Antabuse en alcoholverslaving

Antabuse en alcoholverslaving Antabuse is een middel dat gebruikt wordt in strijd tegen alcoholisme. Het is het eerste medicijn dat door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd werd om te gebruiken tegen alcoholmisbruik. De werking van een therapie met antabuse is gebaseerd op het leerproces van negatieve gevolgen van verkeerd gedrag. Deze therapie vindt zijn oorsprong in het behaviorisme, met name in het operant conditioneren.

Hoe werkt antabuse?

In een normale situatie waarin alcohol (meer specifiek de stof ethanol) gebruikt wordt, wordt het door het lichaam afgebroken tot acetaldehyde (ook wel ethanal genaamd). Deze stof is giftig en veroorzaakt de bekende kater-effecten zoals koppijn en misselijkheid. Na de omzetting van alcohol tot acetaldehyde gaat het afbrekingsproces door, er ontstaat azijnzuur, en dit is onschadelijk. Het medicijn Antabuse verstoort dit afbrekingsproces in de tweede stap, waardoor er minder azijnzuur gevormd wordt uit acetaldehyde. De concentraties acetaldehyde lopen daarom dus op tot soms wel 10 maal zo hoge gehalten dan in normale situaties.

Het gevolg voor alcoholverslaafden die Antabuse gebruiken is dus veel heviger dan voor mensen die Antabuse niet innemen. De gevolgen kunnen onder andere zijn:
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Zweten
  • Dorst
  • Hypertensie
  • Moeite met ademhalen
  • Hyperventilatie
  • Hoofdpijn

En bij overmatig gebruik onder andere:
  • Depressie
  • Bewusteloosheid
  • Dood

Omdat deze gevolgen op zijn minst onwenselijk zijn en meestal zeer vervelend werkt Antabuse als een soort ‘straf’ voor alcoholverslaafden als ze verkeerd gedrag vertonen.

Deze leermethode heeft zijn grondslag in de psychologie. Het idee is dat mensen bepaald slecht gedrag afleren en goed gedrag aanleren door bestraffingen te krijgen voor slecht, en beloningen voor goed gedrag. Straffen zorgen ervoor dat we bepaald gedrag minder gaan vertonen. Antabuse werkt dus als een soort straf voor alcoholmisbruikers als gevolg van hun verkeerde ‘drink’gedrag. Zie de artikelen Behavriorisme in de psychologie en Operant conditioneren voor meer informatie deze stroming en de werking van deze leermethode.

Antabuse vermindert dus niet de behoefte of zin in alcohol, noch behandelt het afkickingsverschijnselen van het stoppen met alcoholgebruik.

Gebruik

Alleen mensen die willen stoppen met alcoholmisbruik en die bewust zijn van de gevaren van drinken terwijl ze Antabuse nemen mogen dit middel gebruiken. Het is heel gevaarlijk om iemand Antabuse te geven zonder dat hij het weet, want de gevolgen van Antabuse in combinatie met alcohol kunnen zeer ernstig zijn. Het kan soms zelfs leiden tot de dood.

Werkt het?

Antabuse wordt in pilvorm gegeven en moet dagelijks ingenomen worden. Om goed te werken moeten gebruikers het dus dagelijks innemen. Wanneer men het consistent inneemt en ook echt probeert van alcoholverslaving af te komen, kan het een goed middel zijn om een niet-drinken gewoonte te creeeren.
© 2009 - 2024 Britttamar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leertheorieën: behaviourisme, modeling en cognitief lerenEr zijn verschillende leertheorieën. De behavioristische leertheorie houdt zich bezig met conditioneren. Volgens klassie…
Operant conditionerenOperant conditionerenIn de behavioristische stroming van de psychologie zijn twee methoden van leren centraal. Leren wordt hierin ook wel con…
Leertheorie: BehaviorismeHet behaviorisme houdt zich bezig met conditionering. Volgens het behaviorisme wordt ons gedrag door de omgeving bepaald…
Behaviorisme in de psychologieBehaviorisme in de psychologieBehaviorisme is een stroming in de psychologie. Dat wil zeggen dat het een bepaalde gedachtestroom beschrijft die door e…
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Britttamar (22 artikelen)
Laatste update: 07-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.