Weg met de sigaret: snel of geleidelijk stoppen met roken?

Weg met de sigaret: snel of geleidelijk stoppen met roken? Stoppen met roken is voor de verstokte roker niet iets waar hij zomaar eens over beslist. In dat geval is de kans op slagen klein. Het beste is dat de roker echt tot het besef komt dat hij sigaret of sigaar moet afzweren. De vraag is alleen hoe de roker het best stopt met zijn verslaving: snel of geleidelijk? Snel en bruusk stoppen met roken heeft zo zijn voordelen en nadelen, net als de methode van het afbouwen, waarbij je geleidelijk aan stopt met roken. Wat is beter: bruusk of geleidelijk stoppen met roken? Een afweging tussen de twee methoden om te stoppen met roken kan je helpen om de voor jou meest geschikte keuze te maken.

Hoe stoppen met roken?

Roken is voor vele rokers meer geworden dan een gewoonte. Sneller dan je denkt gaat roken over van een gewoonte naar een verslaving. Verslaafd geraken aan roken gebeurt dan ook een beetje op een sluipende manier zonder dat je er erg in hebt. Eens de verslaving een feit is, wordt het moeilijker om er vanaf te geraken. Maar niemand hoeft te wanhopen: stoppen met roken kan moeilijk zijn, maar is niet onmogelijk.

Eerste stap: het besef

Zoals bij alle verslavingen is het bij roken belangrijk om de eerste stap te zetten. Het gaat hier om het tot besef komen dat je iets aan je leven moet veranderen, namelijk je verslaving stopzetten. Als je jezelf eens toegeeft dat je verslaafd bent en dat je daar iets moet aan doen, is de eerste stap gezet. In deze fase komt het erop aan om dat besef vol te houden. Daarna komt het erop aan om de motivering om te stoppen levendig te houden.

Nicotinepleisters

Ondanks alle hulpmiddeltjes zoals nicotinepleisters, nicotinegel of nicotinekauwgum, is de kern van de zaak eenvoudigweg dat je moet ophouden met roken. Ooit zal je toch volledig zonder moeten kunnen, als je tenminste de ambitie hebt om volledig nicotinevrij te zijn. Voor de een kan het gebruik van nicotinepleisters nuttig zijn omdat op die manier het rookritueel (naar een sigaret grijpen, eraan lurken, de rook inhaleren) wegvalt en de stap naar het stoppen logischer wordt. Voor de ander zijn deze hulpmiddeltjes dan weer niet meer dan een zinloze onderneming. De vraag is en blijft: hoe maak je de overgang van roker naar nietroker? Hoe ban je de sigaret uit je leven en gooi je sommige gewoonten in je leven helemaal om?

Bruusk stoppen met roken

Mentaal sterk

Sommige mensen zijn zo sterk overtuigd van het feit dat ze moeten stoppen met roken, dat ze er helemaal ineens mee kappen. Mensen die mentaal sterk staan kunnen dit. Geleidelijk afbouwen zien ze niet zitten, omdat ze denken dat ze dan weer in de verleiding komen om toch weer meer te gaan roken. Ook mensen die graag drastische beslissingen nemen kiezen vaak voor deze optie.

Veel ontwenningsverschijnselen

Snel en bruusk stoppen met roken heeft het voordeel dat je voor de korte pijn kiest en al vanaf de eerste dag kan zeggen dat je een niet-roker bent geworden. Een nadeel is wel dat je vanaf de eerste dag de volledige resem ontwenningsverschijnselen op je bord krijgt, zoals bijvoorbeeld zenuwachtigheid, hoofdpijn, een gevoel van gemis, stress, en prikkelbaarheid. Mogelijk ga je hierdoor snel zoeken naar vervangende genotsmiddelen, zoals chocolade, snoep of tussendoortjes.

Geleidelijk stoppen met roken

Minder ontwenningsverschijnselen

Geleidelijk aan stoppen met roken, oftewel de methode van het afbouwen, heeft als voordeel dat je die vervelende ontwenningsverschijnselen kan verminderen. Je lichaam zal de tijd hebben om met die afkickverschijnselen om te gaan, wat alles een beetje draaglijker lijkt te maken. Maar dit kan een bedrieglijk voordeel zijn als je rekening houdt met de volgende bedenking.

