Wat is gezond eten? zout en suiker
Verander langzaamaan je eetpatroon. Wen aan nieuwe smaken en minder suiker en zout. Gezond eten kan echt wel lekker zijn.
Eetpatroon
Het veranderen van je eetpatroon moet je niet van de ene dag op de andere in één keer willen doorvoeren. Met een beetje geduld kom je er van zelf. Laat je persoonlijke smaak wennen aan andere soort snacks en minder suiker en zout. De eerste paar dagen zul je bepaalde dingen niet lekker vinden, maar met een beetje doorzettingsvermogen zul je merken dat je heel snel went aan bepaalde nieuwe smaken. Met de vermindering van de dagelijkse inname van suiker en zout ben je alweer een stap dichterbij een gezond eetpatroon.
Minder suiker
Het wennen aan minder suiker neemt een weekje of misschien twee in beslag. Probeer eens koffie of thee zonder suiker. Je zult merken dat je het na een tijdje net zo lekker gaat vinden als je bakkie met twee suikerklontjes. Het meeste voedsel (vooral voorverpakt) zit knalvol met toegevoegde suikers. Dit zorgt ervoor dat we veel te veel suiker binnen krijgen via onze dagelijkse voeding. Probeer dus zelf tegengas te geven met het voedsel en de drank waar je wel zelf invloed op uit kunt oefenen. Het is heerlijk om een koud glas kraanwater in de warme zomer als afkoeling te gebruiken in plaats van frisdrank. Ook dit is weer een kwestie van je smaak laten wennen aan iets anders dan je gewend bent. Als je alleen al 1 glas frisdrank per dag drinkt en de rest vervangt door water scheelt dat ook alweer een aanzienlijke hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. En met minder inname van suiker en een beetje dagelijkse beweging kan je zelfs gaan
afvallen.
Minder zout
Door dagelijkse producten als brood, vleeswaren en kaas krijg je het nodige zout al binnen. Het lichaam heeft Jodium nodig en dit word aan zo goed als alle zout voor consumptie toegevoegd. De juiste precieze hoeveelheid zout die een persoon nodig heeft verschilt. De afvoer van het lichaam, door zweet en urine verschilt per persoon. Dus ook het verlies van de hoeveelheid zout via die wegen is per persoon verschillend. Er is uiteraard wel een advies voor de hoeveelheid dagelijks binnen te krijgen zout. Een volwassen persoon wordt geadviseerd maximaal zes gram zout (2,4 gram Natrium) per dag te consumeren. Dit is echter een maximum en voor veel mensen geldt dat ze al genoeg hebben aan een halve gram zout per dag. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander rond de tien gram zout per dag binnenkrijgt. Dit is dus veel te veel. En te veel zout geeft op lange termijn de nodige risico's als hoge bloeddruk, hart en vaat aandoeningen, nierziekten, botontkalking en grotere kans op maagkanker.
Dagelijkse voeding
- Neem een stuk fruit mee in je lunchpakketje naar werk of school.
- Probeer eens havermout als ontbijt (Je kunt dit heerlijk maken door er een handje walnoten door te gooien en een schepje honing, of je kiest voor een handje bosbessen).
- Als je tussendoor wilt snacken, neem dan kleine worteltjes, voorgesneden broccoliroosjes, een eierkoek of wat walnoten of amandelen in plaats van koek, gebak, snoep en andere suiker, zout en vet bommen.
- Neem eens tonijn of vette makreel op of bij je brood (voor de goede vetten).
- Een lekker glas vers geperste sinaasappelsap en koud water in plaats van frisdrank.
- Minder voorverpakte maaltijden (dus minder zout).
Lees verder