Onbekende vrucht: Pitaja

Pitaja, de basis
Pitaja wordt ook wel draken- of dragonvrucht genoemd. De vrucht komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is de vrucht van meerdere cactussoorten. Inmiddels wordt de plant ook commercieel gekweekt in Indonesië, Thailand, Vietnam en China.
Vruchten gekweekt
De gekweekte versie is er in drie soorten, te weten:
- Hylocereus undatus; deze heeft wit vruchtvlees en een rozerode buitenkant
- Hylocereus polyrhizus: deze heeft rood vruchtvlees en een rozerode buitenkant
- Selenicereus megalanthus: deze heeft wit vruchtvlees en een gele buitenkant
De versies met de rozerode schil, hebben relatief weinig smaak. Dit heeft te maken met het vroege plukken en het uitblijven van het narijpingsproces, zoals dit wel met bijvoorbeeld de banaan plaatsvindt tijdens het vervoer naar de streken waar de banaan verkocht wordt aan de consument. De pitaja in de gele schil is iets zoeter van smaak.
Waar te koop?
De vrucht tref je eigenlijk niet of nauwelijks aan in de supermarkt en zelfs de reguliere groenten- en fruit speciaalzaak heeft deze vrucht lang niet altijd. Meer succes heb je bij de Aziatische toko of de Indiase winkels die je in de wat grotere steden nog wel eens vindt. Voordeel is dan weer wel dat als je de vrucht lekker vindt, je deze het hele jaar door kunt krijgen bij deze winkels.

Gezondheidsaspecten van de pitaja
De voedingswaarde van de pitaja per 100 gram is als volgt:- 240 kJ
- 16 g koolhydraten
- 0 g vet
- 0 g eiwit
- 8,8 mg calcium
- 0,65 mg ijzer
- 0,045 mg vitamine B1
- 9 mg vitamine C
- 0,9 g vezels
Pitaja’s bevatten ook de zogenoemde betacyanines, men zegt dat deze antioxidanten een gunstige werking hebben op de conditie van de bloedvaten, goed zijn tegen artritis en tegen ontstekingen. Verder heeft het een gunstige werking op het helen van een wond op de huid.
Hoe toe te passen?
De vruchtDe vrucht kan zo (uiteraard wel geschild) gegeten worden, maar kan ook in een smoothie toegepast worden. Pitaja kan met verschillende vruchten gecombineerd worden en dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Afhankelijk van hoe zoet of niet zoet je smaak is, kan je pitaja combineren met andere vruchten. De ene vrucht is immers zoeter dan de ander. Enkele voorbeelden waar je pitaja goed mee kunt combineren zijn:
- banaan
- kiwi
- minola
- grapefruit
Er is echter ook een zogenaamde exotische versie van een smoothie met pitaja en dat is de combinatie met de kokosnoot.
Pitaja eet je eenvoudig door deze doormidden te snijden en de gehalveerde vrucht leeg te lepelen met een kleine dessertlepel. Je holt de gehalveerde vrucht als het ware uit. Je eet het vruchtvlees inclusief de pitjes, die zijn namelijk prima te eten zijn. Wil je de vrucht in zijn geheel opeten en dus niet het vluchtvlees uit de schil lepelen of fijnmaken in een smoothie? Dat is ook mogelijk en dit doe door de schil er voorzichtig af te pellen. Op deze wijze kan je de vrucht zo opeten. Je kunt er tenslotte ook nog voor kiezen om de pitaja met schil en al in plakjes te snijden. Het vruchtvlees kan je er dan ook gemakkelijk uithalen en bovendien staat het met het helgekleurde schilletje erg decoratief bij een dessert met bijvoorbeeld pudding of ijs.

We doen het niet vaak, maar de bloem die aan de cactus zelf groeit kan ook zo gegeten worden. Vaker kiezen we er echter voor om de bloemblaadjes te gebruiken om een gezonde thee mee te zetten.