Discipline

Want geleidelijk aan minder en minder roken zal ook veel discipline vergen omdat je je dan aan een strikt schema moet houden om efficiënt te zijn. Een dag ontrouw zijn aan je afbouwschema is slecht voor je motivatie en kan je beginovertuiging om te stoppen met roken verzwakken. De kans bestaat dan dat je opnieuw dat ene sigaretje meer begint te roken en je niet meer aan de opgelegde hoeveelheid houdt. Bovendien is de termijn dat je het roken afbouwt langer, wat op mentaal vlak meer moed vergt dan bij de bruuske methode om te stoppen met roken. In dat laatste geval is de mentale inspanning immers korter (in 1 keer stoppen), maar kan de fysieke weerslag (ontwenningsverschijnselen) sterker zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Om te stoppen met roken durven sommige rokers wel eens overschakelen van de sigaret naar de sigaar. Ze argumenteren dan…
Stoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken kan een hels karwei zijn. Hulp bij stoppen met roken is dan ook zeer gewenst. Nicotinevervangers vorme…

Wat doet gamen met je?Wat doet gamen met je?Gamen is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Veel jongens maar ook sommige meisjes gamen. Maar veel mensen verwa…
Waarom vrouwen bij mannen blijven die hen mishandelenEr zijn ontzettend veel vrouwen die toch keer op keer teruggaan naar een man die hen mishandelt. Dat hoeft niet alleen l…
Reactie

Marensa (infoteur), 13-07-2011 #1
Ik moet wegens mijn longemfyzeem (COPD) stoppen met roken. Hiervoor krijg ik begeleiding van het ziekenhuis. Mijn longarts en de longverpleegkundige bieden goede ondersteuning. 1 ding hebben zij mij heel duidelijk gemaakt: geleidelijk stoppen met roken en middelen waarin nicotine zit helpen niet. Zo zei mijn longarts: "de eerste roker die stopt door geleidelijk af te bouwen met de juiste hulpmiddelen moet nog geboren worden." en "voor 90% van alle mensen die proberen te stoppen met roken ligt het probleem in de geestelijke verslaving en niet zo zeer in de middelenverslaving. Deze honger stillen met andere middelen waar nicoltine in zit heeft dus absoluut geen nut." Anyway, ik moet over 2 weken stoppen (dan staat mijn stopdatum), dus ik ben heel benieuwd… Reactie infoteur, 14-07-2011
Hallo Marensa,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met geleidelijk stoppen met roken.
De uitspraak van je arts dat geleidelijk stoppen met roken niet helpt lijkt me een beetje sterk. Voor alle duidelijkheid heb ik in mijn artikel willen aanhalen dat stoppen met roken in de eerste plaats inderdaad een mentale kwestie is en dat je discipline moet hebben om erin te slagen. Met mentale kracht en discipline je sigarettenverbruik afbouwen om te komen tot een volledig stoppen, kan wel degelijk.
Ik heb het zelf op die manier gedaan, en zonder hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Ik rookte vijftien sigaretten per dag en ik heb dit gebruik afgebouwd tot tien per dag, en later tot vijf per dag. Tenslotte kwam ik tot drie sigaretten per dag, eentje na elke maaltijd meer bepaald. De laatste stap was een enkel sigaretje na het avondeten om er daana definitief mee te kappen. Het heeft me ongeveer twee maanden gekost, maar ik ben erin geslaagd. Intussen ben ik al tien jaar zonder sigaret.
Het voordeel van deze manier is dat je lichaam op een geleidelijke manier kan wennen aan het verminderd gebruik. Je ontwenningsverschijnselen zijn dus meer gespreid in de tijd. Maar je arts heeft inderdaad gelijk als hij zegt dat het probleem ligt in de geestelijke verslaving.

Alvast veel succes en nogmaals bedankt voor je reactie.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.