Aromatherapie, de werking van kruiden

Ontdek aromatherapie en verbeter uw gezondheid en welzijn met gedistilleerde essences van geneeskrachtige planten. Gebruik magische en verkwikkende aromatische oliën om kwaaltjes te behandelen.

De magie van Aromatherapie

De genezende en opwekkende kwaliteiten van plantengeuren kunnen u helpen ontspannen en kunnen zelfs kwaaltjes behandelen.

U kunt er op een eenvoudige manier achterkomen hoe heilzaam aromatherapie kan zijn. Druppel wat lavendelolie in uw bad. U merkt direct het verschil. Wanneer u de ontspannende geur van de olie ruikt, raakt u in hogere sferen door de vredige en rustige werking, zodat u zich ontspant en ontstrest. Aromatherapie is de kunst van genezen met `etherische`oliën of te wel gezuiverde extracten uit planten. Deze kunnen worden gebruikt voor massage- en inhaleertechnieken, als luchtverfrisser en worden toegevoegd aan badproducten, zoals zeep, huidlotions, badschuim en shampoo. Aromatherapie omvat ook het gebruik van wierook (in poedervorm of stokjes), als potpourri, stoomtechnieken, geurkaarsen en verse bloemen. Verder in dit artikel kunt u lezen hoe u dit alles kunt gebruiken om u op te beuren, kwaaltjes te genezen en uw welzijn te verbeteren.

Hoe het werkt

Via de neus: het verwarmen van etherische olie en het branden van wierookstokjes verdampt de olie, zodat genezende moleculen makkelijk worden ingeademd. Via de huid: etherische oliën die worden aangebracht op de huid, worden onmiddellijk opgenomen in het bloed.

De juiste geur kiezen

Er bestaat een overweldigend scala aan geuren, maar het is niet moeilijk de geur te kiezen die bij u past. Sommige geuren helpen u in te slapen, andere helpen u op te staan. Sommige werken ontspannend en verjagen stress, terwijl andere u verkwikken en extra energie geven.

Volg u neus

Oliën met dezelfde geur kunnen vaak verschillende effecten hebben, Citroen werkt stimulerend, maar citroengras kalmeert. Rozemarijn en pepermunt daarentegen ruiken totaal verschillend, maar beide helpen tegen vermoeidheid. De reukzin is ons meest primitieve zintuig. Het is het meest verbonden met onze herinneringen en emoties. Als we aan moeders keuken denken, of een dag aan zeek, denken we vaak meteen aan de geuren. We kunnen deze herinneringen gebruiken bij het kiezen van aroma’s om bepaalde sferen te creëren. Omdat geuren verbonden zijn met herinneringen, zal niet iedereen hetzelfde aroma lekker vinden. Lavendel wordt vaak als verkwikkend gezien, maar als het u herinnert aan een nukkige, oude tante, zult u het tegendeel ervaren. Gelukkig kunnen verschillende oliën dezelfde ambiance creëren, zodat er altijd wel eentje bij u past.

Actieve ingrediënten van etherische oliën

De heilzame eigenschappen en de geur van etherische olie worden bepaald door zijn “actieve ingrediënten”de chemicaliën. Een enkele etherische olie kan honderden verschillende chemicaliën bevatten, die samen verantwoordelijk zijn voor zijn karakter, geur, en therapeutische werking. De hoeveelheid van elke stof bepaalt het uiteindelijke effect. Als er bijvoorbeeld veel monoterpenen en esters in zitten, wordt het een stimulerende en kalmerende olie.

Chemische combinaties

Actieve ingrediënten kunnen elkaar versterken, maar ook compenseren, citral in citroenolie werkt bijvoorbeeld irriterend, maar limoneen in dezelfde olie schakelt de schadelijke werking van citral uit.

Veranderde eigenschappen

Adaptogenen zijn etherische oliën die soms kalmerend en soms stimulerend werken. Sommige ingrediënten worden synthetisch gemaakt, maar die zijn meestal niet zo effectief als de natuurlijke ingrediënten.

Meest voorkomende chemicaliën

 • Alcohol: werkt opbeurend en heeft ontsmettende en viruswerende eigenschappen. Reinigende olien zoals eucalyptus bevatten veel alcohol.
 • Keton: werkt kalmerend en vermindert pijn. De ketonen in planten zoals jasmijn, zijn een goed slaapmiddel. Het is raadzaam wanneer u zwanger bent om deze te vermijden.
 • Ester: werkt kalmerend en ontstekingsremmend. De ontspannende olie zoals kamille bevatten veel esters.
 • Aldehyde: werkt verkoelend en kalmerend. Aldehyde is verantwoordelijk voor de sterke geur van planten zoals citronella en lavendel.
 • Fenol: stimuleert het immuunsysteem en zenuwstelsel. Oliën met fenol zoals tijm hebben een genezende werking.
 • Terpeen: monoterpeen zit in citrus-oliën, zoals limoen en werkt pijnstillend en ontsmettend. Sesqui-terpenen werken kalmerend en brengen balans.

