De Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALS

De Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALS De Ice Bucket Challenge is een initiatief van een ALS patiënt uit Amerika. Door een bak met water en ijs over jezelf heen te gooien en dit te delen via social media vraag je aandacht voor de ziekte ALS. Het doel van deze Ice Bucket Challenge is het vragen van aandacht voor de ziekte ALS en het doneren aan de Stichting ALS.

De ziekte ALS, wat is ALS

De ziekte ALS ofwel Amyotrofische Laterale Sclerose is een ziekte die vaak met vage klachten begint zoals onhandigheid, minder goed kunnen praten en moeite hebben met lopen. Tevens kan het zorgen voor struikelen, verslikken en het moeilijk kunnen dichtmaken van knopen.
De meest voorkomende symptomen van de ziekte ALS zijn:
 • Zwakker wordende spieren met als gevolg het uitvallen van armen of benen.
 • Stijfheid, spierkramp en vermindering van kracht.
 • Moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen.
 • Vermindering van spraak en slikvermogen met longontsteking tot gevolg.
 • Angst en somberheid.
 • Hangen van het hoofd door verminderde werking van de nekspieren.
 • Moeilijk ademhalen.

ALS is een relatief zeldzame dodelijke ziekte welke op dit moment geen effectieve behandelingsvorm heeft. De oorzaak van ALS wordt gezien in een neurologisch gebied oftewel een gevolg van een verstoorde hersenfunctie. Ter ondersteuning in de diagnose is er een ALS-centrum waar mensen terecht kunnen voor het stellen van een diagnose of een second opinion

De Stichting ALS

In Nederland is de Stichting ALS opgericht in 2005 om aandacht te vragen voor de ziekte en symptomen voor de ziekte ALS. De doelstelling van de Stichting ALS is het vragen van aandacht en erkenning voor de ziekte en het werven van fondsen en donaties voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de ziekte ALS en naar mogelijke behandelingsvormen voor de ziekte.
De Stichting ALS is vooral bekend om de reclamecampagne waarin inmiddels overleden ALS patiënten aandacht vragen voor de ziekte en om te doneren aan de Stichting ALS.

De Ice Bucket Challenge: wat is het en hoe zijn de regels

De Ice Bucket Challenge is een initiatief om via sociale media aandacht te vragen voor de ziekte ALS en geld in te zamelen door middel van donaties aan de Stichting ALS.
Met de Ice Bucket Challenge is het de bedoeling om een emmer of bak vol met ijskoud water met ijs over jezelf heen te gooien terwijl je dit filmt en dit op Youtube plaatst.

De regels en doelstelling van de Ice Bucket Challenge

Mensen die de Ice Bucket Challenge al hebben voltooid kunnen door middel van sociale media als Twitter en Facebook een ander uitdagen om binnen 24 uur hetzelfde te doen; je kunt maximaal drie mensen uitdagen. De bedoeling is dat degene die een emmer ijskoud water over zich heen gooit 10 Euro doneert aan de Stichting ALS. Als je de emmer niet over je heen gooit dan moet je 100 Euro doneren aan de Stichting ALS.

Je begint als volgt in je filmpje:
 • Ik (je naam) ben genomineerd door (naam van degene die je heeft genomineerd).
 • Ik accepteer de uitdaging en ik maak 10 Euro over of ik weiger de uitdaging en ik maak 100 Euro over.
 • Dan gooi je de emmer over je heen.
 • Ik nomineer nu de volgende personen( maximaal drie).
 • Deze genomineerden hebben nu 24 uur de tijd om de uitdaging aan te gaan.

Dit filmpje plaats je vervolgens op YouTube en je nomineert via sociale media de door jou gekozen personen. Een persoon kan maximaal één keer genomineerd worden voor de uitdaging.

In Nederland en Internationaal hebben al vele beroemdheden de Ice Bucket Challenge voltooid waaronder:
 • Bill Gates
 • Barack Obama (hij weigerde en doneerde 100 Amerikaanse Dollar aan de Amerikaanse Stichting ALS)
 • Justin Timberlake
 • Oprah Winfrey
 • Lebron James
 • Jimmy Fallon
 • Mark Zuckerberg
 • Jennifer Lopez
 • Vincent Kompany
 • Ed Sheeran
 • Cristiano Ronaldo
 • Nigel de Jong
 • Candy Dulfer (zij deed dit live in de uitzending van talkshow Knevel en Van Den Brink)
 • Charlie Sheen (hij gooide in plaats van water 10.000 Dollar over zich heen en doneerde dit aan de Amerikaanse Stichting ALS).
 • en vele anderen

Kritiek op de Ice Bucket Challenge

Er is ook kritiek op de Ice Bucket Challenge namelijk dat veel mensen meedoen aan de Challenge en wel een emmer ijs over zich heen gooien en een ander uitdagen maar vervolgens niet doneren aan de Stichting ALS. Het doel van de Ice Bucket Challenge is niet alleen het vragen van aandacht voor de zieke ALS maar vooral het ophalen van geld voor de Stichting ALS voor het doen van wetenschappelijk onderzoek om deze dodelijke ziekte effectief te kunnen behandelen.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ice Bucket Challenge: aandacht voor ALSnieuws uitgelichtIce Bucket Challenge: aandacht voor ALSSinds eind juli 2014 gaat de “Ice Bucket Challenge” als een lopend vuurtje door de social media. De challenge houdt in,…
Je haar doneren aan een goed doelHeb je lang haar en wil je een goed doel steunen? Dan is het doneren van haar voor de Stichting Haarwensen misschien wat…
Stichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen verzamelt haar om er pruiken voor kinderen die kaal zijn van te laten maken. Anna Christina van Ame…
Een bucket list - een lijst met dromen en doelenEen bucket list - een lijst met dromen en doelenWat is er nou mooier dan het waarmaken van dromen en doelen? Een bucket list kan hierbij goed helpen. U schrijft alles o…

Epilepsie behandelen met medicijnenEpilepsie behandelen met medicijnenWanneer je lijdt aan epilepsie heb je last van een kortsluiting in de elektrische geleiding van de hersenen. Er zijn ver…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Bronnen en referenties
 • Stichting ALS
 • Wikipedia
Reacties

Jeroen, 29-09-2014
Tussen de vele heisa rond de icebucketchallengefilmpje wat betreft filmpjes, artikels, medische uitleg is het moeilijk te zoeken naar een rekeningnummer om te doneren.
Graag meer duidelijkheid rond het belangrijkste. Reactie infoteur, 29-09-2014
Doneren kan heel eenvoudig op verschillende manieren via de website van de Stichting ALS te vinden op www.als.nl en www.als.nl/wat-kunt-u-doen/doneren/

Tatjana, 24-08-2014
Hoi maar ik wil dit ook doen maar niemand wil mij nomineeren hoe word.je sneller gebomineerd Reactie infoteur, 24-08-2014
Je kan ook zelf een nieuwe Ice Bucket Challenge beginnen door zelf een emmer met ijs over jezelf heen te gooien of dit door een ander te laten doen terwijl je dit filmt en op YouTube plaatst. Dus je gooit de emmer over je heen, vervolgens doneer je aan de Stichting ALS en dan nomineer je maximaal 3 andere personen om dit ook te doen. Een eigen Challenge starten kan dus ook, het gaat tenslotte niet zozeer om de Challenge op zich maar om de aandacht en donaties voor de ziekte ALS.
Zie voor de regels dit artikel en deel dit artikel via je sociale media om de impact van deze actie zo groot mogelijk te maken
Succes!

Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.