De geneeskracht van piment

Piment is gedroogd fruit, ter grootte van een erwtje. Ze hebben een donkere bruinzwarte kleur, vergelijkbaar met peper. Piment groeit aan een altijd groenblijvende, tropische boom die tussen de 10 en 18 meter hoog wordt. Overigens lijkt de pimentboom een beetje op de laurierboom en wordt hij in de keuken op dezelfde manier gebruikt; piment wordt uit het eten gehaald voordat het wordt opgediend. De piment is een onrijpe bes die gedroogd wordt. De smaak is apart; hij smaakt als je een bolletje stuk bijt verwarrend complex om na enkele minuten over te gaan in een lichte sensatie van kruidnagel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening piment / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening piment / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Gebruik piment in de keuken

Piment kun je vermalen en mengen in gerechten maar vaker worden de zaden heel gehouden en meegekookt waarna ze voor het opdienen uit de pan worden gehaald, net als laurier. Het wordt veelvuldig gebruikt in de Palestijnse keuken. In de V.S. en Groot Brittannië wordt het voornamelijk gebruikt om nagerechten mee te verrijken. In Duitsland is het een onderdeel van worstkruiden. Daarnaast is het een onderdeel van de typische barbecuesaus.

Naamgeving piment

In het Latijn heet deze plant pimenta dioica.In het Surinaams-Nederlands wordt de plant lontal genoemd. In het Nederlands hebben we enkele alternatieve namen voor deze plant: jamaicapeper, allspice, pimentbes en nagelpeper. Het kreeg de naam allspice omdat deze bes een mengeling van smaken zou zijn; onder andere nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.

Geschiedenis piment

Piment was bekend bij de Azteken en de Maya´s. Ze vermengden het onder andere met chocolade om het geheel een lekkerdere smaak te geven. Ook werd piment in het pre-Columbustijdperk waarschijnlijk gebruikt in ceremoniële activiteiten. Columbus zag als eerste westerling piment op het eiland Jamaica tijdens zijn tweede reis naar de Amerika´s. Hij nam piment mee terug en het kruid werd omarmd in de Europese en Mediterrane keuken. Jamaica is nog steeds één van de belangrijkste pimentproducenten. Men heeft veel gepoogd om piment in andere gebieden te kweken maar deze pogingen slaagden niet gelijk. Momenteel wordt het naast Jamaica in enkele Centraal-Amerikaanse landen gekweekt.

Eugenol en etherische olie

Eugenol is een sterke smaakmaker in piment. Deze stof zit ook in kruidnagel. Eugenol heeft antimicrobiële eigenschappen, zij het niet heel sterk. Eugenol is het hoofdcomponent in de etherische olie die van piment wordt gemaakt. Verder bevat deze olie sesquiterpenen, fenolen, carofylleen, quercetine, glycosiden, tanninen, resine en methyleygenol. Overigens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de etherische olie kankerverwekkende eigenschappen zou hebben. Uit ander onderzoek blijkt weer dat eugenol, ericifoline en galluszuur in piment een kankerbestrijdende eigenschap tegen een reeks aan verschillende tumoren vertonen. Het is niet bekend of de olie voor de mens kankerverwekkend is. Het gedane wetenschappelijk onderzoek schiet tekort om dat te kunnen concluderen. Toch is voor de zekerheid het gebruik van etherische olie van piment in diverse landen verboden. In Nederland is etherische pimentolie verkrijgbaar maar er dient wel bij te worden gezegd dat het over het algemeen sterk is af te raden om een etherische olie in te nemen; deze mag alleen als aromatherapie worden gebruikt of uitwendig worden ingezet.

Piment voor mondhygiëne

In principe kun je op een pimentzaadje bijten om een verfrissende mondgeur te maken, maar de smaak is erg sterk en blijft lang hangen; dat vindt niet iedereen prettig. Het is gezond voor het tandvlees en de tanden omdat de antiseptische werking bacteriën dood maakt. Als je tandpijn hebt is het een goed idee om af en toe een bolletje piment door te kauwen totdat je naar de tandarts gaat. De eugenol in piment werkt als een lokaal licht verdovend middel. Daarom is het belangrijk de piment op de juiste plek door te bijten.

Pimentzaden / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Pimentzaden / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Vitaminen in piment

Piment bevat zeer veel vitaminen en mineralen. Je zult nooit veel van dit product eten maar het is goed om te weten dat het boordevol nutriënten zit. In 100 gram piment zit maar liefst 65% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Vitamine B3 of niacine zit in piment met 18%ADH. Vitamine A heeft hetzelfde percentage. Vitamine B5 en B6 zijn allebei met 16% van de ADH vertegenwoordigd in piment. Vitamine B11 en B2 zitten beide met 8% van de ADH in deze breedsmakende allspice. Thiamine of B1 zit er met 2,5% van de ADH in. Het moge enigszins onlogisch lijken om de ADH-waarden per 100 gram te geven, omdat niemand zo´n hoeveelheid eet op een dag. Maar het gaat bij vitaminen vooral om de synergetische werking. Kruiden met voedingswaarde stuwen de gezondheidseffecten van groenten omhoog; omdat de mineralen, vitaminen en andere fytonutriënten elkaar versterken in werking.

