Fibromyalgie? Verander je voeding en verminder je klachten!

Fibromyalgie? Verander je voeding en verminder je klachten! Voordat je weet dat je fibromyalgie hebt, is er vaak al langere tijd verstreken. Het is voor artsen namelijk moeilijk vast te stellen en vaak word je in het begin dan ook van het kastje naar de muur gestuurd. Als eenmaal bekend is wat er aan de hand is, kan een plan van aanpak worden opgesteld. Vaak komt voeding in dit plan niet aan de orde, terwijl het een duidelijk verminderende pijn kan geven als je de juiste voeding tot je neemt en bepaalde producten niet (meer) eet.

Inhoudsopgave


Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in spieren en bindweefsels. Het is een chronisch pijnsyndroom en wordt ook wel 'weke delen-reuma' genoemd. Anders dan bij reuma, is er bij fibromyalgie geen sprake van ontstekingen, dus in het bloed is het niet zichtbaar. Naast de voornaamste klacht (pijn in spieren en bindweefsel), is er vaak ook sprake van andere klachten zoals spierstijfheid, migraine-achtige hoofdpijn, voedingsintoleranties, slecht slapen, vermoeidheid, stress en concentratieproblemen. Kou en vochtigheid verergeren de klachten.

Oorzaak

Helaas is er anno 2016 nog steeds geen oorzaak gevonden voor fibromyalgie. Er zijn echter wel verschillende theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Tegenwoordig gaan onderzoekers er steeds meer van uit dat de oorzaak te vinden is in de hersenen. Zo lijkt het alsof mensen met fibromyalgie bepaalde prikkels als pijn ervaren, terwijl gezonde mensen dezelfde prikkels niet als pijnlijk ervaren. Daarnaast is het zo dat de hersenen in samenwerking met hormonale klieren de spieren aansturen. Bij mensen met fibromyalgie lijkt het zo te zijn dat er een verstoring is in de wisselwerking tussen de hersenen en deze klieren. Het is echter niet bekend of dit een gevolg of juist een oorzaak is van fibromyalgie. De laatste theorie over de hersenen gaat over de verwerking van prikkels uit de buitenwereld. Bij mensen met fibromyalgie schijnt deze verwerking niet goed plaats te vinden.

Verloop

Het verloop van de ziekte is voor iedereen anders. Het kan zijn dat de klachten vrijwel geheel verdwijnen en bijna geen invloed meer hebben op je dagelijkse leven. Voor anderen geldt misschien dat de klachten de ene periode heftiger zijn dan de andere periode.

Fibromyalgie en voeding

Er is nog geen (wetenschappelijk) bewijs dat er een verband is tussen fibromyalgie en voeding. Toch hebben de meeste mensen met dit chronische pijnsyndroom er baat bij om bepaalde voeding te laten staan.

Voeding die de klachten verergert

Wil je weten hoe jouw lichaam op voeding reageert, ga dan eens experimenteren met de volgende voeding(sstoffen):
  • Suiker en zoetstoffen zoals aspartaam
  • Chocola
  • Melk (koemelk) en kaasproducten. Sommige mensen kunnen wel goed tegen geiten- en schapenproducten. Schapenkaas is echter lastiger te verteren, dus als je veel darmproblemen hebt, kan het wel zijn dat het de pijn vermindert, maar dat je darmen er problemen mee hebben.
  • Koffie, cola en andere dranken met cafeïne (Let op: in 'normale' thee zit ook cafeïne, alleen wordt dat theïne genoemd) Koolzuurhoudende dranken
  • Gluten
  • Vlees, met name varkensvlees, maar ook rood vlees, worst en andere vleesconserven
  • Alcohol

Als je fibromyalgie hebt, is het goed om zo puur mogelijk te eten, dus niet uit pakjes en zakjes, maar zoveel mogelijk zelf maken. Hierdoor krijg je minder toevoegingen binnen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen, die ook als afvalstoffen worden gezien.

