Ayurveda en zwangerschap

Ayurveda – wetenschap van een lang leven – zegt dat, nadat het hart van de foetus is begonnen te kloppen, de moeder wordt gezien als de psychologische eenheid met twee harten. Wat houdt dit precies in en wat kan Ayurveda voor de Westerse vrouw tijdens de zwangerschap betekenen. Een overvloed aan regels willen we vaak niet horen, en er veel moeite voor doen al helemaal niet. Is er evenwicht tussen het Oosten en Westen mogelijk?

Ayurveda en zwangerschap

Als de vrouw zwanger is, ook bij alleen het vermoeden, dan dienen de ouders er alles aan te doen om hun eigen leven zo in te richten en te leiden, dat de foetus alle mogelijkheden krijgt om optimaal te ontplooien. Volgens de Ayurvedische leer houdt dit in dat alles wat de vrouw eet, zegt, doet “zacht”moet zijn; dat de vrouw in geen geval boos gemaakt mag worden. De Indiase man gaat zacht met zijn vrouw om tijdens de zwangerschap, ze mag zich in geen geval zorgen maken. Alle emoties, gedachten, voeding hebben een sterkere invloed op het ongeboren kind dan op de moeder zelf.

Of we nu in het Westen of in het Oosten wonen, voor iedere vrouw is de zwangerschap een bijzondere gebeurtenis in het leven. Zorgzaamheid, zoals in de Indiase cultuur vind je natuurlijk in alle samenlevingen, maar roken of het gebruik van alcoholische dranken is binnen de Indiase cultuur taboe. Bij ‘ons’, wordt dit tegenwoordig vaak als gewoon gezien, we leveren nauwelijks meer commentaar. Het feit dat vrouwen in India aanzienlijk minder roken en drinken dan vrouwen in het Westen, geeft aan dat zij bewuster met elk leven omgaan.

Het belang van een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap

Stress en slechte voeding (ook roken) zijn het meest schadelijk voor de ontwikkeling van de foetus. Verdriet, boosheid, angst, het onderdrukken van natuurlijke behoeftes, vasten, het gebruik van laxerende middelen, het eten van ‘te veel’ vlees, veel reizen, harde geluiden, slapen op de rug en panchakarma behandelingen zijn mede schadelijk voor de foetus. Licht voedsel, granen, verse vruchten en groenten zijn goed tijdens de zwangerschap. Mentale voeding, positief en negatief hebben ook invloed op het ongeboren kind. Vooral emoties als angst, haat etc. hebben een sterke invloed. Daarom is een liefdevolle omgeving cruciaal voor de gunstige ontwikkeling van het ongeboren kind.

Zo zouden zwangere vrouwen niet excessief moeten sporten, niet te veel slapen, niet te laat gaan slapen, niet op slecht zittende stoelen zitten of op hoge hakken lopen. Wandelen, zwemmen en yoga zijn goede vormen van lichaamsbeweging. Het is ook beter om seksuele activiteiten te verminderen en minder te gaan werken. Vooral na de zevende maand, wanneer het lichaam van de moeder ojas (levensenergie) transporteert naar het kind, is het belangrijk dat de moeder in deze maand veel rust neemt. Vanaf de vierde maand tot de achtste maand wordt zwangerschapsmassage met olijf- of amandelolie gezien als de mooiste manier om al contact te maken met het ongeboren kind. Het is een weldaad voor de aanstaande moeder, een rustpunt met als grootste voordeel voor haar dat ze alle gevoelens en veranderingen intens kan waarnemen.

Wanneer ze in de Ayurveda zeggen dat, nadat het hart van de foetus is begonnen te kloppen, de moeder wordt gezien als de psychologische eenheid met twee harten, betekent dat bepaalde voorkeuren van voedsel van de foetus door de moeder kenbaar gemaakt kunnen worden. Enorme trek in bepaalde voedingsmiddelen, waar de moeder anders geen trek in heeft, komen vanuit de foetus. Het is goed om hieraan gehoor te geven, tenzij het schadelijk is voor de moeder zelf. Voedingsmiddelen die de foetus kunnen verstoren zijn; bevroren voedsel, erg zout en pittig voedsel, veel suiker, alcohol, cafeïne en roken.

Wanneer wij bovenstaande lezen herkennen we het meeste, maar negeren we het grotendeels ook. We weten dat we er een gezonde levensstijl op na moeten houden. Vaak vallen we in steeds dezelfde valkuilen en staan dan weer op met de gedachte, volgende keer doe ik het echt anders. Wanneer wij dit keer op keer herstellen, maar ook weer laten ontglippen zijn we niet consequent, ongeïnteresseerd maar vooral niet zelfverzekerd. Deze eigenschappen behoren iemand toe die het leven niet serieus neemt. Aanstaande ouders die een kinderwens hebben zouden hier een bewuste keus van moeten maken, er komt een nieuw leven en wie kiest er nou niet voor een gezond kind. Door een evenwichtige levensstijl, zonder daarin op een te strenge manier Ayurvedische richtlijnen te volgen bestaat er een grotere kans op een gezond kindje.
© 2007 - 2024 Sunshine07, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayurveda en kruidenDe Ayurveda is de traditionele wetenschap in India die zich bezighoudt met de bestudering van de levende natuur. Het woo…
Ayurveda: het verband met de Samkhya filosofieEr zijn diverse theorieën waaruit de Ayurveda zijn metafysische kennis put. De belangrijkste is de Samkhya filosofie. Va…
Tulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteitTulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteitTulsi of heilige basilicum is een plant die een belangrijke plaats inneemt binnen het hindoeïsme en de Ayurveda. Gebruik…
Ayurvedische kruiden bij stressVeda betekent kennis of wetenschap. Ayur betekent leven. Het is de Indische leer der geneeskunst. Ayurvedische medicijne…

Veilig en gezond zwanger, hoe doe je dat?Veilig en gezond zwanger, hoe doe je dat?Wanneer je zwanger bent, lijkt het wel of iedereen om je heen ineens precies weet wat je moet doen en late nom gezond zw…
Voorbehoedsmiddelen-anticonceptiemiddelenVerschillende methoden om zwangerschap en eventuele soa's te voorkomen, zijn reeds op de markt gebracht:de pil, de antic…
Sunshine07 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.