Fibromyalgie? Verander je voeding en verminder je klachten!
Voordat je weet dat je fibromyalgie hebt, is er vaak al langere tijd verstreken. Het is voor artsen namelijk moeilijk vast te stellen en vaak word je in het begin dan ook van het kastje naar de muur gestuurd. Als eenmaal bekend is wat er aan de hand is, kan een plan van aanpak worden opgesteld. Vaak komt voeding in dit plan niet aan de orde, terwijl het een duidelijk verminderende pijn kan geven als je de juiste voeding tot je neemt en bepaalde producten niet (meer) eet.
Inhoudsopgave
Wat is fibromyalgie
Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in spieren en bindweefsels. Het is een chronisch pijnsyndroom en wordt ook wel 'weke delen-reuma' genoemd. Anders dan bij reuma, is er bij fibromyalgie geen sprake van ontstekingen, dus in het bloed is het niet zichtbaar. Naast de voornaamste klacht (pijn in spieren en bindweefsel), is er vaak ook sprake van andere klachten zoals spierstijfheid, migraine-achtige hoofdpijn, voedingsintoleranties, slecht slapen, vermoeidheid, stress en concentratieproblemen. Kou en vochtigheid verergeren de klachten.
Oorzaak
Helaas is er anno 2016 nog steeds geen oorzaak gevonden voor fibromyalgie. Er zijn echter wel verschillende theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Tegenwoordig gaan onderzoekers er steeds meer van uit dat de oorzaak te vinden is in de
hersenen. Zo lijkt het alsof mensen met fibromyalgie bepaalde prikkels als pijn ervaren, terwijl gezonde mensen dezelfde prikkels niet als pijnlijk ervaren. Daarnaast is het zo dat de hersenen in samenwerking met hormonale klieren de spieren aansturen. Bij mensen met fibromyalgie lijkt het zo te zijn dat er een verstoring is in de wisselwerking tussen de hersenen en deze klieren. Het is echter niet bekend of dit een gevolg of juist een oorzaak is van fibromyalgie. De laatste theorie over de hersenen gaat over de verwerking van prikkels uit de buitenwereld. Bij mensen met fibromyalgie schijnt deze verwerking niet goed plaats te vinden.
Verloop
Het verloop van de ziekte is voor iedereen anders. Het kan zijn dat de klachten vrijwel geheel verdwijnen en bijna geen invloed meer hebben op je dagelijkse leven. Voor anderen geldt misschien dat de klachten de ene periode heftiger zijn dan de andere periode.
Fibromyalgie en voeding
Er is nog geen (wetenschappelijk) bewijs dat er een verband is tussen fibromyalgie en voeding. Toch hebben de meeste mensen met dit chronische pijnsyndroom er baat bij om bepaalde voeding te laten staan.
Voeding die de klachten verergert
Wil je weten hoe jouw lichaam op voeding reageert, ga dan eens experimenteren met de volgende voeding(sstoffen):
- Suiker en zoetstoffen zoals aspartaam
- Chocola
- Melk (koemelk) en kaasproducten. Sommige mensen kunnen wel goed tegen geiten- en schapenproducten. Schapenkaas is echter lastiger te verteren, dus als je veel darmproblemen hebt, kan het wel zijn dat het de pijn vermindert, maar dat je darmen er problemen mee hebben.
- Koffie, cola en andere dranken met cafeïne (Let op: in 'normale' thee zit ook cafeïne, alleen wordt dat theïne genoemd) Koolzuurhoudende dranken
- Gluten
- Vlees, met name varkensvlees, maar ook rood vlees, worst en andere vleesconserven
- Alcohol
Als je fibromyalgie hebt, is het goed om zo puur mogelijk te eten, dus niet uit pakjes en zakjes, maar zoveel mogelijk zelf maken. Hierdoor krijg je minder toevoegingen binnen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen, die ook als afvalstoffen worden gezien.
Wat mag je wel eten?
Producten die wel goed voor je zouden zijn, zijn onder andere:
- Fruit
- Groente
- Glutenvrije granen en peulvruchten
- Noten en zaden.
Eliminatie-dieet
Wil je weten of voeding ook invloed heeft op jouw klachten? Probeer dit dan uit en bedenk dat het vier dagen duurt voordat voedingsstoffen het lichaam verlaten. Drink je dus op dag één meerdere koppen koffie, dan is het pas op dag vijf uit je lichaam verdwenen. Om deze reden is het dan ook een kwestie van tijd en geduld om te onderzoeken waar jouw lichaam baat bij heeft. Mocht je op dag één en twee meer pijn hebben dan bijvoorbeeld op dag vier, dan kan dat dus wel degelijk door de koffie komen.
Voor veel mensen is het eliminatie-dieet lastig uit te voeren vanwege het feit dat het lange tijd duurt voordat er duidelijkheid omtrent niet te verdragen voedingsstoffen is. Dit komt niet alleen doordat het enkele dagen duurt voordat voedingsstoffen het lichaam verlaten, maar ook doordat er meerdere oorzaken kunnen zijn van een verergering van de klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weersveranderingen, stress en lichamelijke belasting. Als je sneller duidelijk wilt hebben waar je lichaam op reageert, dan kan een bezoek aan een
orthomoleculaire arts een overweging waard zijn. Een orthomoleculaire arts kijkt naar het verband tussen voeding en klachten. Ook zal hij onderzoeken of er tekorten zijn aan bepaalde mineralen en vitaminen. Zo is het algemeen bekend dat mensen met fibromyalgie vaak een tekort hebben aan
magnesium,
vitamine D en
vitamine B12.
Verzuring van het lichaam
Veel deskundigen vermoeden dat fibromyalgie te maken heeft met verzuring van het lichaam. Als het lichaam de zuren die het binnenkrijgt, niet kan afscheiden via de longen, de nieren, de huid of de lever (de zogenaamde afscheidingsorganen), dan is er sprake van verzuring. Omdat het lichaam de zuren niet in voldoende mate kan afvoeren, zullen er zuren door het bloed worden afgegeven aan weefsels. Dit kan tot een verergering van de fibromyalgie leiden. Als een mens veel voedingsstoffen binnenkrijgt die na verbranding afvalstoffen achterlaten (denk bijvoorbeeld aan suiker, suikervervangers, cafeïne kleur-, geur- en smaakstoffen en alcohol), is de kans groter op verzuring. Ook hierbij is het weer belangrijk om te kijken of het een positieve invloed heeft op de klachten als je zo basisch mogelijk eet.