Aromatherapie voor uw chakra's

Aromatherapie voor uw chakra's Aroma´s en kruiden kunnen uw chakra´s weer in balans brengen. Door middel van inhaleren, ruiken en masseren. In dit artikel behandel ik de zeven chakra’s en welke functie ze voor het lichaam hebben. Op een makkelijke manier kunt u deze dan op een positieve manier activeren, of bij een overactieve chakra deze weer te stabiliseren.

Wat zijn chakra’s

Chakra’s oftewel wiel in het Sanskriet, zijn te vergelijken met energiebronnen die door de energiebanen van het lichaam stromen. De chakra kan je zien als een wielvormige draaikolk, waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen. Ze liggen in de buurt van het centrale zenuwstelsel. De zeven hoofd chakra’s hebben hun plaats in die gebieden waar de zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen ze hun energie. Ze zijn de belangrijkste chakra’s in het systeem. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest.

Basis-chakra

De basis-chakra is gekoppeld aan uw gezondheid en uw gevoel van veiligheid. Blokkades in deze chakra veroorzaken een daling van het libido, verhoogde vatbaarheid voor ziektes en bevorderen lusteloosheid. Een overactieve basis-chakra kan leiden tot egoïstisch en antisociaal gedrag. Een evenwichtige basis-chakra verhoogt uw welzijn en is in uw eigen belang en dat van anderen. Houtige en frisse oliën stimuleren de basis-chakra als deze geblokkeerd of inactief is; Antiseptische oliën kalmeren een overactieve basis-chakra.

Genezing van de basis-chakra

Basis-chakra oliën kunt u het best in de huid masseren ter hoogte van het stuitbeentje. U kunt de oliën ook inhalen om de chakra te kalmeren of stimuleren. Bij hardnekkige klachten kunt u dagelijks een aromatherapeutische crème aanbrengen op het stuitbeentje. De kruiden die u hiervoor kunt gebruiken zijn:

Cederhout: Werkt lustopwekkend. Gebruik het kruid niet tijdens de zwangerschap.
Patchoeli: Deze olie met rijpen en werkt eveneens lustopwekkend.
Pepermunt: Een verkoelende olie die de chakra stimuleert, gebruik deze niet tijdens de zwangerschap.
Vetiver: Is effectief bij premenstruele klachten.
Mirre: Verdrijft premenstruele klachten.
Eucalyptus: Verkoelt en verfrist de chakra.

Heiligbeen-chakra

De heiligbeen-chakra is verbonden met uw sensualiteit, creativiteit en uw sociaal gedrag. Blokkades kunnen uw zelfbeeld en libido verstoren. Dit kan leiden toet overgevoeligheid, negativiteit en schuldgevoelens. Een overactieve chakra leid tot manipulatief gedrag.

Veelzijdige behandeling van de heiligbeen-chakra

Houtige- en bloemenoliën stimuleren een geblokkeerde of weinig actieve heiligbeen-chakra. Citrusolie werkt goed tegen overactiviteit. Een goede behandeling voor het gebied beneden de navel, dat verbonden is met de chakra, is een massage met etherische oliën, ofwel verdund met basisolie of crème. Een andere behandelwijze is het opbrengen van de olie met warme en koude kompressen, of inhalatie van de heilzame dampen tijdens een warm bad.

Citroen: Deze olie reinigt het heiligbeen-chakra.
Sandelhout: Creëert een prettige sensuele stemming.
Roos: Heeft een opwekkende werking.
Pomerans: Verfrist uw geest.
Jasmijn: Is stimulerend en sensueel, niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Sinaasappel: Kalmeert en ontspant.

De zonnevlecht-chakra

Uw zonnevlechtchakra is verbonden met uw emotionele gedrag in relatie tot andere mensen. Op fysiek niveau regelt dit de spijsvertering. Als de zonnevlechtchakra geblokkeerd wordt kan dit leiden tot lusteloosheid, een negatief zelfbeeld en emotionele problemen. Overactiviteit van deze chakra resulteert in controlerend, egoïstisch en vijandig gedrag. De zonnevlecht zit precies boven de navel.

Verbeter uw zelfbeeld, door het behandelen van de zonnevlecht-chakra.

Aromatische oliën stimuleren een geblokkeerde of weinig actieve zonnevlechtchakra. Bloemenoliën helpen als het te open of overactief is. De combinatie helpt u positiever over uzelf te denken. Als de chakra overactief is, is massage geen goed idee. Neem dan liever een bad met olie, een warm kompres of een stoombadje. Voor het stimuleren van uw chakra is stoominhalatie de beste methode. Kies voor technieken als inhalatie, verstuivers of druppeltjes olie op een zakdoek

Kardemom: Gebruik je bij een spijsverteringprobleem.
Zwarte peper: Is goed voor de spijsvertering en eetlustopwekkend, Gebruik kleine hoeveelheden.
Gember: Bij spijsverteringsklachten, misselijkheid en gebrek aan eetlust.
Kamille: Voor een rustige spijsvertering.
Roos: Bij misselijkheid.

De Hart-chakra

De hart-chakra is het centrum van evenwicht in uw lichaam. Het reguleert de bloedsomloop en is verbonden met de hand-chakra’s, dus ook met de tastzin. Als de chakra uit balans is, verliest u het contact met uzelf en uw omgeving. Hyperactiviteit kan egoïstisch en impulsief gedrag tot gevolg hebben, terwijl inactief tot zwaarmoedigheid en gebrek aan motivatie kan leiden.

Hart-chakra healing

Hyperactiviteit in de hart-chakra kan worden verholpen met bloemenoliën. Kruidenoliën stimuleren juist de energieën van deze chakra om blokkades op te heffen en lusteloosheid te verminderen. Bij behandeling van de chakra moet massage worden vermeden. Geurige baden en aromalampjes hebben de voorkeur.

