Zin maken om te sporten
In Nederland sluiten veel mensen een abonnement bij de sportschool af, om vervolgens niet of nauwelijks te gaan. Het goede voornemen om af te vallen, conditie op te bouwen, onze vrije tijd nuttig en gezond te besteden is er. Vaak belanden de goede intenties om nu eindelijk serieus te sporten op een zijspoor. Om niet te sporten zijn we creatief in het bedenken van smoezen, waar we ook nog zelf in geloven.
Anti-sportsmoezen, wat zijn de meest bedachte smoezen zoal?
Ik heb nu eenmaal een hekel aan sport
'Sport' klinkt voor mensen die niet zo sportief zijn ingesteld redelijk zwaar beladen. Je kunt het woord sport vervangen door bewegen, en dan klinkt het al heel anders. In plaats van je voor te nemen te gaan sporten, kun je je voornemen om meer te bewegen. Het is belangrijk om die vorm van bewegen te kiezen, die bij je past. Hield je altijd al van wandelen, dan ga je wat vaker wandelen. Houd je van dansen, waarom ga je dan niet op dansen. Dansen is echt sport, je verbrand er veel calorieën mee en je bouwt conditie op. In ieder geval zouden we vijf dagen per week in ieder geval een half uur beweging moeten hebben. Wil je toch naar de sportschool? Lak de schema's die de instructeurs voor je opstellen aan je laars, en doe op de sportschool vooral wat je fijn vind. Dan houd je het sporten (bewegen) het beste en langste vol. Tegen schema's en doelen kun je gaan opzien, met als gevolg dat je er helemaal de brui aan geeft. Dus: niet sporten, maar bewegen op jouw manier. Iets van beweging is nog altijd beter dan geen beweging.
De wil is er, maar ik houd het niet vol
Misschien houd je het sporten vol als je met een maatje gaat. Vraag een buurvrouw, studiegenoot, familielid om met je mee te gaan. Stel in het begin nog geen doelen, want het afhaakgehalte ligt dan hoog. Dus stel pas later doelen, maar niet te streng. Het moet wel leuk blijven. Gewoon je training rustig opbouwen en je eigen 'schema' volgen. Je moet het leuk vinden!
Ik val niet meer af, dus ik stop ermee
De kilo's die je er in de loop der jaren hebt aangegeten, vliegen er niet binnen twee weken vanaf. Daar is tijd voor nodig. En gelukkig maar. Mensen die snel kilo's verliezen kijken niet naar wat er in die kilo's zit: voornamelijk spiermassa en vocht. Het verliezen van spiermassa is niet bevorderlijk voor de vorm en stevigheid van je lichaam. Bovendien bevordert dit het gehate jojo-effect. Wees dus blij, dat de kilo's er niet afvliegen en dat je het dus op de juiste manier aanpakt. Zichtbare veranderingen zie je meestal pas na drie maanden geregeld sporten (bewegen). Pin je vast op de andere vele voordelen: een betere weerstand, meer kracht, een beter humeur, meer energie! En wees blij dat je wat doet: 6% van de sterfgevallen in Nederland zijn het gevolg van te weinig lichaamsbeweging. Dit percentage zal in de loop der jaren alleen maar oplopen.
Sport doet pijn
Natuurlijk moet je lijf wel wennen aan de extra beweging die het nu krijgt. Een beetje vermoeidheid en spierpijn hoort daar bij. Wederom: stel je doelen niet te hoog, volg je eigen schema in plaats van die van de instructeur, en neem ruimschoots de tijd om iets te bereiken. Heb vooral plezier en geniet ervan. Lichte pijn hoort erbij, zorg voor een warming-up voordat je begint.
