Weg met de sigaret: snel of geleidelijk stoppen met roken?
Stoppen met roken is voor de verstokte roker niet iets waar hij zomaar eens over beslist. In dat geval is de kans op slagen klein. Het beste is dat de roker echt tot het besef komt dat hij sigaret of sigaar moet afzweren. De vraag is alleen hoe de roker het best stopt met zijn verslaving: snel of geleidelijk? Snel en bruusk stoppen met roken heeft zo zijn voordelen en nadelen, net als de methode van het afbouwen, waarbij je geleidelijk aan stopt met roken. Wat is beter: bruusk of geleidelijk stoppen met roken? Een afweging tussen de twee methoden om te stoppen met roken kan je helpen om de voor jou meest geschikte keuze te maken.
Hoe stoppen met roken?
Roken is voor vele rokers meer geworden dan een gewoonte. Sneller dan je denkt gaat roken over van een gewoonte naar een verslaving. Verslaafd geraken aan
roken gebeurt dan ook een beetje op een sluipende manier zonder dat je er erg in hebt. Eens de verslaving een feit is, wordt het moeilijker om er vanaf te geraken. Maar niemand hoeft te wanhopen: stoppen met roken kan moeilijk zijn, maar is niet onmogelijk.
Eerste stap: het besef
Zoals bij alle verslavingen is het bij roken belangrijk om de eerste stap te zetten. Het gaat hier om het tot besef komen dat je iets aan je leven moet veranderen, namelijk je
verslaving stopzetten. Als je jezelf eens toegeeft dat je verslaafd bent en dat je daar iets moet aan doen, is de eerste stap gezet. In deze fase komt het erop aan om dat besef vol te houden. Daarna komt het erop aan om de motivering om te stoppen levendig te houden.
Nicotinepleisters
Ondanks alle hulpmiddeltjes zoals
nicotinepleisters, nicotinegel of nicotinekauwgum, is de kern van de zaak eenvoudigweg dat je moet ophouden met roken. Ooit zal je toch volledig zonder moeten kunnen, als je tenminste de ambitie hebt om volledig nicotinevrij te zijn. Voor de een kan het gebruik van nicotinepleisters nuttig zijn omdat op die manier het rookritueel (naar een sigaret grijpen, eraan lurken, de rook inhaleren) wegvalt en de stap naar het stoppen logischer wordt. Voor de ander zijn deze hulpmiddeltjes dan weer niet meer dan een zinloze onderneming. De vraag is en blijft: hoe maak je de overgang van roker naar nietroker? Hoe ban je de sigaret uit je leven en gooi je sommige gewoonten in je leven helemaal om?
Bruusk stoppen met roken
Mentaal sterk
Sommige mensen zijn zo sterk overtuigd van het feit dat ze moeten stoppen met roken, dat ze er helemaal ineens mee kappen. Mensen die mentaal sterk staan kunnen dit. Geleidelijk afbouwen zien ze niet zitten, omdat ze denken dat ze dan weer in de verleiding komen om toch weer meer te gaan roken. Ook mensen die graag drastische beslissingen nemen kiezen vaak voor deze optie.
Veel ontwenningsverschijnselen
Snel en bruusk stoppen met roken heeft het voordeel dat je voor de korte pijn kiest en al vanaf de eerste dag kan zeggen dat je een niet-roker bent geworden. Een nadeel is wel dat je vanaf de eerste dag de volledige resem ontwenningsverschijnselen op je bord krijgt, zoals bijvoorbeeld zenuwachtigheid, hoofdpijn, een gevoel van gemis, stress, en prikkelbaarheid. Mogelijk ga je hierdoor snel zoeken naar vervangende genotsmiddelen, zoals chocolade, snoep of tussendoortjes.
Geleidelijk stoppen met roken
Minder ontwenningsverschijnselen
Geleidelijk aan stoppen met roken, oftewel de
methode van het afbouwen, heeft als voordeel dat je die vervelende ontwenningsverschijnselen kan verminderen. Je lichaam zal de tijd hebben om met die afkickverschijnselen om te gaan, wat alles een beetje draaglijker lijkt te maken. Maar dit kan een bedrieglijk voordeel zijn als je rekening houdt met de volgende bedenking.
Discipline
Want geleidelijk aan minder en minder roken zal ook veel discipline vergen omdat je je dan aan een strikt schema moet houden om efficiënt te zijn. Een dag ontrouw zijn aan je afbouwschema is slecht voor je motivatie en kan je beginovertuiging om te stoppen met roken verzwakken. De kans bestaat dan dat je opnieuw dat ene sigaretje meer begint te roken en je niet meer aan de opgelegde hoeveelheid houdt. Bovendien is de termijn dat je het roken afbouwt langer, wat op mentaal vlak meer moed vergt dan bij de bruuske methode om te stoppen met roken. In dat laatste geval is de mentale inspanning immers korter (in 1 keer stoppen), maar kan de fysieke weerslag (ontwenningsverschijnselen) sterker zijn.
Lees verder