Scharlei: Aandoeningen als astma en depressies kunnen worden beïnvloed door een gebrek aan activiteit in de chakra. Scharlei zorgt voor evenwicht.
Marjolein: Stimuleert de chakra en verlicht stress en pijn.
Rozemarijn: Verdrijft lusteloosheid. Deze olie maakt ook uw geest en zintuigen helder.
Zoete tijd: Heeft een verwarmend effect dat de chakra stimuleert.
Geranium: Brengt een hyperactief chakra weer in balans.
Lavendel: Brengt de chakra weer tot rust.
YlangYlang: Behandeld frustraties en opgekropte woede mijn zijn rustgevende effecten.

De Keel-chakra

De keel-chakra is het centrum van creativiteit en zelfexpressie. Het stelt u in staat uitdrukking te geven aan meningen en ideeën. Een blokkade of te lage activiteit leidt tot problemen met uw zelfexpressie, waardoor u zich ongelukkig gaat voelen. Bij een onbalans van de chakra bent u bovendien gevoeliger voor keel- of ademhalingsklachten. Als de chakra overactief is, kan dit leiden tot arrogantie. Een te lage activiteit veroorzaakt een negatief zelfbeeld.

Nieuw realisme

Houtige oliën stimuleren de chakra en herstellen het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Antiseptische oliën helpen u aarden, en zorgen voor een niet-arrogante, realistische kijk op zaken. Beide typen oliën kunnen helpen bij fysieke klacht als gevolg van een probleem met de chakra. De oliën kunnen het beste gebruikt worden op een warme kompres, die u vervolgens links en rechts van de keel legt.

Benzoë: Is doeltreffend bij keelpijn en gebrek aan zelfvertrouwen.
Cajeput: Werkt goed bij hoest en verkoudheid.
Frankincense : Bij bronchitis en voor het zelfvertrouwen en spiritualiteit.
Mirre: Verzacht de keelpijn.
Eucalyptus: Ontsmettende olie bij verkoudheid en griep. Ook voor spirituele aarding.
Pijnboom: Helpt bij ademhalingsmoeilijkheden.
Tea tree : Geeft verlichting bij aandoeningen van de luchtwegen.

Voorhoofd-chakra

Het moderne leven biedt vaak weinig tijd om uw creatieve talenten te ontwikkelen. Hierdoor raakt de voorhoofd-chakra uit balans. Veel mensen hebben problemen die samenhangen met een geblokkeerde chakra, zoals geestelijke vermoeidheid, depressie, pessimisme en cynisme. Een overactief chakra kan leiden tot waanideeën.

De voorhoofd-chakra behandelen

Een overactief chakra veroorzaakt hoofdpijn, slapeloosheid of nachtmerries. Bloemenoliën zijn met namen geschikt voor behandeling van hyperactiviteit. Kruidenoliën kunnen een geblokkeerde of onvoldoende actieve chakra stimuleren. Ook met kompressen kunt u deze chakra goed behandelen. Op de nek tegen overactiviteit en op het voorhoofd ter stimulatie. Andere goede technieken zijn massage en het aanbrengen van mengsels op het voorhoofd en de slapen.

Kruidenmengsels
Basilicum: Stimuleert de bijnieren, vermindert angst en depressies.
Rozemarijn: Werkt tegen geestelijke vermoeidheid en verlicht depressies.
Scharlei: Tegen stress, migraine en depressie.
Jeneverbes: Tegen spanning en stress.

Oliën
Lavendel: Helpt tegen migraine, hoofdpijn en slapeloosheid.
Viool: Helpt goed bij vermoeidheid.
Kamille: Verzacht nerveuze spanning en helpt tegen slapeloosheid.
Roos en geranium: Vermindert stress.
Citroenmelisse: Tegen slapeloosheid.

De Kruin-chakra

De kruin-chakra vormt het centrum van het bewustzijn en staat in verbinding met het Goddelijke. Deze chakra bestuurt alle lichaamsprocessen en heeft dus een belangrijke functie. Een geblokkeerde chakra leidt tot gevoelens van eenzaamheid en schuld, die kunnen uitmonden in een depressie.

Uw kruin-chakra behandelen

Een overactieve chakra kan leiden tot egocentrisme en een arrogante, dominante houding of zelfs obsessief en maniakaal gedrag. Bloemenoliën kalmeren een overactieve chakra, terwijl citrusoliën een geblokkeerde chakra activeren. U kunt de chakra indirect behandelen met aromalampjes en verstuivers. U kunt echter ook aromatherapeutische oliën (verdund) aanbrengen op de hartslagpunten in uw nek. Daarnaast kunt u de oliën op een zakdoek druppelen of u ruikt rechtstreeks aan een flesje met geurolie.

Grapefruit: Vermindert stress en spanning.
Citroengras: Verdrijft en kalmeert angst.
Limoen: Deze olie is een typische hoofdtoon. Hij verdrijft negativiteit en een laag gevoel voor eigenwaarde.
Neroli: Deze verdrijft opgekropte spanningen en stimuleert de chakra.
Jasmijn: Verwarmt en kalmeert de chakra.
Lavendel: Verdrijft spanningen, stress en depressies.
Lotus: Kalmeert de chakra en verhoogt uw welzijn.
Roos: Vermindert stress.
© 2011 - 2024 Annette29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…
Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…

Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Aromatherapie, de werking van kruidenOntdek aromatherapie en verbeter uw gezondheid en welzijn met gedistilleerde essences van geneeskrachtige planten. Gebru…
Annette29 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.