Epilepsie behandelen met medicijnen

Epilepsie behandelen met medicijnen Wanneer je lijdt aan epilepsie heb je last van een kortsluiting in de elektrische geleiding van de hersenen. Er zijn verschillen vormen van epilepsie, waarbij er verschillende soorten aanvallen kunnen ontstaan. Bij sommige aanvallen is iemand nog bij bewustzijn, maar er zijn ook aanvallen waarbij iemand hevig begint te schokken waarbij hij niet meer bij bewustzijn is. De aanvallen kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven. Hierdoor is er een kans dat de aanvallen zullen verminderen of helemaal verdwijnen.

Wat epilepsie is

Iemand die epilepsie heeft, heeft een stoornis in de elektrische geleiding in de hersenen. Er ontstaat als het ware een soort van kortsluiting, waarbij iemand verminderd bij bewustzijn of helemaal bewusteloos raakt. De aanval duurt meestal niet lang en er is niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden. In sommige gevallen is de oorzaak wel duidelijk, bijvoorbeeld als iemand een hersenbeschadiging heeft opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een hersentumor, hersenvliesontsteking of een ongeluk. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie. Zo kan een aanval alleen in een deel van de hersenen plaatsvinden, maar het kan ook in de gehele hersenen ontstaan. Epilepsie heeft invloed op je leven.

Medicijnen

Epilepsie kan een grote invloed hebben op je leven. Zo kan het zijn dat het onzeker is wanneer je een aanval krijgt en moet je er met alles rekening mee houden. Medicijnen hebben het doel om aanvallen te voorkomen. Bij ongeveer 70% van de mensen hebben medicijnen baat. Bij hen zal het aantal aanvallen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Er zijn ook mensen die te veel last hebben van de bijwerkingen. Zij kunnen beter stoppen met het gebruik van medicijnen. Er wordt niet direct na de eerste aanval een medicijn voorgeschreven. Pas vanaf de tweede aanval zal de arts bekijken of medicijnen kunnen helpen.

Verschillende vormen epilepsie

Er bestaan verschillende vormen van epilepsie en verschillende soorten aanvallen. Het soort medicijn dat je nodig hebt, verschilt daarom per persoon. Eerst moet duidelijk worden wat voor soort aanvallen je hebt, dan wordt er een behandelplan opgesteld. De oorzaak van de epilepsie kan van belang zijn voor het bepalen van de medicijnen.

Soms zijn medicijnen niet nodig

De aanval zelf is meestal niet gevaarlijk. Het gaat om de gevolgen, bijvoorbeeld wanneer je aan het zwemmen bent of deelneemt aan het verkeer op het moment dat je een aanval krijgt. Wanneer je alleen maar hele lichte aanvallen krijgt, of alleen maar tijdens de slaap, kan het zijn dat het beter is om geen medicijnen te gebruiken. Zo bestaan er ook vormen van epilepsie die een eigen beloop hebben, bijvoorbeeld wanneer het aan een kinderleeftijd is gebonden. In dat geval hoeven er soms geen medicijnen worden voorgeschreven en de aanvallen kunnen op latere leeftijd over gaan.

Het geschikte medicijn

De arts begint met het voorschrijven van een medicijn waarvan hij verwacht dat dit het beste bij je past. Mocht dit niet helpen, wordt er een ander medicijn geprobeerd. Als er een passend medicijn is gevonden, zal dit in de juiste dosis gegeven moeten worden. De arts begint met een lage dosering. Mochten de aanvallen blijven komen, zal de dosis worden verhoogd. Een hogere dosis verhoogt de kans op bijwerkingen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

De behoefte kan veranderen

Het zoeken naar de juist dosis, ook wel het instellen genoemd, kan soms wel maandenlang duren. Je staat onder controle van een arts. De behoefte van een medicijn kan veranderen, ook als je goed bent ingesteld. Het is mogelijk dat de aanvallen terugkomen, waardoor je opnieuw de dosering moet laten aanpassen. Leeftijd speelt ook een rol. Ouderen verwerken medicijnen langzamer dan jongeren. Ook een zwangere vrouw heeft een andere dosering nodig. Ongeveer 20 tot 30 procent van de mensen zijn niet goed instelbaar en houden last van aanvallen.

Bijwerkingen

Regelmatig komt het voor dat er bijwerkingen zijn. Na het starten van de medicijnen moet het lichaam eerst nog wennen, dit kan leiden tot bijwerkingen die na een aantal weken zullen verdwijnen. Houd de klachten goed in de gaten en laat ze niet te erg worden. Het kan zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde bestanddelen uit de medicijnen en dat je een ander medicijn nodig hebt. Ook op lange termijn kunnen er bijwerkingen zijn, zoals:

  • Slaperigheid
  • Duizeligheid en misselijkheid
  • Trager worden
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Veranderde eetlust
  • Droge mond

Hoe in te nemen?

Meestal krijg je tabletjes of capsules die je met water moet innemen. Soms zijn medicijnen verkrijgbaar in de vorm van poeder of drankje. De meeste medicijnen hebben een werkzame stof met een geleidelijke afgifte. Het voordeel is dat je maar één tot twee keer per dag medicijnen hoeft in te nemen. Wanneer je bent vergeten om het medicijn in te nemen, raadpleeg dan met je arts wat je moet doen. Vaak moet je de gemiste dosis alsnog innemen.

Afbouwen

Als je dankzij de medicijnen al een paar jaar vrij bent van aanvallen, kun je in overleg met de dokter mogelijk gaan afbouwen. Bij veel mensen blijven de aanvallen weg nadat ze zijn gestopt met de medicijnen. Ook zijn er vormen van epilepsie die altijd blijven bestaan. In dat geval kan er niet worden afgebouwd. Afbouwen moet geleidelijk aan zodat het lichaam de kans krijgt om aan de nieuwe situatie te wennen. Te snel afbouwen of ineens stoppen kan een aanval juist uitlokken. Het kan zelfs leiden tot een “status epilepticus”. Hierbij is er sprake van een grote aanval die niet meer stopt of dat je de ene na de andere aanval krijgt. Dit is levensgevaarlijk.

Medicijnen en anticonceptie

Sommige medicijnen hebben invloed op de werking van de anticonceptiepil. Door de medicijnen kan de lever sneller gaan werken, waardoor de pil niet meer betrouwbaar genoeg is. Ook kunnen de bestanddelen van de pil de medicijnen beïnvloeden. Mocht je aan de pil gaan of er juist mee willen stoppen, doe dit in overleg met je arts. Bij een zwangerschap zal de dosering ook moeten worden aangepast.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
De soorten en behandeling van de hersenaandoening epilepsie30 op de 100,000 mensen in Nederland hebben de hersenaandoening epilepsie. Het klinkt misschien heel weinig, maar dit be…
Wat te doen bij een epilepsie aanval?Wat te doen bij een epilepsie aanval?Epilepsie of ook wel vallende ziektegenoemd, komt in Nederland redelijk vaak voor. Ongeveer 90.000 mensen in Nederland h…
Epilepsie, epileptische aanvallenEpilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Epi…
De Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALSDe Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALSDe Ice Bucket Challenge is een initiatief van een ALS patiënt uit Amerika. Door een bak met water en ijs over jezelf hee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ajale, Pixabay
  • Zelfzorgboek epilepsie. ISBN 9789086480715
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.