Wat mag je wel eten?

Producten die wel goed voor je zouden zijn, zijn onder andere:
  • Fruit
  • Groente
  • Glutenvrije granen en peulvruchten
  • Noten en zaden.

Eliminatie-dieet

Wil je weten of voeding ook invloed heeft op jouw klachten? Probeer dit dan uit en bedenk dat het vier dagen duurt voordat voedingsstoffen het lichaam verlaten. Drink je dus op dag één meerdere koppen koffie, dan is het pas op dag vijf uit je lichaam verdwenen. Om deze reden is het dan ook een kwestie van tijd en geduld om te onderzoeken waar jouw lichaam baat bij heeft. Mocht je op dag één en twee meer pijn hebben dan bijvoorbeeld op dag vier, dan kan dat dus wel degelijk door de koffie komen.

Voor veel mensen is het eliminatie-dieet lastig uit te voeren vanwege het feit dat het lange tijd duurt voordat er duidelijkheid omtrent niet te verdragen voedingsstoffen is. Dit komt niet alleen doordat het enkele dagen duurt voordat voedingsstoffen het lichaam verlaten, maar ook doordat er meerdere oorzaken kunnen zijn van een verergering van de klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weersveranderingen, stress en lichamelijke belasting. Als je sneller duidelijk wilt hebben waar je lichaam op reageert, dan kan een bezoek aan een orthomoleculaire arts een overweging waard zijn. Een orthomoleculaire arts kijkt naar het verband tussen voeding en klachten. Ook zal hij onderzoeken of er tekorten zijn aan bepaalde mineralen en vitaminen. Zo is het algemeen bekend dat mensen met fibromyalgie vaak een tekort hebben aan magnesium, vitamine D en vitamine B12.

Verzuring van het lichaam

Veel deskundigen vermoeden dat fibromyalgie te maken heeft met verzuring van het lichaam. Als het lichaam de zuren die het binnenkrijgt, niet kan afscheiden via de longen, de nieren, de huid of de lever (de zogenaamde afscheidingsorganen), dan is er sprake van verzuring. Omdat het lichaam de zuren niet in voldoende mate kan afvoeren, zullen er zuren door het bloed worden afgegeven aan weefsels. Dit kan tot een verergering van de fibromyalgie leiden. Als een mens veel voedingsstoffen binnenkrijgt die na verbranding afvalstoffen achterlaten (denk bijvoorbeeld aan suiker, suikervervangers, cafeïne kleur-, geur- en smaakstoffen en alcohol), is de kans groter op verzuring. Ook hierbij is het weer belangrijk om te kijken of het een positieve invloed heeft op de klachten als je zo basisch mogelijk eet.
© 2016 - 2024 Peevos01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibromyalgie en voeding: positieve effecten van een dieetFibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met veel pijnklachten en andere klachten zoals vermoeidheid, maag- en da…
Leren leven met Fibromyalgie?Leren leven met Fibromyalgie?Fibromyalgie is geen objectief vast te stellen medische diagnose, maar een verzamelnaam voor spierklachten die de medisc…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…

Xerostomie: Droge mond door aandoening of medicatieXerostomie: Droge mond door aandoening of medicatieXerostomie, oftewel een droge mond, is een aandoening waarbij de speekselklieren niet genoeg speeksel produceren om de m…
Agorafobie: Angst voor drukke situaties en plaatsenAgorafobie: Angst voor drukke situaties en plaatsenOngeveer 2% van de bevolking heeft ooit in het leven wel eens een paniekaanval. Ongeveer één derde daarvan ontwikkelt ag…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LubosHouska, Pixabay
  • https://www.dietcetera.nl/ziektes-en-aandoeningen/fibromyalgie
  • http://www.fibromyalgie.nl/?content=24
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/fibromyalgie/over-de-ziekte
Peevos01 (14 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.