Waarom mislukt dieet steeds? 5 redenen

Waarom mislukt dieet steeds? 5 redenen Afvallen is voor veel mensen een hele moeilijke opgave. Maar waarom mislukt nu steeds ieder dieet dat je probeert? Wetenschappers hebben een aantal redenen op een rijtje gezet. Wanneer je weet wat bij jou de voornaamste reden voor het mislukken van een dieet is dan kun je hiermee aan de slag. Neem je je lichaamsvorm wel in overweging? Maakt je wellicht te veel hongerhormoon aan of gaat het fout in je darmen? Of ben jij ook een slachtoffer van het jojo-effect. Dit laatste is mogelijk tegen te gaan door een supplement op basis van capsaïcine te gebruiken.

Problemen tijdens dieet


Vet voedsel schakelt zenuwen in je maag uit

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide hebben aangetoond dat wanneer je moeite hebt met afvallen en ieder dieet mislukt, dit best wel eens de schuld zou kunnen zijn van zenuwen in je maag. Deze zogeheten ganglia cæliaca vertellen je hersenen dat je vol zit na het eten van een maaltijd. Het je lange tijd veel te veel 'fout voedsel' tot je genomen dan kunnen deze maagzenuwen zo ver overprikkeld raken dat ze hun werk niet meer goed doen. Het resultaat is dat je geen seintje meer krijgt dat je vol zit terwijl dit in feite we het geval is. Om de boodschap te krijgen dat je wel vol zit moet je nog meer eten en zo worden je grenzen verlegd. Dit mechanisme kan al in werking treden na twee weken een menu van junkfood weg te werken. Dit wordt nog eens versterkt door leptine, dat ook wel het hongerhormoon genoemd wordt. Leptine bereikt via het bloed de hersenen en stimuleert het verzadigingscentrum in de hersenen. Hierdoor zal het hongergevoel normaal gesproken afnemen. Wanneer het echter wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden vet voedsel dan heeft dit ook effect op de maagzenuwen.

Foutje in de bedrading van de hersenen

Niet alleen te veel eten maakt dik, je hersenen spelen ook een rol. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan toonden onlangs aan dat bij sommige mensen de hersenen trager reageren op leptine dan anderen en dus het signaal van verzadiging pas later doorkrijgen. Leptine geeft normaal het startschot om het hongergevoel te verminderen en te beginnen met het verbranden van calorieën. Er is al aangetoond dat wie geen leptine aanmaakt een veel grotere kans heeft gewichtsproblemen te krijgen. Een verklaring voor een verkeerde reactie op het hormoon is dat mensen er juist te veel van produceren waardoor er een soort overload plaatsvindt en het mechanisme om overtollig vet te verbranden uit balans brengt. Eerder werd al aangetoond dat sommige vrouwen een verzwakt beloningscentrum in de hersenen hebben. Normaal krijg je een gevoel van bevrediging wanneer je iets lekkers hebt gegeten. Wanneer het beloningscentrum echter verzwakt is moet je veel meer lekkers eten om dit gevoel van bevrediging te ervaren. Ook dit vergroot de kans op overgewicht en kan leiden tot het soort verslaving dat elk dieet tot een hel maakt. Het kan beschouwd worden als een soort genetische fout in de hersenen.

Je negeert je lichaamsvorm als raadgever voor het juiste dieet

Je lichaamsbouw verraad al veel over je kans van slagen wanneer het afvallen betreft. Uit een onderzoek naar obesitas blijkt dat mensen die extra veel gewicht met zich meezeulen (de appelvorm) rondom de middel ook extra veel insuline aanmaken na het eten van iets waar suiker in zit. Dit toont aan dat ze een heftige reactie hebben op suiker. Wanneer mensen bij wie dit het geval is een dieet beginnen dat gebaseerd is op de inname van zo min mogelijk vet dan gaat dit vrijwel altijd mis. De kans op succesvol diëten is bij hen veel groter wanneer zij een dieet proberen dat gebaseerd is op het terugdringen van de inname van eenvoudige koolhydraten uit suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals koekjes en aardappelen. Voor mensen bij wie het vet vooral rondom de heupen zit zou een dieet met vooral vetarme producten minder een probleem moeten zijn.

