De geneeskracht van rozijn
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze smaken lekker zoet; het is gezond snoep. Daarom is het verstandig kinderen geen snoep te geven maar rozijnen. Ook voor het zoet maken van salades, muesli, appeltaart, koeken en cakes is de rozijn uitermate geschikt. Je vindt ze vaak terug in een notenmix. Krenten zijn ook rozijnen, maar komen van een andere plant, uit Korinthië, vandaar de Nederlandse naam ´krent´.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Geschiedenis rozijn
- Naamgeving rozijn en krent
- Voedingswaarde rozijn
- Rozijnen, goed voor de botten
- Resveratrol
- Anthocyaninen
- Rozijnen, diabetes en hart- en vaatziekten
- Rozijnen en darmkanker
Geschiedenis rozijn
Rozijnen werden al gedroogd 2000 jaar voor Christus in het oude Perzië en het antieke Egypte. Naast het dienen als voedsel werden rozijn vaak voor de decoratie van het voedselaanbod gebruikt. De antieke Romeinen waren eveneens dol op rozijnen. De Romeinen gebruikten het soms in plaats van geld en sportprijzen werden uitgekeerd in rozijnen. In het oude Griekenland werden rozijnen gegeten tijdens offerandes aan Bacchus, waarbij veel werd gefeest. Het gebruik van de rozijn in Griekenland en Rome is het begin geweest van de populariteit van de rozijn in Europa. Vanuit het zuiden van Europa verspreidde de rozijn zich over de rest van Europa enBij het drogen van rozijnen wordt soms zwaveldioxide, een giftige stof, gebruikt zodat de kleur iets mooier blijft. Bij de ingrediënten staat dit meestal aangegeven als sulfiet of E220. Bij biologische rozijnen wordt nooit sulfiet gebruikt. Je kunt de rozijnen ook eerst erg goed wassen.