De nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rij

De nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rij Een koolhydraatarm dieet is een populair dieet. Dit omdat er voordelen aan zouden zitten zoals het snel verliezen van gewicht. Bekende koolhydraatarme diëten zijn het Atkins-dieet en het Sout Beach-dieet. Hiervan is het Atkins-dieet het strengst aangezien je hierbij veel koolhydraten schrapt. Maar wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet staat vast dat er weinig koolhydraten gegeten worden. Maar hoeveel weinig is hangt af van het dieet dat je volgt. Zo zijn sommige diëten opgesteld dat je amper koolhydraten consumeert en bij andere diëten mag je wel wat consumeren, maar niet te veel.

Er zijn twee bekende vormen van een koolhydraatarme dieet.

Het Atkins-dieet

Het Atkins-dieet is vernoemd naar Dokter Atkins en het is een dieet waarbij veel koolhydraten geschrapt worden, ook al zitten er goede voedingsstoffen in zoals bij fruit en groente. Als je voor dit dieet kiest zul je maar weinig bekende producten kunnen eten die je juist als kind wel veel at.

Het doel van het Atkins-dieet is om de stofwisseling te resetten en om er uiteindelijk voor te zorgen dat je gewicht verliest. In de eerste twee weken van het dieet mag je maar 20 gram koolhydraten per dag consumeren. Dit is enorm weinig en zal voor velen een moeilijke opgave zijn. Daarna mogen koolhydraten weer geconsumeerd worden, maar niet allemaal. Er is een zogenaamde Atkins-ladder die bepaalt welke koolhydraten weer gegeten mogen worden. Verder moeten alle grammen afkomstig van koolhydraten geteld worden om een duidelijk overzicht van de hoeveelheid dagelijkse koolhydraten te krijgen.

South Beach-dieet

Een ander bekend dieet heet het South Beach-dieet. Dit dieet heeft een andere vorm. In de eerste twee weken lijkt het erg op het Atkins-dieet. Je mag dan ook geen/nauwelijks koolhydraten consumeren. Na deze twee weken mogen goede koolhydraten wel weer gegeten worden. Dit houdt dus in dat je wel volkoren brood, goede ontbijtgranen en pasta mag eten. Het gaat er hierbij om dat het voedsel is met een hoog vezel gehalte en juist een lage glycemische index. Bovendien kun je vezelrijke groenten en noten nuttigen in dit dieet. Bij het South Beach-dieet zijn er minder restricties bij het consumeren van koolhydraten dan het Atkins-dieet. Bovendien hoef je niet iedere gram te tellen.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Voordat je ook maar begint met een koolhydraatarm dieet of overweegt om eraan te beginnen zul je goed moeten worden geïnformeerd naar de eventuele nadelen van een koolhydraatarm dieet.

De volgende voedingswaarden zal je moeten missen tijdens een koolhydraatarm dieet:
  • Brood, ontbijtgranen en volkoren granen. Dit voedsel is een goede bron van vezels en vitamine B. Vitamine B zorgt voor een gezond hart en het speelt een belangrijke rol bij de cellulaire celstofwisseling.
  • Energie uit koolhydraten is het beste voor je lichaam en hersenen. Dit is helemaal belangrijk wanneer je veel beweegt. Eiwit en vet zijn niet de meest efficiënte bronnen van energie. Wanner je dus minder koolhydraten consumeert krijg je minder energie en veel mensen hebben dan ook last van vermoeidheid en hoofdpijn als ze een koolhydraatarm dieet volgen.
  • "Eet je wel je groente en fruit op?" Dit zal je vroeger maar al te vaak hebben gehoord en dit is ook logisch want groente en fruit zorgen voor een rijke hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen. Maar van al deze voordelen zul je niet genieten tijdens een koolhydraatarm dieet aangezien fruit en groenten ook veel koolhydraten bevat.
  • Zuivelproducten bevatten een goede hoeveelheid calcium en vitamine D voor sterke botten en tanden. Maar in zuivel zit door lactose: ook natuurlijke suikers en die worden in een koolhydraatarm dieet juist vermeden.

Verstopping

Het volgen van een dieet met weinig koolhydraten zal bij veel mensen leiden tot verstoppingen. Je mist namelijk een goede dosis vezels. Vezel gaat verstopping namelijk tegen. Het Atkins-dieet is dan ook voor sommige mensen niet aan te raden. Mensen die lijden aan irritable bowel syndrome (IBS) kunnen het dieet beter niet volgen. Deze mensen hebben namelijk vezel nodig om hun aandoening niet nog erger te maken.

Te weinig calcium

Door een koolhydraatarm dieet krijg je vaak weinig calcium binnen. Calcium is erg belangrijk om de botten gezond te houden. Bij een gebrek aan calcium kunnen er ziekten als osteoporose ontstaan wat inhoudt dat de botten erg zwak worden en hierdoor snel kunnen breken. Bij een koolhydraatarm dieet krijg je veelal meer eiwit binnen en veel eiwit resulteert in een afbraak van de opname van calcium.

Sportresultaat

Koolhydraten zijn erg belangrijk wanneer je een fanatiek sporter bent. Diëten die laag in koolhydraten zijn kunnen niet genoeg energie leveren om hoge sportieve resultaten neer te zetten. Hierdoor kunnen de spieren uitgeput raken. Bovendien kun je je vermoeid voelen en zelfs duizelig. Dit zijn zaken die je liever niet ondervindt als je een sportieve prestatie neer wilt zetten. Het is daarom niet aan te raden voor mensen die veel sporten om een koolhydraatarm dieet te volgen.

Weinig variatie

Doordat je weinig variatie in je voedselkeuzes hebt zul je sneller verveeld raken. Dit zal vooral voorkomen bij het Atkins-dieet. Deze reden alleen al zorgt ervoor dat maar weinig mensen een koolhydraatarm dieet vol kunnen houden.

Wanneer moet je absoluut geen koolhydraatarm dieet volgen?

Er zijn een aantal situaties waarin je absoluut geen koolhydraatarm dieet moet volgen. Voor zwangere vrouwen en jonge kinderen en tieners is het sterk af te raden. In deze fases dienen kinderen namelijk te groeien en een goede kwaliteit koolhydraten is hier erg belangrijk voor. Het verkrijgen van te weinig energie uit koolhydraten kan ervoor zorgen dat deze processen worden verstoord en dit is iets wat je niet moet willen voor je kind.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het idee achter het koolhydraatdieet is nuttigen van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten zitten o.a i…
Een koolhydraatarm dieetIn ons dagelijks eetpatroon zitten veel koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen en brood. Vandaar dat ons lichaam…
Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?In Nederland is het volgen van een dieet erg populair. Zo is het koolhydraatarme dieet, of ook wel Low carb dieet genoem…

Orthorexia nervosa: te gezond eten is ook niet goedOrthorexia nervosa: te gezond eten is ook niet goedWanneer je steeds meer etenswaren laat staan, omdat je bang bent dat er iets ongezonds in zit, bestaat de kans dat je je…
Fibromyalgie en voeding: positieve effecten van een dieetFibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met veel pijnklachten en andere klachten zoals vermoeidheid, maag- en da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://bengreenfieldfitness.com/2011/08/the-hidden-dangers-of-a-low-carbohydrate-diet/
  • Atkins R. Dr. Atkins' New Diet Revolution.
  • http://www.health.com/health/gallery/0,,20359381,00.html#more
  • https://www.verywell.com/south-beach-vs-atkins-diet-comparison-2242430
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.