Fibroadenoom: goedaardig bindweefselknobbeltje in de borst

Fibroadenoom: goedaardig bindweefselknobbeltje in de borst Een fibroadenoom is een goedaardig bindweefselknobbeltje in de borst. Een fibroadenoom is de meest voorkomende goedaardige borstafwijking. Meestal komt het voor bij vrouwen onder de 35 jaar. Het is niet bekend wat de oorzaak is van een fibroadenoom. Men denkt dat het waarschijnlijk wordt veroorzaakt door verhoogde gevoeligheid voor het hormoon oestrogeen. Behandeling is in principe niet nodig. Vaak wordt er een wait-and-see-beleid gevoerd als met zekerheid is vastgesteld dat het om een fibroadenoom gaat.
Fibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.comFibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.com

Fibroadenoom, een goedaardig knobbeltje in de borst

Een fibroadenoom is een veel voorkomende goedaardig knobbeltje in de borst. Het meest voorkomende symptoom is een knobbeltje in de borst dat meestal glad, rond of ovaal is en meebeweegt met het borstweefsel. Fibroadenomen ontwikkelen zich vaak tijdens de puberteit en worden dus meestal aangetroffen bij jonge vrouwen, maar ze kunnen in principe voorkomen bij vrouwen van alle leeftijden. Ze worden eigenlijk niet meer gezien na de overgang. Mannen kunnen ook een fibroadenoom krijgen, maar dit is zeer zeldzaam.

Bij wie komen ze voor?

Een fibroadenoom is de meest voorkomende borsttumor bij adolescente vrouwen. Ze komen ook voor bij een klein aantal vrouwen na de menopauze. De incidentie neemt af naarmate vrouwen ouder worden en over het algemeen verschijnen ze voor de leeftijd van dertig jaar.

Oorzaken bindweefselknobbeltje

Het is niet bekend wat de precieze oorzaak is van een fibroadenoom. Men denkt dat het waarschijnlijk wordt veroorzaakt door verhoogde gevoeligheid voor het hormoon oestrogeen. Het betreft een bindweefselknobbel, welke ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Ze zijn opgebouwd ui klier- en bindweefsel. Het is een goedaardige knobbel. Een fibroadenoom drukt weliswaar het omringende weefsel opzij, maar het tast niet gezonde cellen aan.

Fibroadenoom symptomen

Een fibroadenoom wordt meestal gevoeld als een knobbeltje in de borst die een rubberachtige textuur heeft, glad, rond of ovaal is en met het borstweefsel meebeweegt. De knobbel is veelal scherp afgegrensd van de rest van de borstklier. De grootte van het knobbeltje varieert tussen een halve tot vijf centimeter. Een fibroadenoom wordt vaak niet veel groter dan 2 à 3 centimeter. Een fibroadenoom is meestal pijnloos, maar sommige vrouwen hebben er veel last van, bijvoorbeeld omdat het onderhuidse knobbeltje precies onder de bh-rand ligt of doordat het pijn doet tijdens iedere menstruatie. Dit komt doordat een fibroadenoom hormoongevoelig is. Een dergelijke knobbel kan vóór de menstruatie extra gevoelig zijn en enigszins groter worden. Ditzelfde geldt voor tijdens de zwangerschap. Ook dan kan een fibroadenoom onder invloed van hormonen in grootte toenemen.

Fibroadenoom soorten

Er worden twee soorten fibroadenomen onderscheiden:

Eenvoudige fibroadenoom

Dit is de meest voorkomende vorm. De meeste fibroadenomen zijn ongeveer 1 tot 3 cm groot en zijn eenvoudige fibroadenomen. Als ze worden bekeken onder een microscoop, zal een eenvoudige fibroadenoom er overal hetzelfde uitzien.

Complexe fibroadenoom

Deze bevatten een mengsel van cysten (met vocht gevulde blaasjes), vergrote borstmelkklieren en verkalkingen.

Complicaties

De meeste fibroadenomen hebben geen invloed op je risico op borstkanker. Je risico op borstkanker kan echter enigszins toenemen bij een complex fibroadenoom of een phyllodestumor, een zeldzame, snelgroeiende mammatumor welke grote gelijkenis met fibroadenomen vertoont en zich veelal goedaardig gedragen.