Niet de juiste darmbacteriën

Of je de juiste hoeveelheid doeltreffende bacteriën in je darmen hebt kan van grote invloed zijn op je kans van slagen bij het diëten. Diverse studies hebben het verband tussen darmbacteriën, honger en stofwisseling aangetoond. Er is zelfs een specifieke type bacterie, de Akkermansia muciniphila, die aantoonbaar lager is bij muizen met overgewicht of diabetes type 2. Wanneer hen een prebiotisch supplement werd toegediend om de bacteriën te voeden dan werden deze als het waren geneutraliseerd waarmee het risico op overgewicht en diabetes ook afnam. Deze ontdekking zal in de toekomst mogelijk leiden tot effectievere hulp bij afvallen voor mensen door middel van het stimuleren van de juiste werking van de bacteriën.

Snelle reductie in calorie-inname gooit je immuunsysteem en stofwisseling in de war

Heb je het gevoel dat je lichaam zich verzet tegen jouw poging om een dieet vol te houden? Misschien is dat wel echt zo. Voedingsdeskundigen van de Universiteit van Illinois hebben aangetoond dat abrupte pogingen om je calorie-inname drastisch te verminderen van invloed kunnen zijn op de werking van je immuunsysteem. Deze pogingen kunnen daardoor averechts werken. Er wordt als het ware ene extra hindernis opgeworpen door je eigen lichaam. Het verminderen van de calorie-inname heeft specifiek effect op de aanmaak van cytokines. Een cytokine is een molecule die een rol speelt in de immuunafweer en het activeren van bepaalde receptoren. Deze cellen worden in verband gebracht met gewichtsverlies en wanneer ze laag in getal zijn kan dat betekenen dat de kilo's er alleen maak makkelijker aan komen. De juiste remedie is het stapsgewijs afbouwen van de calorie-inname. Zeker niet vasten dus!

Overigens is er een manier om het bekende jojo-effect - een gevolg van het feit dat je vetverbranding het wat rustiger aan gaat doen op het moment dat je je calorie-inname mindert - in te dammen. Van de stof capsaïcine wordt wel beweerd dat het het jojo-effect tegen kan gaan doordat het je vetverbranding op peil houdt. Capsaïcine wordt gewonnen uit chilipeper en wordt verkocht in diverse dieet-supplementen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen vanuit de wetenschapAfvallen vanuit de wetenschap1 dag dieet, 10 dagen dieet, 13 dagen dieet, 30 dagen dieet, eierdieet, Sonja bakker dieet, atkins dieet, sonomadieet, d…
Hormoon leptine en de invloed op overgewichtHormoon leptine en de invloed op overgewichtHet hormoon leptine wordt na het eten afgegeven in het bloed en zorgt ervoor dat er een gevoel van verzadiging optreedt…
Onzinnige diëtenOnzinnige diëtenOmdat veel mensen bezig zijn met hun gewicht, wordt de markt met afslankproducten en diëten overspoeld. De weg vinden in…

Buikvet niet zonder risicoBuikvet niet zonder risicoVoor sommigen is het een sieraad dat ze trots voor zich uit dragen. Anderen houden de adem minutenlang in zodat men hem…
Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Afvallen en dieet is wereldwijd gezien een populair onderwerp. Velen willen graag iets aan gewichtsbeheersing doen. Er z…
Bronnen en referenties
  • The Daily Mail
Reactie

Lida, 14-10-2013
Ik mis de tegenhanger ghreline in dit 'verhaal'. Reactie infoteur, 14-10-2013
Hallo Lida,

Dat klopt ook ghreline kan een rol spelen als zijnde een hormoon dat voedselinname stimuleert. Het is daarmee een soort tegenhanger van leptine. Was dit artikel nog uitgebreider geweest dan was dit ook aan bod gekomen. Wellicht komt dit in de toekomst nog.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.