Geurolie verdampen

U kunt enkele druppels van uw favoriete geurolie op een schoteltje of op potpourri doen. De volgende manieren helpen de olie sneller te verdampen

Aromalampjes

Deze bestaan uit een kommetje met water en een paar druppels olie waaronder een waxinelichtje staat, door de hitte van het waxinelichtje verdampt de olie. Als u geen aromalampje wilt kopen maak er dan zelf eentje. Zet een schoteltje of keramisch flesje met olie op de radiator. U kunt ook enkele druppels op een natte zakdoek doen en voer de radiator hangen. Let wel de verwarming moet natuurlijk wel aanstaan.

Elektrische aromalampjes

Sommige elektrische aromalampjes bestaan uit een schoteltje met een stekker. Doe water en enkele druppels olie op het schoteltje, door verhitting verdampt de olie. Er bestaan ook keramische ringen die over een gloeilamp passen. Als de lamp dan aangaat verdampt de olie in de ring.

De beste geuroliën voor uw aromalampje.

 • Verkwikkend. Om ‘s ochtends snel je bed uit te komen
 • Bergamot, Zwarte peper, Citroen, Pepermunt, Rozemarijn
 • Ontspannend Om ‘s avonds te ontspannen
 • Lavendel, Mandarijn, Zoete Marjolein, Melissa, Nerolie.
 • Ontsmettend Om de lucht vrij te houden van bacteriën
 • Benzoë, Eucalyptus, Jeneverbes, Tea Tree, Tijm
 • Sensueel Om een romantische sfeer te creëren
 • Cederhout, Lavendel, Patchouli, Roos, Ylang Ylang
 • Kalmerend Om nervositeit tegen te gaan
 • Geranium, Jeneverbes, Marjolein, Roos, Sandelhout.
 • Verlichtend Om hoofdpijn te verlichten
 • Kamille, Lavendel, Marjolein, Nerolie, Rozemarijn

Het nut van een stoombad

Etherische oliën in een stoombadje zuiveren uw huid en luchtwegen. Zodra de olie verdampt, kunt u profiteren van zijn heilzame werking. Stoom reinigt zelfs zonder geneeskrachtige oliën is waterdamp al heilzaam. De poriën gaan open, waardoor afvalstoffen ons lichaam verlaten. Ook onze luchtwegen openen zich door de hete stoom, met name de neusholten en de voorhoofdholte. Overtollig slijm wordt afgevoerd. Een stoombad is daarom een goede remedie tegen huidproblemen als acne, maar ook tegen verkoudheden en slijmvorming in de luchtwegen.

De beste oliën voor een stoombad

Gebruik oliën met een slijmoplossende en ontgiftende eigenschappen.
 • Eucalyptus: vermindert de ontstekingsreacties in de luchtwegen en heeft een antivirale werking
 • Gember: heeft een antiseptische, slijmoplossende werking
 • Grapefruit: ontgift en stimuleert het lymfvatenstelsel
 • Jeneverbes: ontgift en drijft vocht af
 • Lavendel: bevordert de celgroei en reguleert de talgproductie van het lichaam.
 • Citroen: reinigt en zuivert
 • Tea tree:verhoogt uw weerstand, heeft een antiseptische werking en activeert de aanmaak van witte bloedlichaampjes.
© 2011 - 2024 Annette29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
De magie van aromatherapieDe genezende en opwekkende kwaliteiten van plantengeuren kunnen u helpen ontspannen en kunnen zelfs kwaaltjes behandelen…
Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…
Aromatherapie en de genezende werking van etherische oliënAromatherapie en de genezende werking van etherische oliënEtherische olie ook wel essentiële olie genoemd bestaat uit gezuiverde extracten van planten. Deze oliën hebben een heil…

Aromatherapie voor uw chakra'sAromatherapie voor uw chakra'sAroma´s en kruiden kunnen uw chakra´s weer in balans brengen. Door middel van inhaleren, ruiken en masseren. In dit arti…
Geneeskrachtige kruiden bij verkoudheidGeneeskrachtige kruiden bij verkoudheidIedereen heeft wel eens last van verkoudheid. De neus loopt of is volledig verstopt, de keel doet pijn, koorts kan optre…
Annette29 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.