Waarom mislukt dieet steeds? 5 redenen
Afvallen is voor veel mensen een hele moeilijke opgave. Maar waarom mislukt nu steeds ieder dieet dat je probeert? Wetenschappers hebben een aantal redenen op een rijtje gezet. Wanneer je weet wat bij jou de voornaamste reden voor het mislukken van een dieet is dan kun je hiermee aan de slag. Neem je je lichaamsvorm wel in overweging? Maakt je wellicht te veel hongerhormoon aan of gaat het fout in je darmen? Of ben jij ook een slachtoffer van het jojo-effect. Dit laatste is mogelijk tegen te gaan door een supplement op basis van capsaïcine te gebruiken.
Problemen tijdens dieet
Vet voedsel schakelt zenuwen in je maag uit
Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide hebben aangetoond dat wanneer je moeite hebt met afvallen en ieder dieet mislukt, dit best wel eens de schuld zou kunnen zijn van zenuwen in je maag. Deze zogeheten
ganglia cæliaca vertellen je hersenen dat je vol zit na het eten van een maaltijd. Het je lange tijd veel te veel 'fout voedsel' tot je genomen dan kunnen deze
maagzenuwen zo ver
overprikkeld raken dat ze hun werk niet meer goed doen. Het resultaat is dat je geen seintje meer krijgt dat je vol zit terwijl dit in feite we het geval is. Om de boodschap te krijgen dat je wel vol zit moet je nog meer eten en zo worden je grenzen verlegd. Dit mechanisme kan al in werking treden na twee weken een menu van junkfood weg te werken. Dit wordt nog eens versterkt door
leptine, dat ook wel het hongerhormoon genoemd wordt. Leptine bereikt via het bloed de hersenen en stimuleert het verzadigingscentrum in de hersenen. Hierdoor zal het hongergevoel normaal gesproken afnemen. Wanneer het echter wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden vet voedsel dan heeft dit ook effect op de maagzenuwen.
Foutje in de bedrading van de hersenen
Niet alleen te veel eten maakt dik, je hersenen spelen ook een rol. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan toonden onlangs aan dat bij sommige mensen de hersenen trager reageren op leptine dan anderen en dus het signaal van verzadiging pas later doorkrijgen. Leptine geeft normaal het startschot om het hongergevoel te verminderen en te beginnen met het verbranden van calorieën. Er is al aangetoond dat wie geen leptine aanmaakt een veel grotere kans heeft gewichtsproblemen te krijgen. Een verklaring voor een verkeerde reactie op het hormoon is dat mensen er juist te veel van produceren waardoor er een soort
overload plaatsvindt en het
mechanisme om overtollig vet te verbranden uit balans brengt. Eerder werd al aangetoond dat sommige vrouwen een verzwakt beloningscentrum in de hersenen hebben. Normaal krijg je een gevoel van bevrediging wanneer je iets lekkers hebt gegeten. Wanneer het beloningscentrum echter verzwakt is moet je veel meer lekkers eten om dit gevoel van bevrediging te ervaren. Ook dit vergroot de kans op overgewicht en kan leiden tot het soort verslaving dat elk dieet tot een hel maakt. Het kan beschouwd worden als een soort genetische fout in de hersenen.
Je negeert je lichaamsvorm als raadgever voor het juiste dieet
Je lichaamsbouw verraad al veel over je kans van slagen wanneer het afvallen betreft. Uit een onderzoek naar obesitas blijkt dat mensen die extra veel gewicht met zich meezeulen (de
appelvorm) rondom de middel ook extra veel insuline aanmaken na het eten van iets waar suiker in zit. Dit toont aan dat ze een heftige reactie hebben op suiker. Wanneer mensen bij wie dit het geval is een dieet beginnen dat gebaseerd is op de inname van zo min mogelijk vet dan gaat dit vrijwel altijd mis. De kans op succesvol diëten is bij hen veel groter wanneer zij een dieet proberen dat gebaseerd is op het
terugdringen van de inname van eenvoudige koolhydraten uit suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals koekjes en aardappelen. Voor mensen bij wie het vet vooral rondom de heupen zit zou een dieet met vooral vetarme producten minder een probleem moeten zijn.
Niet de juiste darmbacteriën
Of je de juiste hoeveelheid doeltreffende bacteriën in je darmen hebt kan van grote invloed zijn op je kans van slagen bij het diëten. Diverse studies hebben het verband tussen darmbacteriën, honger en stofwisseling aangetoond. Er is zelfs een specifieke type bacterie, de
Akkermansia muciniphila, die aantoonbaar lager is bij muizen met overgewicht of diabetes type 2. Wanneer hen een
prebiotisch supplement werd toegediend om de bacteriën te voeden dan werden deze als het waren geneutraliseerd waarmee het risico op overgewicht en diabetes ook afnam. Deze ontdekking zal in de toekomst mogelijk leiden tot effectievere hulp bij afvallen voor mensen door middel van het stimuleren van de juiste werking van de bacteriën.
Snelle reductie in calorie-inname gooit je immuunsysteem en stofwisseling in de war
Heb je het gevoel dat je lichaam zich verzet tegen jouw poging om een dieet vol te houden? Misschien is dat wel echt zo. Voedingsdeskundigen van de Universiteit van Illinois hebben aangetoond dat abrupte pogingen om je calorie-inname drastisch te verminderen van invloed kunnen zijn op de werking van je immuunsysteem. Deze pogingen kunnen daardoor averechts werken. Er wordt als het ware ene extra hindernis opgeworpen door je eigen lichaam. Het verminderen van de calorie-inname heeft specifiek effect op de aanmaak van cytokines. Een cytokine is een molecule die een rol speelt in de immuunafweer en het activeren van bepaalde receptoren. Deze cellen worden in verband gebracht met gewichtsverlies en wanneer ze laag in getal zijn kan dat betekenen dat de kilo's er alleen maak makkelijker aan komen. De juiste remedie is het
stapsgewijs afbouwen van de calorie-inname. Zeker
niet vasten dus!
Overigens is er een manier om het bekende jojo-effect - een gevolg van het feit dat je vetverbranding het wat rustiger aan gaat doen op het moment dat je je calorie-inname mindert - in te dammen. Van de stof
capsaïcine wordt wel beweerd dat het het jojo-effect tegen kan gaan doordat het je vetverbranding op peil houdt. Capsaïcine wordt gewonnen uit chilipeper en wordt verkocht in diverse dieet-supplementen.
Lees verder