Een gezonde levensstijl vóór de zwangerschap
Het is zo dat veel moeders roken of alcohol gebruik opgeven in de eerste periode van de zwangerschap. Het duurt dus even voor de zwangerschap bevestigd is en dan gaat men vaak een gezondere levensstijl aannemen. Uit onderzoek blijkt echter dat het aannemen van een gezonde levensstijl reeds vóór de zwangerschap van belang is.
De groei van een foetus
Vroeger nam men aan dat de groei van een foetus gedurende de eerste drie maand van een zwangerschap bij alle kinderen ongeveer gelijk verliep. Dit wil dan ook zeggen dat de levensgewoonten van de moeder hier weinig invloed op zouden hebben. Van deze redenering is men intussen afgestapt.
Intussen is gebleken dat de levensstijl van de moeder, al vanaf het prille begin een invloed kan hebben op de groei en ontwikkeling van de foetus.
Groeiachterstand
Door een minder gezonde tot ongezonde levensstijl van de moeder, kan de ongeboren baby kampen met groeiachterstand. Dit kan leiden tot een verhoogd risico, twee- tot driemaal hoger, op een vroeggeboorte of een te klein geboren kind. Dit is een belangrijk gezondheidsrisico voor het kind.
Babysterfte
Een ongezonde levensstijl in het begin van de zwangerschap kan leiden tot risico’s en complicaties rond de geboorte. Vroeggeboorte (geboorte voor de 37ste week) is een belangrijke oorzaak van babysterfte en ook babies met een te laag geboortegewicht (minder dan 2500g) vormen een belangrijk risico. Men heeft ondekt dat een ongezonde levensstijl deze risico’s ondersteunt en zelfs teweeg brengt. Hiervoor heeft men echometingen verricht bij 1600 moeders bij een zwangerschap tussen de tiende en dertiende week.
Risico’s op latere leeftijd
Een ongezonde levensstijl bij het begin van de geboorte is niet enkel een risicofactor bij de geboorte. Kinderen die met een te laag gewicht geboren worden, zullen in de eerste twee levensjaren deze groeiachterstand inhalen. Men heeft echter ondervonden dat dit niet steeds een positief gegeven is. Deze kinderen zullen op latere leeftijd vaak een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.
Belangrijkste factoren
Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, is gebleken dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder. Men krijgt daarom vaak de raad om bij de intentie van zwangerschap te starten met de inname van extra foliumzuur. Dit staat onder andere in voor het voorkomen van een ‘open rugje’ bij de baby. Daarnaast is ook alcoholgebruik gedurende de zwangerschap een risicoverhogende factor.
Gezond voor de zwangerschap
Reeds een gezonde levensstijl aannemen vóór de zwangerschap is dus de beste oplossing. Dit is niet enkel belangrijk om alle risico’s voor de baby te beperken, het draagt natuurlijk ook bij tot de gezondheid van de moeder. En, het mag duidelijk wezen dat de gezondheid van de moeder, cruciaal is voor de gezondheid van het kind.
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayurveda en zwangerschapAyurveda – wetenschap van een lang leven – zegt dat, nadat het hart van de foetus is begonnen te kloppen, de moeder word…
CMV - Het cytomegalovirusHet cytomegalievirus (ook wel cytomegalovirus genoemd) of CMV is een virus dat bij een gezonde persoon geen schadelijke…
HCG tijdens een zwangerschapHet hormoon HCG wordt tijdens een zwangerschap aangemaakt, en zet een aantal processen in het lichaam in werking. De ene…
ZwangerschapsverschijnselenZwangerschapsverschijnselen zijn tekenen die op een zwangerschap wijzen. Naast het medisch aantonen van een zwangerschap…