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst / Bron: GagliardiImages/Shutterstock.nlEen mammografie is een röntgenfoto van de borst / Bron: GagliardiImages/Shutterstock.nl

Diagnose en onderzoek

Lichamelijk- en beeldvormend onderzoek

Bij veranderingen in of aan de borst, zal de huisarts lichamelijk onderzoek van de borsten verrichten. Daarna is vaak verder onderzoek nodig in het ziekenhuis in de vorm van:
  • Mammografie: röntgenonderzoek van de borst;
  • Echografie: met behulp van geluidsgolven wordt een afbeelding van de borsten gemaakt.; of
  • MR-Mammografie (MRI-scan).

Punctie

Soms kan er een punctie worden gedaan, waarbij er met een dunne naald wat cellen worden afgenomen van het knobbeltje. Het weggenomen weefsel wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht.

Borstkanker / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comBorstkanker / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

Behandeling fibroadenoom

Wait-and-see-beleid

Er wordt een afwachtend beleid gevoerd indien de diagnose fibroadenoom met zekerheid is vastgesteld. Een operatieve ingreep is niet nodig, want het betreft een goedaardige afwijking die niet ontaardt in borstkanker.

Operatie

Er kan een operatie overwogen worden vanwege:
  • cosmetische redenen; of
  • pijnklachten.

In dat geval kan een fibroadenoom worden verwijderd, zonder achterlating van al te zichtbare littekens of verandering van de vorm van de borst.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Fibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstFibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstEen veel voorkomend knobbeltje in de borst is een fibroadenoom. Het is een goedaardig gezwel tussen een halve centimeter…
Borstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borstBorstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borstEen borstcyste is een vochtophoping in de borst die kan resulteren in een voelbaar knobbeltje, afhankelijk van de groott…
Goedaardige knobbeltjes in de borstGoedaardige knobbeltjes in de borstBijna de helft van de vrouwen heeft een goedaardige borstaandoening. In de meeste gevallen gaat het om een knobbeltje; e…

Diabetische ketoacidose (DKA): Complicatie van diabetesDiabetische ketoacidose (DKA): Complicatie van diabetesDiabetische ketoacidose (DKA) is een acute, ernstige en levensbedreigende complicatie van diabetes (suikerziekte) die vo…
Witte plekjes in mond of keel: oorzaken van vlekjes in mondWitte plekjes in mond of keel: oorzaken van vlekjes in mondWitte plekjes of vlekjes in mond en keel kunnen bij meerdere aandoeningen voorkomen. Aandoeningen waarbij je witte plekj…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stuart Jenner/Shutterstock.com
  • http://www.mammapoli-umcutrecht.nl/diagnose-borstkanker/mastopathie/fibroadenoom/
  • http://www.chirurgenoperatie.nl/wp/borst/goedaardig-knobbeltje-in-de-borst/
  • http://www.chirurgenoperatie.nl/wp/borst/goedaardig-knobbeltje-in-de-borst/
  • http://www.flevoziekenhuis.nl/heb-ik-borstkanker/goedaardige-afwijkingen
  • http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/breast-cancer/benign-conditions/fibroadenoma/?region=bc
  • https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/benign-breast-conditions/fibroadenoma
  • Mayo Clinic. Fibroadenoma: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibroadenoma/symptoms-causes/syc-20352752 (ingezien op 6-12-2017)
  • MMC. Bindweefselknobbel. https://www.mmc.nl/chirurgie/aandoeningen-en-behandelingen/bindweefselknobbel/ (ingezien op 23-7-2023)
  • Paul L. den Exter, Bonne J. Hornstra en Robbert Vree. Phyllodestumor: zeldzame, snelgroeiende mammatumor. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A981
  • Wikipedia. Fibroadenoma. https://en.wikipedia.org/wiki/Fibroadenoma (ingezien op 6-12-2017)
  • Afbeelding bron 1: Timonina/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: GagliardiImages/Shutterstock.nl
  • Afbeelding bron 3: BlueRingMedia/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 23-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.