De geneeskracht van Pitaja of drakenfruit

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Drie soorten
- Eigenschappen pitaja
- Fytonutriënten bloem pitaja
- Wondheling door pitaja
- Smoothie pitaja
- Algemene gezondheidseffecten van antioxidanten in pitaja
- Natuurlijke astaxanthine
Drie soorten
Pitaya of pitaja wordt ook wel drakenvrucht genoemd, in het Engels is het dragon fruit. Deze naam dankt het waarschijnlijk aan zijn afschrikwekkende maar toch fascinerend mooie uiterlijk. Er zijn drie soorten pitaya die in de winkels liggen. Deze verschillen van schilkleur en vruchtvleeskleur.- Hylocereus polyrhizus, roze van buiten, rood van binnen.
- Hylocereus undatus, roze van buiten, wit van binnen.
- Selenicereus megalanthus, geel van buiten, wit van binnen.

Pitaja is familie van de cactusvijg.
Eigenschappen pitaja
Pitaja heeft pitjes maar die kun je gewoon opeten. De roodkleurige pitaja´s hebben weinig smaak; dat komt omdat ze zoals de meeste tropische vruchten te vroeg geplukt worden. Alle tropische vruchten smaken beter in het land van herkomst, waar ze pas geplukt worden als ze rijp en eetklaar zijn. Overigens smaakt de geelkleurige pitaja iets zoeter en heeft deze een meer lekkere smaak dan de roodkleurige.Fytonutriënten bloem pitaja
In het begin van het derde millennium zijn reeds een groot aantal nieuwe componenten in planten ontdekt. Wetenschappers begrijpen dat niet alleen vitaminen en mineralen belangrijk zijn; er zijn nog duizenden andere stoffen essentieel voor het in stand houden en verbeteren van de menselijke gezondheid. In 2011 ontdekte een team van Chinese wetenschappers 13 stoffen die nog nooit eerder waren ontrafeld uit de pitajabloem. Het waren isorhamnetine, kaempferol, quercetine en vele afgeleide stoffen van quercetine.De bloem groeit aan de vrucht en kan gegeten worden of er kan een thee van worden gezet. De thee van de bloem dient meestal medicinale doeleinden. De schil kan niet gegeten worden. Vooral kaempferol is een stof die gifstoffen aan zich bindt en voor eliminatie van vrije radicalen zorgt. De polyfenolen, vooral flavonoïden in de bloem van de pitaja functioneren als antioxidanten.