Fibromyalgie en voeding: positieve effecten van een dieet
Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met veel pijnklachten en andere klachten zoals vermoeidheid, maag- en darmklachten en psychische klachten. Hoewel goed onderzoek naar fibromyalgie en voeding anno 2016 nog in de kinderschoenen staat, lijkt het er op dat voeding een belangrijke rol speelt bij fibromyalgieklachten. Zo hebben veel mensen met fibromyalgie baat bij vitamine D-supplementen. Een gezond gewicht is ook van groot belang.Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een aandoening van de spieren pezen en andere weke delen die gepaard gaat met pijnklachten die in het gehele lichaam op kunnen treden. Veel mensen met fibromyalgie hebben naast pijnklachten ook andere klachten zoals vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten en psychische klachten. Fibromyalgie komt bij ongeveer 2 tot 5 procent van de bevolking voor. Er zijn meer vrouwen dan mannen met de diagnose fibromyalgie.Fibromyalgie kan vooralsnog niet genezen worden, wel kunnen de klachten behandeld worden. Denk hierbij aan fysiotherapie, pijnstillers en het voorkomen van overbelasting. Een multidisciplinair revalidatietraject kan je ondersteunen bij het leren omgaan met je klachten.
Groenten en fruit
Mensen met fibromyalgie blijken baat te kunnen hebben bij een dieet dat voor een groot deel uit groenten en fruit bestaat, het zogenaamde Hallelujah-dieet. Deelnemers aan het onderzoek kregen instructies welke producten ze gedurende zeven maanden wél (onder andere vers fruit, rauwe groenten, wortelsap, noten en zaden) en niet (onder andere vlees, alcohol, cafeïne, zuivel en eieren) moesten eten. Daarnaast werd de deelnemers geadviseerd om twee maanden lang een voedingssupplement met onder andere gedroogd gerstgras en psylliumzaad (vlozaad) in te nemen. Dit dieet blijkt een positief effect te hebben op de vermoeidheid en stijfheid die de deelnemers ervaren. De deelnemers hadden ook minder angst- en depressieve klachten en hadden minder vermoeidheidsklachten.Graanproducten
In het onderzoek van Slim en zijn collega's uit 2016 werden deelnemers aan een grootschalig onderzoek toegewezen aan een dieet zonder gluten óf een dieet met maximaal 1500 kcal per dag, verdeeld over vijf porties. Beide diëten zorgden voor een afname van de fibromyalgieklachten en klachten die bij een gluten overgevoeligheid passen zoals misselijkheid en buikklachten. Er was echter geen groot verschil tussen de beide diëten. Zowel minder calorieën per dag eten als een dieet zonder gluten blijken de klachten te kunnen verminderen. Een ander onderzoek laat eveneens zien dat mensen met fibromyalgie kunnen profiteren van een glutenvrij dieet.Vitaminen
Over de rol van vitamine D bij fibromyalgie zijn deskundigen het nog niet eens. Veel mensen met fibromyalgie blijken een tekort aan vitamine D te hebben. Vitamine D-voedingssupplementen slikken heeft een positief effect op de gezondheid van de botten en spieren en daarmee indirect op de fibromyalgieklachten. Het is echter niet duidelijk of een vitamine D-tekort ook een oorzaak van fibromyalgie is.Uit een grootschalig onderzoek onder patiënten met fibromyalgie bleek magnesium een populair voedingssupplement. De werking en exacte invloed van magnesium bij fibromyalgie is nog onvoldoende onderzocht.