Maar ik ben zo moe
Dat is dus juist de reden om ervoor te gaan! Moeheid: een teken aan de wand, doe er wat aan! Het beste om tegen vermoeidheid en passiviteit in te gaan is: in beweging komen, actie! Het is ruimschoots bewezen dat mensen die bewegen minder last hebben van depressies en ook minder kans hebben op depressies. Al tijdens het sporten maakt vermoeidheid plaats voor energie. Bewegen is best in te passen in het dagelijks leven. Nadat je de kids naar school hebt gebracht, heb je de tijd om naar de sportschool te gaan, een flinke wandeling te maken, te zwemmen. Kinderen zijn ook ideaal om juist aan bewegen te gaan doen: speel mee in de speeltuin (niemand kijkt je erop aan, je doet het immers voor je kinderen), ga ravotten, badmintonnen na het eten, samen zwemmen, skeeleren, naar de ijsbaan. Ook hier weer geldt: je staat niet voor paal als je niet kan schaatsen en over het ijs glibbert, je doet het voor je kinderen! Zij vinden het geweldig, en jij al gauw ook. Je zult verstelt staan hoeveel meer energie je hebt terwijl je voorheen zo moe was.
Ik heb het veel te druk
Naar de sportschool gaan is niet de enige optie. Zie ook hierboven bij 'ik ben zo moe.' Hardlopen, wandelen (in flink tempo), fietsen, skeeleren zijn niet aan locatie gebonden. Loop een stuk in je lunchpauze, parkeer je auto een stukje weg van je werk en ga het laatste stuk lopen, pak de fiets. Een drukke agenda hoeft geen probleem te zijn. Buiten dat: als je het druk hebt vanwege werkzaamheden mag je het jezelf best gunnen om tijd vrij te maken voor bijvoorbeeld de sportschool of het zwembad.
Sporten is niet zo gezond als men zegt
Dat kan kloppen wanneer het om hardlopen gaat. Hardlopen is heel slecht voor je gewrichten. Fysiotherapeuten onderschrijven dat. Hardlopen en andere vormen van bewegen verminderen de kans op een hartkwaal aanzienlijk. Je moet wel bedenken, wanneer je wat ouder bent, dat je niet de prestaties kunt neerzetten van toen je jonger was. Accepteer het, dat het allemaal iets minder snel en soepel gaat. Om blessures te voorkomen kan je beter iets langer trainen in plaats van intensief. Voor 55+ is golfen, roeien, fitness, nordic walken, wandelen, zwemmen en ouderengym geschikt. Krachttraining is zeer gezond: je verbrand hiermee veel vet ook in rusttoestand, zelfs het vet dat rond de organen ligt. Dit is bij cardio niet het geval, daar bestaat het risico dat je vooral spiermassa kwijtraakt.
Abonnement bij sportschool is duur
Hierboven is te lezen, welke alternatieven er voor de sportschool zijn. Je kan ook meedoen met Nederland in Beweging, maar iets hipper is de aanschaf van een cardioapparaat (via Marktplaats bijvoorbeeld). Je hoeft hier niet 45 minuten op te zweten! Een high intensity interval training duurt hooguit 10 minuten, en het goede nieuws is: onderzoek wijst uit dat dit vele malen meer effectief is dan 30 á 40 minuten cardio.
Ik krijg beweging genoeg
Je fietst naar je werk, en vind dat al genoeg. Dat is mooi, mits je minstens tien minuten achter elkaar fietst met een verhoogde hartslag. Je lichaam went wel aan lichaamsbeweging als hierin geen variatie is. Dus kan je misschien wel extra bewegen om spierkracht en conditie op te bouwen. Je fietstocht naar het werk is hiervoor vaak niet voldoende.
Ik ga wel gewoon minder eten
De beste manier om af te vallen is de combinatie van bewegen en minder eten. Een goede combinatie en balans tussen deze twee vermindert de kans op diabetes II met 50%. Van diëten en sapjes krijg je echt geen strakke buik en strakke billen. Eerder het tegendeel: je verliest voornamelijk spiermassa en hiermee lichaamsvorm en stevigheid. Hoewel je misschien wat dunner bent geworden, zie je er echt niet beter uit.