Elastografie: Beeldvormend onderzoek van stijfheid van lever

Elastografie: Beeldvormend onderzoek van stijfheid van lever Een elastografie (ook bekend als leverelastografie) is een beeldvormend onderzoek dat de lever controleert op de aanwezigheid van fibrose, een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar en in de lever vermindert. Dit leidt tot een ophoping van littekenweefsel. Onbehandelde fibrose kan uitmonden in ernstige leverproblemen zoals cirrose, leverkanker en leverfalen. Vroege diagnose en behandeling kunnen de effecten van fibrose verminderen of zelfs de leverziekte omkeren. Elastografie maakt het mogelijk om de stijfheid van de lever te meten.

Soorten leverelastografie

Er zijn twee hoofdtypen elastografie.
  • Een echografie elastografie maakt gebruik van geluidsgolven om de stijfheid van leverweefsel te meten. Een verhoogde stijfheid wijst vaak op fibrose.
  • MRE (magnetische resonantie elastografie) combineert ultrasone technologie met magnetische resonantie beeldvorming (MRI). MRI gebruikt krachtige magneten en radiogolven om afbeeldingen van organen en lichaamsstructuren te maken. Bij een MRE-test genereert een computerprogramma een visuele kaart van de leverstijfheid.

Indicatie van elastografie

Elastografie wordt vaak ingezet als alternatief voor een leverbiopsie, een meer invasieve procedure waarbij een stuk leverweefsel wordt verwijderd en geanalyseerd. Elastografie is nuttig voor het diagnosticeren van leververvetting (vetlever) en fibrose.

Leververvetting

Leververvetting is een aandoening waarbij normaal leverweefsel wordt vervangen door vet, wat leidt tot celdood en fibrose.

Fibrose

Veel patiënten met fibrose ervaren geen symptomen. Onbehandeld kan fibrose echter leiden tot levercirrose, wat staat voor uitgebreide littekenvorming in de lever. Cirrose is vaak het gevolg van alcoholmisbruik of hepatitis (leverontsteking). In ernstige gevallen kan cirrose levensbedreigend zijn. Leverziekten zoals cirrose kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

Tegenindicatie van procedure

MRE-testen zijn mogelijk niet geschikt voor patiënten met metalen implantaten, zoals pacemakers, kunstmatige hartkleppen of infusiepompen, omdat de magnetische velden in de MRI deze apparaten kunnen verstoren of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Tandbeugels en bepaalde soorten tatoeages met metaal kunnen eveneens problemen veroorzaken tijdens de procedure. De test wordt ook niet aanbevolen voor vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn.

Voor de test

Patiënten die een MRE ondergaan, moeten alle metalen sieraden en accessoires verwijderen. Andere specifieke voorbereidingen zijn meestal niet vereist.

Procedure van beeldvormend onderzoek

Echografie elastografie

De patiënt ligt op de rug op een onderzoekstafel, waarbij de rechterzijde van de buik bloot ligt. Een radiologietechnicus brengt een gel aan op het te onderzoeken huidgebied en plaatst een draagbaar apparaatje (transducer) op de huid. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit die naar de lever reizen en terugkaatsen. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar, maar worden opgenomen en weergegeven op een beeldscherm. De meting toont het niveau van stijfheid in de lever en de procedure duurt ongeveer vijf minuten.

MRE (magnetische resonantie elastografie)

Tijdens een MRE ligt de patiënt op een smalle onderzoekstafel, vergelijkbaar met een traditionele MRI-test (magnetic resonance imaging). Een radiologietechnicus plaatst een kleine pad op de buik die trillingen naar de lever stuurt. De tafel schuift vervolgens in een MRI-scanner, een tunnelvormige machine met een krachtige magneet. De patiënt ontvangt mogelijk oordopjes of een hoofdtelefoon om het luide geluid van de scanner te dempen. De pad wordt geactiveerd en metingen van de trillingen in de lever worden verzonden. Deze metingen worden als een visuele kaart weergegeven op een computerscherm. De test duurt ongeveer dertig tot zestig minuten.

Na het onderzoek van de leverstijfheid

Het is niet nodig om een chauffeur mee te nemen na een leverelastografie. De patiënt kan direct na de procedure naar huis gaan. De arts die de procedure heeft uitgevoerd en geïnterpreteerd, stuurt de resultaten naar de arts die de test heeft aangevraagd. Meestal zijn de resultaten binnen ongeveer één week beschikbaar.

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor de levergezondheid / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor de levergezondheid / Bron: Jill111, Pixabay

Resultaten van meten van stijfheid van de lever

Beide soorten elastografie meten de stijfheid van de lever. Een hogere stijfheid duidt op meer fibrose. De resultaten kunnen variëren van geen littekens tot milde, matige of gevorderde leverlittekens. Gevorderde littekens worden vaak aangeduid als cirrose. De arts kan aanvullende onderzoeken aanvragen, zoals een bloedonderzoek of een leverbiopsie, om de diagnose te bevestigen.

Bij diagnose van milde tot matige fibrose kunnen patiënten vaak verdere littekenvorming voorkomen en soms de toestand verbeteren door:

Bij een vergevorderde cirrose kan de enige optie voor behandeling een levertransplantatie zijn.

Risico’s van diagnostisch onderzoek

Ultrasone elastografie heeft geen bekende risico's. Ook een MRE brengt doorgaans weinig risico's met zich mee, hoewel sommige patiënten nerveus of claustrofobisch kunnen zijn in de scanner. Ontspannende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om deze symptomen te verlichten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet-alcoholische vette leverziekte: Ophoping vet in leverNiet-alcoholische vette leverziekte: Ophoping vet in leverDe lever is een deel van het spijsverteringsstelsel dat nodig is om voedsel af te breken, energie op te slaan en afvalpr…
Alcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseAlcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseHet jarenlang overmatig drinken van alcohol produceert mogelijk een breed spectrum van leveraandoeningen zoals een vette…
Hepatopulmonaal syndroom: Longcomplicatie door leverziekteHepatopulmonaal syndroom: Longcomplicatie door leverziekteHet hepatopulmonaal syndroom is een longcomplicatie die optreedt bij een leverziekte. Bij de aandoening treedt een verwi…
Leverziekte bij de kat: herken de symptomenLeverziekte bij de kat: herken de symptomenDe lever is net zoals bij de mens, voor een kat ook een van de belangrijkste organen. Het vervult meerdere vitale functi…

Gescheurde blaas: symptomen en behandeling van blaasruptuurGescheurde blaas: symptomen en behandeling van blaasruptuurEen gescheurde blaas of blaasruptuur is een aandoening waarbij de urineblaas openscheurt. Blaasblessures kunnen het gevo…
Gebroken bekken: symptomen & behandeling van een bekkenbreukGebroken bekken: symptomen & behandeling van een bekkenbreukEen gebroken bekken staat ook bekend als bekkenfractuur of bekkenbreuk. Het gaat hierbij om een gebroken bot (of delen)…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 14 juni 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Elastography, https://en.wikipedia.org/wiki/Elastography
  • Elastography, https://medlineplus.gov/lab-tests/elastography/
  • Elastography, https://radiopaedia.org/articles/elastography
  • Liver elastography, https://radiopaedia.org/articles/elastography
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.