Leren leven met Fibromyalgie?

Leren leven met Fibromyalgie? Fibromyalgie is geen objectief vast te stellen medische diagnose, maar een verzamelnaam voor spierklachten die de medische wetenschap nog niet kan verklaren. Duidelijk is wel dat deze spierklachten ondanks de aanzienlijke pijn waarmee ze gepaard kunnen gaan geen schade aan het lichaam veroorzaken. Fibromyalgie is dus geen objectief vast te stellen medische diagnose, maar wat is het dan wel?

Wat is fibromyalgie?

Een patiënt die leidt aan fibromyalgie, heeft pijn in de spieren en in het bindweefsel. Fibro (bindweefsel), myo (spieren) en pijn (algie). Fibromyalgie wordt ook wel eens weke delen reuma genoemd. De meeste patiënten zijn vrouwen tussen de twintig en zestig jaar. Het komt voor bij 2% van de Europese volwassenen. Ondanks dat Fibromyalgie niet door onderzoek vast te stellen is, is het wel degelijk een medisch erkend syndroom.

Waardoor worden de pijnen bij fibromyalgie veroorzaakt?

Er is nog geen oorzaak voor de pijnen gevonden, maar wel blijken patiënten met Fibromyalgie een abnormaal hoge hoeveelheid neurotransmitters (met name glutamate) te produceren. Het resultaat van deze hoge hoeveelheid neurotransmitters is een constante hoge spanning in de spieren, waardoor de patiënt last heeft van pijn en stijfheid. Hiernaast beïnvloeden de neurotransmitters de slaap, waardoor de patiënt zeer licht slaapt, wat uiteindelijk resulteert in algehele uitputting. De symptomen behorende bij Fibromyalgie lijken op de symptomen van het Chronisch Vermoeidheid Syndroom. Nog een aandoening die door de medische wetenschap niet helemaal te verklaren valt.

Fibromyalgie en hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen (ook wel hoogsensitief genoemd) zijn sneller geprikkeld als mensen zonder deze karaktereigenschap. Ze zijn bijzonder empathisch en nemen prikkels intenser waar en hierdoor blijven ze langer hangen. Ze zijn ook gevoeliger voor geur, geluid en licht. Deze mensen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan andere mensen. Het lijkt erop dat deze mensen ook gevoeliger zijn voor Fibromyalgie en voor het Chronische Vermoeidheid Syndroom.

Diagnose Fibromyalgie

De diagnose Fibromyalgie valt niet te stellen. Het is niet aantoonbaar met bloedonderzoek, röntgenonderzoek of lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken uit te sluiten. Wanneer de pijnklachten op minstens elf pijnpunten aanwezige blijven gedurende minimaal drie maanden en op drie of meer plekken in het lichaam, spreekt men van Fibromyalgie. De pijnpunten zijn te vinden in de nek, halverwege de bovenste schouderlijn, iets lager in de schouderlijn, meer naar de ruggengraat, boven het sleutelbeen in de hals, het verbindingsstuk tussen sleutelbeen en borstbeen, aan de binnenkant van de elleboog, bovenzijde van de heupen aan de onderkant van de ruggengraat en aan de onderzijde van de heupen net onder de billen. Het laatste pijnpunt bekend bij Fibromyalgie bevindt zich aan de binnenzijde van de knie.

Hersenen en Fibromyalgie

Tijdens een MRI-scan kan er wel aangetoond worden dat er iets mis is met de patiënt. Een gezond persoon reageert niet of nauwelijks wanneer er gedrukt wordt op één van de eerder genoemde pijnpunten, maar bij een patiënt met Fibromyalgie zie je een duidelijke toename van de hersenactiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van I. Jon Russel, arts en uitgever van The Journal of Musculosskeletal Pain.

Behandeling Fibromyalgie

Fibromyalgie is niet te genezen. Men weet immers niet eens precies wat het is en waardoor het wordt veroorzaakt. De behandeling bestaat dan ook uit medicatie (pijnstillers) en beweging in de vorm van oefeningen om de spieren en pezen zo soepel mogelijk te houden. Verder moet stress zoveel mogelijk voorkomen worden om verergering van de klachten tegen te gaan. Tegenwoordig wordt er ook vaak magnesium voorgeschreven, vanwege zijn spierontspannende werking. Toch is er hoop voor patiënten lijdend aan Fibromyalgie. In Californië is een onderzoek gedaan waarbij Fibromyalgie patiënten Naltrexon in lage dosis kregen voorgeschreven. Dit lijkt een gunstig effect te hebben op de pijnklachten. Naltrexon is een bestaand geneesmiddel, wat werd ontwikkeld als afkickhulp voor opiaatverslaving.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is fibromyalgie?Wat is fibromyalgie?Fibromyalgie komt redelijk vaak voor in de populatie, bij zo'n 1 à 2% van de bevolking. Het syndroom, wat gekenmerkt wor…
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Onderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisOnderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisHet Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Deze mysterieuze aandoening roept allerlei reacties op, van 'het zit allemaal tuss…
Fibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingFibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingDe chronische pijn bij fibromyalgie kan met een lage dosis Naltrexone positief worden beïnvloedt. LDN zorgt voor meer pi…

Perineum pijn: pijn tussen balzak en anus of vagina en anusPerineum pijn: pijn tussen balzak en anus of vagina en anusHet gebied tussen de anus en bij vrouwen de vulva/vagina en bij mannen de balzak (scrotum) wordt het perineum genoemd. H…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…
Bronnen en referenties
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359310
  • http://www.neuropathie.nu/wetenschap/fibromyalgie-afwijking-glutamate-in-hersenen.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 17-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.