Tamarillo of boomtomaat: mooi, lekker en gezond
De boomtomaat ofwel tamarillo is een plant die lekkere lichtzure vruchten draagt. De snelgroeiende plant misstaat niet in menig tuin en de vruchten die deze heester draagt, zijn op verschillende manieren toe te passen. Toch is de boomtomaat een niet erg bekende plant en vrucht. Denk hierbij aan de oorsprong van de boomtomaat en op wat voor manieren we de vrucht toe kunnen passen in ons eetpatroon.
Tamarillo, de basis
De tamarillo of boomtomaat, met als oorspronkelijke naam Cyphomandra betacea, is afkomstig uit de nachtschadefamilie. De handelsnaam tamarillo is in de jaren zestig van de vorige eeuw bedacht in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is overigens niet het land van oorsprong. De tamarillo vindt zijn oorsprong namelijk in het Andesgebergte in Peru, Chili en een stuk van Colombia. Sinds eind vorige eeuw worden de planten met name in Nieuw-Zeeland en Australië commercieel geproduceerd en over de hele wereld gedistribueerd.
De naam boomtomaat heeft te maken met een kleine gelijkenis met de bij ons bekende traditionele tomaat en het gegeven dat de plant ook ergens in de familielijn van de gewone tomaat zit.
De plant en de vrucht
De groen blijvende halfheester houdt van veel zon, de plant kan tot zo’n acht meter hoog worden en heeft een korte stam met dikke zachte takken. De bladstelen kunnen tot zo’n zeventien centimeter lang worden en ze staan afwisselend geplaatst op de tak. Echt oud wordt de plant niet, want na gemiddeld twaalf jaar sterft deze doorgaans af.
Blad en bloem
De bladeren van de plant zijn hartvormig, voelen zijdezacht aan en zijn glanzend lichtgroen van kleur. Deze grote bladeren kunnen wel tot zo’n vijfendertig bij twintig centimeter worden. De vele haarvormige kliertjes op het blad geven bij aanraking een minder prettige geur af. De lavendelkleurige of zachtroze bloemetjes op de plant groeien - in het voorjaar - in mooie grote trossen en hebben gele meeldraden.
Vrucht
De plant kan al na zo’n anderhalf jaar vruchten geven. De vrucht is ovaalvormig, is circa tien bij vijf centimeter en heeft een dunne glanzende schil. Zodra ze oranje rood van kleur zijn, zijn ze rijp (kleuren kunnen per ras iets afwijken). Het vruchtvlees heeft ongeveer dezelfde kleur, heeft een sterke geur en smaakt licht zurig. De schil is eenvoudig te verwijderen door de vrucht even onder de hete kraan te houden.
Gezondheidsaspecten
De boomtomaat bevat veel vitamine C. Het is echter wel wisselend, want in sommige vruchten zit tot zo’n vijfentwintig procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en in andere loopt dit wel op tot zo’n vijfenzeventig procent. Verder vinden we in de boomtomaat de volgende vitamines en mineralen terug:
- Vitamine A, B6 en E
- Fosfor
- Ijzer
- Kalium
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
De boomtomaat (en dan wel de rijpe rode versie) bevat veel antioxidanten en dat werkt weer goed tegen ziekten als Parkinson en andere hersenziekten, maar ook tegen diabetes.
Hoe eet je de boomtomaat?
De schil is bitter, dus deze moet je altijd verwijderen alvorens tot bereiding over te gaan.
Vers
Je kunt de boomtomaat zo rauw eten, maar door de licht zurige smaak combineren veel mensen de boomtomaat met wat suiker. Iets wat eigenlijk weer niet zo goed is voor de gezondheid. De verse boomtomaat is door het sappige vruchtvlees ideaal voor een smoothie. De boomtomaat kan je met bijvoorbeeld wat banaan of kiwi een iets zoetere smaak geven.
Vers kan het vruchtvlees ook op de boterham uitgesmeerd worden. Dit is in Nieuw-Zeeland en Australië een goed gebruik. Verder kan de vrucht vers ook in plakjes gesneden worden en toegevoegd worden aan een salade. Tezamen met wat verse noten, wat pijnboompitten en desgewenst wat geitenkaas, komt de boomtomaat goed tot zijn recht in een salade.
Sausje
De boomtomaat wordt ook nogal eens gebruikt om een pittig sausje van te maken. Combineer het vruchtvlees met wat fijngemaakte chilipeper, doe er een heel klein beetje koriander en desgewenst wat geperste knoflook bij en meng het goed. Je krijgt zo een pittig en geurend sausje voor over bijvoorbeeld rood vlees.
Tot slot
De tamarillo of boomtomaat is een relatief onbekende vrucht die zeker gezond is, maar vooral ook lekker en vers op uiteenlopende manieren toe te passen. Het is ook zeker geen lelijke plant, maar door het klimaat in Nederland niet echt eenvoudig zelf te houden.