Gebroken middenhandsbeentje: symptomen en behandeling

Gebroken middenhandsbeentje: symptomen en behandeling Een gebroken middenhandsbeentje (handwortelbeentje) wordt ook wel fractuur metacarpalia of metacarpale fractuur genoemd en kan erg ongemakkelijk zijn. Middenhandsbeenderen zijn de beenderen die in de handplaat de verbinding verzorgen van de vingers met de handwortel. De middenhand bestaat uit in totaal vijf middenhandsbeenderen. Elk bot is verbonden met de pols en botjes (vingerkootjes) in de vinger. De hele hand bestaat uit 27 botten. Een ongeval, val en een uitzonderlijk sterke impact van geweld kan een gebroken middenhandsbeentje veroorzaken. De diagnose van een gebroken middenhandsbeentje wordt vermoed bij lichamelijk onderzoek. Een röntgenfoto van de hand bevestigt de diagnose. Behandeling kan met gips of een operatie.
Een botbreuk van het derde middenhandsbeentje (Röntgenfoto) / Bron: Michiel1972 at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een botbreuk van het derde middenhandsbeentje (Röntgenfoto) / Bron: Michiel1972 at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een gebroken middenhandsbeentje?

Een gebroken middenhandsbeentje of metacarpale fractuur duidt op een fractuur van middenhandsbeenderen of ossa metacarpii, waarbij dus een van de vijf middenhandsbeentjes is getroffen. Er zijn verschillende botten aanwezig in de middenhand. Dit zijn de middenhandsbeenderen:
  • os metacarpii I of eerste middenhandsbeen
  • os metacarpii II of tweede middenhandsbeen
  • os metacarpii III of derde middenhandsbeen
  • os metacarpii IV of vierde middenhandsbeen
  • os metacarpii V of vijfde middenhandsbeen

Deze vormen de overgang naar de botten van de vingers. Een gebroken middenhandsbeentje veroorzaakt pijn, blauwe plekken en ernstige zwelling, die optreedt in het gebied van de middenhand. In sommige gevallen treedt een verkeerde uitlijning op omdat de botten zijn verschoven.

Oorzaken

Jongens en mannen in de leeftijd van 10-29 jaar, lopen de meeste kans op een gebroken middenhandsbeentje. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een gebroken middenhandsbeentje. Accidentele valpartijen zijn de belangrijkste oorzaak van deze fracturen. Deze val wordt voornamelijk veroorzaakt door transportongevallen en dan in het bijzonder fietsongelukken. Een andere belangrijke oorzaak is een directe krachtige slag op de vingers. Bijvoorbeeld met je vuist slaan tegen een voorwerp slaan of een zwaar voorwerp in de hand hebben. Dit gebeurt meestal tijdens vuistgevechten of bij het slaan van een hard voorwerp zoals een muur of kast. Hoewel deze breuken meestal optreden wanneer de hand in een vuist wordt gesloten, kunnen ze ook optreden wanneer de hand niet is gebald en een hard voorwerp raakt. Af en toe kunnen ze ook optreden als gevolg van een directe impact op de hand, van een object dat zich met hoge snelheid verplaatst of een val op de vingers of duim.

Symptomen van een middenhandsbeenfractuur

Verschijnselen

Typische symptomen van een gebroken middenhandsbeentje zijn:

Beschrijving

Symptomen van een gebroken middenhandsbeentje zijn ernstige pijn, een zeer ernstige zwelling van de middenhand en blauwe plekken. Als er een vermoeden bestaat dat er sprake is van een gebroken middenhandsbeentje, moet de hand worden geïmmobiliseerd en onmiddellijk worden gekoeld. Alleen met een snelle behandeling kan de fractuur binnen enkele weken genezen. Gedurende deze tijd moet de breuk of hand echter volledig worden geïmmobiliseerd middels een gipsverband.

