Niet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in lever

Niet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in lever Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), ook wel bekend als niet-alcoholische vetlever, is een aandoening waarbij vet zich ophoopt in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken. Hoewel veel patiënten met milde symptomen nauwelijks last hebben, kan de aandoening in ernstigere gevallen leiden tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), wat kan resulteren in geelzucht, jeuk, gewichtsverlies en spierzwakte. Het is cruciaal om vroegtijdig behandeling te zoeken, omdat de aandoening anders kan evolueren naar levercirrose en leverfalen, wat ernstige complicaties met zich mee kan brengen. De prognose is doorgaans goed als er geen ernstige leverschade is opgetreden.

Oorzaken: Vetophoping in de lever

Het is normaal dat de lever een bepaalde hoeveelheid vet bevat. Wanneer meer dan 5% tot 10% van het gewicht van de lever uit vet bestaat, spreekt men van leververvetting (steatose). Bij niet-alcoholische leververvetting vindt er een vetophoping plaats in de lever bij personen die weinig of geen alcohol consumeren. Deze ophoping ontstaat omdat de lever niet in staat is om vetten af te breken, waardoor vet zich ophoopt in het leverweefsel. De ernstigere vorm van deze aandoening, bekend als ‘niet-alcoholische steatohepatitis’ (NASH), veroorzaakt leverontsteking en schade aan de lever.

Risicofactoren van niet-alcoholische leververvetting

Aandoeningen

Diverse aandoeningen kunnen de afbraak van vetten in de lever bemoeilijken:

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren die het risico op niet-alcoholische leververvetting verhogen zijn:

Symptomen

Niet-alcoholische leververvetting

In veel gevallen veroorzaakt niet-alcoholische leververvetting geen symptomen als de vetophoping mild is. Wanneer er echter symptomen optreden, kunnen deze bestaan uit pijn in de rechterbovenhoek van de buik en/of vermoeidheid.

Een vochtophoping in de buik kan voorkomen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vochtophoping in de buik kan voorkomen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Niet-alcoholische steatohepatitis

Bij sommige patiënten ontwikkelt niet-alcoholische leververvetting zich tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een ernstigere vorm die gepaard gaat met leverontsteking, geavanceerde littekens (levercirrose) en leverfalen. Deze schade kan vergelijkbaar zijn met die door zwaar alcoholgebruik (alcoholische leverziekte). Mogelijke symptomen bij aangetaste leverfunctie zijn:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose begint met een vragenlijst over de symptomen, medische geschiedenis en eventuele risicofactoren. Vervolgens volgt een lichamelijk onderzoek. Voor het opsporen van niet-alcoholische leververvetting en het achterhalen van de oorzaak worden verschillende onderzoeken ingezet. Een bloedonderzoek kan verhoogde leverenzymen tonen. Daarnaast zijn beeldvormende onderzoeken nuttig, zoals een CT-scan en MRI-scan van de buik, die beelden van de buikstructuren maken. Een echografie kan ook worden uitgevoerd; deze techniek gebruikt geluidsgolven om de lever te onderzoeken. Een transiente elastografie (FibroScan) is aanbevolen voor het eerste onderzoek naar leverfibrose en cirrose en helpt bij het inschatten van complicaties en de prognose. Tot slot kan een leverbiopsie nodig zijn, waarbij een klein stukje van de lever wordt verwijderd en microscopisch wordt onderzocht in een laboratorium.

Gewichtsverlies bij overgewicht is cruciaal / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Gewichtsverlies bij overgewicht is cruciaal / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling

De behandeling van niet-alcoholische leververvetting richt zich op de onderliggende oorzaken. Indien medicijnen, chemicaliën of levensstijlfactoren bijdragen aan de aandoening, moeten deze worden vermeden. Gewichtsverlies is eveneens cruciaal; een vermindering van 10% van het lichaamsgewicht kan de hoeveelheid vet in de lever verminderen en de leverfunctie verbeteren. Bij overgewicht wordt patiënten aangeraden gezonder te eten, regelmatig te bewegen, mogelijk medicatie te gebruiken, gedragstherapie te volgen en in ernstige gevallen bariatrische chirurgie te overwegen. Verder kan de arts medicijnen voorschrijven om de aandoening te behandelen die niet-alcoholische leververvetting veroorzaakt. Voor patiënten met niet-alcoholische steatohepatitis en chronisch leverfalen of leverkanker, kan een levertransplantatie noodzakelijk zijn.

Prognose van niet-alcoholische vetlever

Patiënten met niet-alcoholische leververvetting hebben een verhoogd sterftecijfer vergeleken met de algemene bevolking door mogelijke complicaties. Niet-alcoholische leververvetting is doorgaans een langzaam voortschrijdende aandoening. Als de symptomen mild zijn, is de leverziekte vaak omkeerbaar en niet-progressief. Echter, als niet-alcoholische steatohepatitis zich ontwikkelt, kan dit verder evolueren naar cirrose en uiteindelijk leverfalen.

Complicaties van steatohepatitis

Het is van groot belang om niet-alcoholische leververvetting tijdig te behandelen. Onbehandelde niet-alcoholische leververvetting kan leiden tot levercirrose, wat op zijn beurt kan resulteren in ascites (vochtophoping in de buik), hepatische encefalopathie (hersenaandoening door leverziekte), slokdarmspataders (verwijde bloedvaten in de slokdarm), leverkanker en leverfalen. Daarnaast verhoogt de aandoening het risico op chronische nierziekte bij onbehandelde patiënten. Patiënten met niet-alcoholische leververvetting hebben ook een verhoogd risico op hepatocellulair carcinoom (leverkanker) en hart- en vaatziekten.

Een gezonde, evenwichtige voeding is essentieel / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, evenwichtige voeding is essentieel / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie

Om het risico op niet-alcoholische leververvetting te verminderen, is het belangrijk om een gezond gewicht te handhaven door een gezonde, evenwichtige voeding te volgen, rijk aan fruit, groenten, volle granen en onverzadigde vetten. Regelmatige lichaamsbeweging, minimaal dertig minuten per dag, is cruciaal voor een goede levergezondheid. Indien een patiënt lijdt aan een aandoening die bijdraagt aan niet-alcoholische leververvetting, is het essentieel deze aandoening te behandelen, de medische adviezen op te volgen en regelmatige controles te ondergaan bij de arts.

Let op dat de medische informatie continu evolueert en het belangrijk is om actuele richtlijnen en adviezen van medische professionals te volgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Leververvetting: symptomen, oorzaak en behandelingLeververvetting: symptomen, oorzaak en behandelingLeververvetting duidt op een ophoping van vet in de lever. Leververvetting geeft vaak geen klachten, maar als de ziekte…
Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverFrisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverUit Israëlisch onderzoek blijkt dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de l…
Leververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de leve…

Bijna-verdrinking: Oorzaken, symptomen en behandelingBijna-verdrinking: Oorzaken, symptomen en behandelingEen bijna-verdrinking is een levensbedreigende noodsituatie waarbij een persoon verstikkingsverschijnselen vertoont als…
Gebroken middenhandsbeentje: symptomen en behandelingGebroken middenhandsbeentje: symptomen en behandelingEen gebroken middenhandsbeentje (handwortelbeentje) wordt ook wel fractuur metacarpalia of metacarpale fractuur genoemd…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis and treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/diagnosis-treatment/drc-20354573
  • Fatty Liver Disease, https://medlineplus.gov/fattyliverdisease.html
  • Nonalcoholic Fatty Liver Disease, https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
  • Nonalcoholic fatty liver disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC554876/
  • Nonalcoholic Fatty Liver Disease, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=602865
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.