Tamarillo of boomtomaat: mooi, lekker en gezond

Tamarillo of boomtomaat: mooi, lekker en gezond De boomtomaat ofwel tamarillo is een plant die lekkere lichtzure vruchten draagt. De snelgroeiende plant misstaat niet in menig tuin en de vruchten die deze heester draagt, zijn op verschillende manieren toe te passen. Toch is de boomtomaat een niet erg bekende plant en vrucht. Denk hierbij aan de oorsprong van de boomtomaat en op wat voor manieren we de vrucht toe kunnen passen in ons eetpatroon.

Tamarillo, de basis

De tamarillo of boomtomaat, met als oorspronkelijke naam Cyphomandra betacea, is afkomstig uit de nachtschadefamilie. De handelsnaam tamarillo is in de jaren zestig van de vorige eeuw bedacht in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is overigens niet het land van oorsprong. De tamarillo vindt zijn oorsprong namelijk in het Andesgebergte in Peru, Chili en een stuk van Colombia. Sinds eind vorige eeuw worden de planten met name in Nieuw-Zeeland en Australië commercieel geproduceerd en over de hele wereld gedistribueerd.

Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De naam boomtomaat heeft te maken met een kleine gelijkenis met de bij ons bekende traditionele tomaat en het gegeven dat de plant ook ergens in de familielijn van de gewone tomaat zit.

De plant en de vrucht

De groen blijvende halfheester houdt van veel zon, de plant kan tot zo’n acht meter hoog worden en heeft een korte stam met dikke zachte takken. De bladstelen kunnen tot zo’n zeventien centimeter lang worden en ze staan afwisselend geplaatst op de tak. Echt oud wordt de plant niet, want na gemiddeld twaalf jaar sterft deze doorgaans af.

Blad en bloem

De bladeren van de plant zijn hartvormig, voelen zijdezacht aan en zijn glanzend lichtgroen van kleur. Deze grote bladeren kunnen wel tot zo’n vijfendertig bij twintig centimeter worden. De vele haarvormige kliertjes op het blad geven bij aanraking een minder prettige geur af. De lavendelkleurige of zachtroze bloemetjes op de plant groeien - in het voorjaar - in mooie grote trossen en hebben gele meeldraden.

Bron: Hans B. at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hans B. at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vrucht
De plant kan al na zo’n anderhalf jaar vruchten geven. De vrucht is ovaalvormig, is circa tien bij vijf centimeter en heeft een dunne glanzende schil. Zodra ze oranje rood van kleur zijn, zijn ze rijp (kleuren kunnen per ras iets afwijken). Het vruchtvlees heeft ongeveer dezelfde kleur, heeft een sterke geur en smaakt licht zurig. De schil is eenvoudig te verwijderen door de vrucht even onder de hete kraan te houden.

Gezondheidsaspecten

De boomtomaat bevat veel vitamine C. Het is echter wel wisselend, want in sommige vruchten zit tot zo’n vijfentwintig procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en in andere loopt dit wel op tot zo’n vijfenzeventig procent. Verder vinden we in de boomtomaat de volgende vitamines en mineralen terug:
  • Vitamine A, B6 en E
  • Fosfor
  • Ijzer
  • Kalium
  • Koper
  • Magnesium
  • Mangaan

De boomtomaat (en dan wel de rijpe rode versie) bevat veel antioxidanten en dat werkt weer goed tegen ziekten als Parkinson en andere hersenziekten, maar ook tegen diabetes.

Bron: Janek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Janek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe eet je de boomtomaat?

De schil is bitter, dus deze moet je altijd verwijderen alvorens tot bereiding over te gaan.

Vers

Je kunt de boomtomaat zo rauw eten, maar door de licht zurige smaak combineren veel mensen de boomtomaat met wat suiker. Iets wat eigenlijk weer niet zo goed is voor de gezondheid. De verse boomtomaat is door het sappige vruchtvlees ideaal voor een smoothie. De boomtomaat kan je met bijvoorbeeld wat banaan of kiwi een iets zoetere smaak geven.

Vers kan het vruchtvlees ook op de boterham uitgesmeerd worden. Dit is in Nieuw-Zeeland en Australië een goed gebruik. Verder kan de vrucht vers ook in plakjes gesneden worden en toegevoegd worden aan een salade. Tezamen met wat verse noten, wat pijnboompitten en desgewenst wat geitenkaas, komt de boomtomaat goed tot zijn recht in een salade.

Sausje

De boomtomaat wordt ook nogal eens gebruikt om een pittig sausje van te maken. Combineer het vruchtvlees met wat fijngemaakte chilipeper, doe er een heel klein beetje koriander en desgewenst wat geperste knoflook bij en meng het goed. Je krijgt zo een pittig en geurend sausje voor over bijvoorbeeld rood vlees.

Tot slot

De tamarillo of boomtomaat is een relatief onbekende vrucht die zeker gezond is, maar vooral ook lekker en vers op uiteenlopende manieren toe te passen. Het is ook zeker geen lelijke plant, maar door het klimaat in Nederland niet echt eenvoudig zelf te houden.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van tamarillo of boomtomaatDe geneeskracht van tamarillo of boomtomaatTamarillo behoort tot de nachtschadeachtigen en is daarmee familie van de aardappel en tomaat. Hij groeit aan een altijd…
Exotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepinoExotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepinoDe tamarillo, Kaapse kruisbes en pepino zijn leden van de illustere nachtschadefamilie. Veel familieleden zijn uiterst g…
Durian, 'the king of fruits'Durian, stinkfruit of 'the king of fruits' is een stekelige vrucht uit Zuidoost Azië die word gekenmerkt door zijn sterk…
Lucuma: de gezonde vrucht die bekend stond als Inca goudLucuma: de gezonde vrucht die bekend stond als Inca goudHet kan zijn dat de Lucuma niet bij veel mensen bekend is. De vrucht staat al eeuwenlang bekend als Inca goud. De lucuma…

Onbekende vrucht: PitajaOnbekende vrucht: PitajaEr zijn nogal wat vruchten in de wereld en hoewel we vaak denken dat we ze allemaal wel kennen, worden we af en toe met…
Hoge bloeddruk verlagen door voeding, dieet en leefstijlHoge bloeddruk verlagen door voeding, dieet en leefstijlHoge bloeddruk of hypertensie is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk on…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.