Mineralen piment

De vitaminepercentages op ADH-gebied voor piment waren aan de hoge kant maar die voor mineralen zijn nog hoger. Een ons piment bevat maar liefst 128% van de ADH aan mangaan. Andere hoge percentages zijn: ijzer(88%ADH), calcium(66%ADH), koper(61%ADH), magnesium(34%ADH), kalium(22%ADH) en fosfor(16%ADH). Alleen zink moet het met een iets lager percentage doen: 9% van de ADH maar dat is nog altijd een percentage waar vele andere groenten en kruiden jaloers op zouden kunnen zijn.

Bij flatulentie en indigestie

In de volksgeneeskunde wordt een afkooksel van de pimentzaden gemaakt. Dit wordt gedronken tijdens flatulentieproblemen en indigestieverschijnselen. Volgens velen zou het goed helpen maar er is niet veel wetenschappelijk back-up voor deze werkzaamheid. We zullen het daarom nog even moeten doen met onze eigen ervaring voordat de wetenschap deze medicinale eigenschap onderzoekt.

Bladeren piment / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bladeren piment / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uitwendig gebruik etherische olie

De etherische olie van piment is een goed middel om uitwendig te gebruiken bij pijnlijke spieren en artritis. Het werkt als een rubefacient; een middel dat de huid rood maakt. Hierdoor krijgen de spieren meer warmte waardoor spierpijn sneller geneest. Verder maakt een rubefacient als pimentolie de bloedvaten plaatselijk groter; dat is de reden dat de huid rood wordt. Artritis en andere reumaverschijnselen kunnen verlicht worden door etherische pimentolie op de huid aan te brengen.

Pimentbladeren tegen kanker

De bladeren van de piment bevatten volgens onderzoek uit 2007 14 stoffen met kankerbestrijdende eigenschappen. Sommige van deze stoffen zitten ook in het zaadje, de piment zelf. Piment bestrijdt tumorcellen en activeert het immuunsysteem. Daarnaast zitten er stoffen in die vrije radicalen vangen en onschadelijk maken. Zowel de T-cellen als de macrofagen worden in hun werkzaamheid om het immuunsysteem slagvaardiger te maken gestimuleerd. Wetenschappers zagen aldus dat pimentbladeren op meerdere fronten kanker bestrijden. Vooral tannines zijn hierbij actief.

Bloem piment / Bron: Tauolunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloem piment / Bron: Tauolunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Piment bij verhoogde bloeddruk

In 1997 verscheen er een onderzoek dat gewag maakt van de verlagende capaciteit van piment op een verhoogde bloeddruk. Er werd een extract op waterbasis gegeven aan ratten om dit te onderzoeken. Het centrale zenuwstelsel wordt geprikkeld om een lagere bloeddruk te hanteren na inname van piment. Hierbij blijft het hartritme gelijk. Uit onderzoek uit 2000 blijkt dat de bloeddrukverlagende eigenschappen vooral komen door vaatverwijding. De spieren om de bloedvaten ontspannen zich waardoor het bloed makkelijker door de aders stroomt; op deze manier wordt de bloeddruk verlaagt. Piment is goed voor mensen met hart- en vaatziekten.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Bleek tandvleesBleek tandvleesAan de kleur van uw tandvlees, maar ook dat van een hond, kunt u zien of het gezond of ziek is. Is het roze, bleek of wi…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Pijn aan het tandvleesPijn aan het tandvleesPijn aan het tandvlees kan erg vervelend zijn, daar het tandvlees erg gevoelig is en makkelijk gaat bloeden of ontstoken…

De geneeskracht van Pitaja of drakenfruitDe geneeskracht van Pitaja of drakenfruitDe pitaja ziet er eng uit. Je moet over een drempel heen stappen om ervan te genieten. Wie dat durft genereert een groot…
Chiazaad, superfood of onzin?Chiazaad, superfood of onzin?Aan het chiazaad is al veel aandacht aan besteed, vooral op het internet. Het is een hype, net als veel andere superfood…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Piment
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Allspice
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Piment
  • http://www.nutrition-and-you.com/allspice.html
  • Piment bestrijdt meerdere kankervormen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140298
  • Pimentbladeren tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17913067
  • Tegen verhoogde bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9173181
  • Tegen verhoogde bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11021313
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 3: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Tauolunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.