Fibromyalgie en voeding: positieve effecten van een dieet

Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met veel pijnklachten en andere klachten zoals vermoeidheid, maag- en darmklachten en psychische klachten. Hoewel goed onderzoek naar fibromyalgie en voeding anno 2016 nog in de kinderschoenen staat, lijkt het er op dat voeding een belangrijke rol speelt bij fibromyalgieklachten. Zo hebben veel mensen met fibromyalgie baat bij vitamine D-supplementen. Een gezond gewicht is ook van groot belang.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening van de spieren pezen en andere weke delen die gepaard gaat met pijnklachten die in het gehele lichaam op kunnen treden. Veel mensen met fibromyalgie hebben naast pijnklachten ook andere klachten zoals vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten en psychische klachten. Fibromyalgie komt bij ongeveer 2 tot 5 procent van de bevolking voor. Er zijn meer vrouwen dan mannen met de diagnose fibromyalgie.

Fibromyalgie kan vooralsnog niet genezen worden, wel kunnen de klachten behandeld worden. Denk hierbij aan fysiotherapie, pijnstillers en het voorkomen van overbelasting. Een multidisciplinair revalidatietraject kan je ondersteunen bij het leren omgaan met je klachten.

Groenten en fruit

Mensen met fibromyalgie blijken baat te kunnen hebben bij een dieet dat voor een groot deel uit groenten en fruit bestaat, het zogenaamde Hallelujah-dieet. Deelnemers aan het onderzoek kregen instructies welke producten ze gedurende zeven maanden wél (onder andere vers fruit, rauwe groenten, wortelsap, noten en zaden) en niet (onder andere vlees, alcohol, cafeïne, zuivel en eieren) moesten eten. Daarnaast werd de deelnemers geadviseerd om twee maanden lang een voedingssupplement met onder andere gedroogd gerstgras en psylliumzaad (vlozaad) in te nemen. Dit dieet blijkt een positief effect te hebben op de vermoeidheid en stijfheid die de deelnemers ervaren. De deelnemers hadden ook minder angst- en depressieve klachten en hadden minder vermoeidheidsklachten.

Graanproducten

In het onderzoek van Slim en zijn collega's uit 2016 werden deelnemers aan een grootschalig onderzoek toegewezen aan een dieet zonder gluten óf een dieet met maximaal 1500 kcal per dag, verdeeld over vijf porties. Beide diëten zorgden voor een afname van de fibromyalgieklachten en klachten die bij een gluten overgevoeligheid passen zoals misselijkheid en buikklachten. Er was echter geen groot verschil tussen de beide diëten. Zowel minder calorieën per dag eten als een dieet zonder gluten blijken de klachten te kunnen verminderen. Een ander onderzoek laat eveneens zien dat mensen met fibromyalgie kunnen profiteren van een glutenvrij dieet.

Vitaminen

Over de rol van vitamine D bij fibromyalgie zijn deskundigen het nog niet eens. Veel mensen met fibromyalgie blijken een tekort aan vitamine D te hebben. Vitamine D-voedingssupplementen slikken heeft een positief effect op de gezondheid van de botten en spieren en daarmee indirect op de fibromyalgieklachten. Het is echter niet duidelijk of een vitamine D-tekort ook een oorzaak van fibromyalgie is.

Uit een grootschalig onderzoek onder patiënten met fibromyalgie bleek magnesium een populair voedingssupplement. De werking en exacte invloed van magnesium bij fibromyalgie is nog onvoldoende onderzocht.

Overgewicht

Gewicht blijkt ook een belangrijke te spelen bij fibromyalgie. Veel mensen met fibromyalgie hebben last van overgewicht en hebben meer pijnklachten en een mindere kwaliteit van leven. Ook hebben zij vaker depressieve klachten en slikken zij meer medicijnen. Het handhaven dan wel bereiken van een gezond gewicht lijkt dus een belangrijk doel voor mensen met fibromyalgie.

Overlap fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom en coeliakie

Er is een grote overlap in klachten tussen mensen met fibromyalgie, het prikkelbare darmsyndroom en coeliakie. Deze aandoeningen komen vaak samen voor. Dit wordt echter niet altijd herkend door artsen. Het is daarom heel goed mogelijk dat je wanneer je fibromyalgie hebt, je ook baat hebt bij adviezen die specifiek voor mensen met prikkelbare darmsyndroom of coeliakie gelden.
© 2016 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het macrobiotisch dieet gezond?Is het macrobiotisch dieet gezond?De meeste diëten hebben als doel je overgewicht kwijt te spelen en je gezond streefgewicht zo dicht mogelijk te benadere…
Fibromyalgie? Verander je voeding en verminder je klachten!Fibromyalgie? Verander je voeding en verminder je klachten!Voordat je weet dat je fibromyalgie hebt, is er vaak al langere tijd verstreken. Het is voor artsen namelijk moeilijk va…
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Leren leven met Fibromyalgie?Leren leven met Fibromyalgie?Fibromyalgie is geen objectief vast te stellen medische diagnose, maar een verzamelnaam voor spierklachten die de medisc…

De nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rijDe nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rijEen koolhydraatarm dieet is een populair dieet. Dit omdat er voordelen aan zouden zitten zoals het snel verliezen van ge…
Afvallen met pillen: werking & soorten afslankpillenAfvallen met pillen: werking & soorten afslankpillenJarenlang diëten en slechts af en toe enkele kilo’s kwijtspelen, om ze daarna toch weer aan te komen: het is voor velen…
Bronnen en referenties
  • Arranz L., Canela M. & Rafecas M. (2012) Dietary aspects in fibromyalgia patients: results of a survey on food awareness, allergies, and nutritional supplementation. Rheumatology International vol. 32 (9)
  • Cordero M.D., Alcocer-Gomez E., Cano-Garcia F.J., Sanchez-Dominguez B., Fernandez-Riejo P., Moreno Fernandez A.M., Fernandez-Rodrıguez A. & De Miguel M. (2014) Clinical symptoms in fibromyalgia are associated to overweigh and lipid profile. Rheumatol Int vol. 34
  • Donaldson M.S., Loomis S. & Speight N. (2001) Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: An observational study. BMC Complementary and Alternative Medicine vol. 1 (7)
  • Gota C.E., Kaouk S. & Wilke W.S. (2015) Fibromyalgia and Obesity: The Association Between Body Mass Index and Disability, Depression, History of Abuse, Medications, and Comorbidities. J Clin Rheumatol vol. 21 (6)
  • Isasi C,Colmenero I., Casco F., Tejerina E., Fernandez N., Serrano-Vela J.I., Castro M.J. & Villa L.F. (2014) Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia. Rheumatology International vol. 34 (11)
  • Jesus C.A.S., Feder D. & Peres M.F.P. (2013) The Role of Vitamin D in Pathophysiology and Treatment of Fibromyalgia. Curr Pain Headache Rep vol. 17 (355)
  • Slim M., Calandre E.P., Garcia-Leiva J.M., Rico-Villademoros F., Molina-Barea R., Rodriguez-Lopez C.M. & Morillas-Arques P. (2016) The Effects of a Gluten-free Diet Versus a Hypocaloric Diet Among Patients With Fibromyalgia Experiencing Gluten Sensitivity–like Symptoms A Pilot, Open-Label Randomized Clinical Trial. J Clin Gastroenterol vol. 0 (0)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.