De geneeskracht van Pitaja of drakenfruit
De pitaja ziet er eng uit. Je moet over een drempel heen stappen om ervan te genieten. Wie dat durft genereert een groot gezondheidsvoordeel. De pitaja slechts als garnering en decoratievrucht gebruiken is zonde; het is namelijk een samengebalde bron van antioxidanten. Pitajavrucht is een vrucht die op zich gewoon te koop is maar je ziet hem nog niet vaak in de supermarkt. Het is vaker te koop in Indiase winkels en andere Aziatische toko's. De pitajavrucht smaakt niet erg zoet. De vrucht zie je het meest met rood vruchtvlees, maar hij is in andere variëteiten te koop.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Drie soorten
Pitaya of pitaja wordt ook wel drakenvrucht genoemd, in het Engels is het dragon fruit. Deze naam dankt het waarschijnlijk aan zijn afschrikwekkende maar toch fascinerend mooie uiterlijk. Er zijn drie soorten pitaya die in de winkels liggen. Deze verschillen van schilkleur en vruchtvleeskleur.
- Hylocereus polyrhizus, roze van buiten, rood van binnen.
- Hylocereus undatus, roze van buiten, wit van binnen.
- Selenicereus megalanthus, geel van buiten, wit van binnen.
In
het Nederlands schrijven we pitaja. Ons land is daarmee een unicum in de wereld; de rest van de wereld die het Griekse alfabet hanteert schrijft pitaya.
Eigenschappen pitaja
Pitaja heeft pitjes maar die kun je gewoon opeten. De roodkleurige pitaja´s hebben weinig smaak; dat komt omdat ze zoals de meeste tropische vruchten te vroeg geplukt worden. Alle tropische vruchten smaken beter in het land van herkomst, waar ze pas geplukt worden als ze rijp en eetklaar zijn. Overigens smaakt de geelkleurige pitaja iets zoeter en heeft deze een meer lekkere smaak dan de roodkleurige.
Fytonutriënten bloem pitaja
In het begin van het derde millennium zijn reeds een groot aantal nieuwe componenten in planten ontdekt. Wetenschappers begrijpen dat niet alleen
vitaminen en
mineralen belangrijk zijn; er zijn nog duizenden andere stoffen essentieel voor het in stand houden en verbeteren van de menselijke gezondheid. In 2011 ontdekte een team van Chinese wetenschappers 13 stoffen die nog nooit eerder waren ontrafeld uit de pitajabloem. Het waren isorhamnetine, kaempferol,
quercetine en vele afgeleide stoffen van quercetine.
De bloem groeit aan de vrucht en kan gegeten worden of er kan een thee van worden gezet. De thee van de bloem dient meestal medicinale doeleinden. De schil kan niet gegeten worden. Vooral kaempferol is een stof die gifstoffen aan zich bindt en voor eliminatie van vrije radicalen zorgt. De
polyfenolen, vooral
flavonoïden in de bloem van de pitaja functioneren als
antioxidanten.
Wondheling door pitaja
Zowel het extract van de bladeren van de pitajaboom, de bloemen als het vruchtvlees hebben wondhelende werkingen. Het DNA regenereert sneller en de huidcellen worden sneller aangemaakt. Dit werd in 2005 getest op ratten met diabetes welke meer problemen met wondheling hebben. Het uitwendig aanbrengen van pitajaextracten versnelde het proces significant. De huid was sterker, er werden meer proteïnen aangemaakt en het epitheel kwam sneller tot stand. Pitaja vertoonde geen nadelig effect voor de diabetische ratten.
Smoothie pitaja
In het buitenland wordt al een smoothie van pitaja en
kokosnoot gemaakt; dit geeft een rozekleurige drank die zich niet kenmerkt door een zoete smaak. Samen met de supergezonde kokosnoot is de pitaja een krachtige gezondheidsimpuls die het lichaam in volle glorie doet leven.
Algemene gezondheidseffecten van antioxidanten in pitaja
Antioxidanten in pitaja kunnen degeneratieve ziekten zoals artritis, aderverkalking, kanker,
hart- en vaatziekten, ontstekingen, hersendysfuncties en veroudering tegen gaan. Uiteraard kunnen andere groenten en fruitsoorten dat ook; als er maar veel antioxidanten in zitten. Pitaja heeft bewezen over een grote concentratie antioxidanten te bezitten. Behalve de al genoemde
fytonutriënten zijn ook de antioxidanten betacaroteen, luteïne, alfaliponzuur,
lycopeen en astaxanthine verantwoordelijk voor de positieve effecten in het menselijk lichaam.
Natuurlijke astaxanthine
Astaxanthine wordt voor de synthetische supplementindustrie gemaakt uit aardolie maar het is veel gezonder om dit sterke antioxidant uit natuurlijke bron in te nemen. Het s onder andere goed voor de ogen, samen met luteïne en betacaroteen. Bovendien kan het vrije radicalen elimineren en zo de welvaartsziekten, obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.