waardoor het lichaam alarm slaat en zuinig met de energie om zal gaan waardoor vermoeidheid en een tragere stofwisseling ontstaat.
Door het eetpatroon bescheidener aan te passen, zal het lichaam ongemerkt vet verliezen. Wansink geeft adviezen om dit te realiseren. Hij adviseert om drie veranderingen in uw leefpatroon aan te brengen. Dit moeten kleine veranderingen zijn: schrap dus niet meteen uw favoriete voedsel, maar begin met voedsel dat u eet maar niet geweldig lekker vindt. Kleine veranderingen zijn makkelijker vol te houden dan ingrijpende veranderingen. Het duurt ongeveer een maand voordat een verandering automatisch toegepast wordt. Hij adviseert om de eerste maand uw vorderingen bij te houden door dagelijks af te vinken welke van de drie veranderingen gelukt is op die dag.
Een paar voorbeelden van bescheiden veranderingen zijn:
- Ik schep nooit twee keer op.
- Ik drink in een restaurant water of vruchtensap in plaats van cola
- Ik eet alleen kaas met weinig vet
- Ik eet elke dag voor het eten een appel
Overige tips
Verder geeft hij nog een aantal algemene tips die u makkelijk kunt toepassen.
- Haal geen grote voorraden in huis, want dat maakt dat u meer zult eten.
- Eet nooit uit de verpakking. Doe chips en dergelijke altijd in een klein bakje.
- Eet nooit voor de tv of computer. Dit bevordert namelijk het onbewuste "schranzen".
- Schep tijdens een buffet nooit meer dan twee verschillende dingen op. Als u dan toch meer wilt zult u moeten opstaan en lopen en dat vormt een extra drempel.
- Laat geen pannen op tafel staan. Hierdoor zult u namelijk vaker opscheppen terwijl u eigenlijk geen honger meer heeft. Vooral als u eet met mensen die nog niet klaar zijn met eten.