Als de breuk niet wordt behandeld of niet goed hersteld, kan blijvende schade optreden. Die veroorzaken een beperking van de handmobiliteit, zodat deze niet meer als vanouds kan worden gebruikt of pijn optreedt bij het grijpen of aanraken. Als de breuk niet goed samengroeit, moet de arts het bot opnieuw breken en zetten.

Onderzoek en diagnose

De arts stelt de diagnose met behulp van een röntgenapparaat. Alleen met een dergelijke afbeelding kan hij de verschillende lagen zien of zien hoeveel botten daadwerkelijk zijn gebroken. De arts herkent ook of de breekpunten zijn verschoven of hoe de breeklijn uiteindelijk verloopt. In de regel zijn geen verdere onderzoeken vereist. Dit komt door het feit dat de röntgenfoto een goed inzicht geeft in hoeveel botten gewond zijn of hoe ernstig die verwondingen zijn.

Behandeling van een gebroken middenhandsbeen

De behandeling van een gebroken middenhandsbeentje is afhankelijk van het type breuk en vindt plaats middels gips of een een operatie indien de botdelen verplaatst zijn.

Gips

Meestal kan een gebroken middenhandsbeentje behandeld worden met een gips, vaak gedurende 3 tot 4 weken.

Operatie

Als het bot erg is verplaatst en instabiel is zodat het niet mogelijk is om het recht te zetten, is een operatie vereist. De botdelen worden met metalen pennen of een plaat met schroeven in de goede stand vastgezet. Soms is een operatie waarbij Kirschnerdraden (K-draden) gebruikt worden om de breuk vast te zetten, een goede keuze.

Open fracturen worden bijna altijd geopereerd. Bovenal is het risico op infectie in dat geval relatief hoog.

Nabehandeling met fysiotherapie

Nadat het gipsverband is verwijderd, kan aangevangen worden met fysiotherapie. Fysiotherapie kan ervoor zorgen dat je hand weer krachtig wordt. De mobiliteit en beweeglijkheid van de hand moet worden getraind en het enkele maanden kan duren voordat de hand weer als vanouds gebruikt kan worden.

Preventie

Een gebroken middenhandsbeentje kan niet altijd worden voorkomen. Een dergelijke breuk ontstaat vaak tijdens sportieve activiteiten. Om deze reden is het belangrijk om jezelf goed te beschermen en verantwoord te sporten. Valpartijen kunnen echter lang niet altijd worden vermeden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken vinger, hand of pols, hoe snel kan het herstellen?Gebroken vinger, hand of pols, hoe snel kan het herstellen?Een verkeerde beweging of ongelukkig vallen kan ervoor zorgen dat je een botje in je hand of pols breekt met ernstige pi…
Gebroken enkel, en nu?Na een val, verstuiking of een hevige overtreding kan het zijn dat je enkel flink is aangetast. In sommige gevallen is j…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet betekent dat één of meerdere van de voetwortelbeentjes en/of de middenvoetsbeentjes een breuk vertoond…

Niet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in leverNiet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in leverNiet-alcoholische leververvetting (NAFLD, niet-alcoholische vetlever) is een leveraandoening waarbij een opbouw van vet…
Congenitaal hyperinsulinisme: Episodes van lage bloedsuikerCongenitaal hyperinsulinisme: Episodes van lage bloedsuikerInsuline is een hormoon dat nodig is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Congenitaal hyperinsulinisme is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/handfracturen/fracturen_van_de_metacarpalia.html
  • https://www.xpertclinic.nl/aandoeningen/gebroken-middenhandsbeentje
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Middenhandsbeen
  • https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/hoeveel-botten-heeft-een-mens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Botten_van_de_mens
  • https://www.physio-pedia.com/Metacarpal_Fractures
  • https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/In-het-ziekenhuis/Behandelingen/Behandeling/tid/472
  • https://www.orthobullets.com/hand/6037/metacarpal-fractures
  • http://hethandenpolscentrum.nl/handaandoeningen/gebroken-middenhandsbeentje/
  • https://www.amphia.nl/-/media/Amphia/Folders/Gipskamer/6578-Kirschner-draden-verwijderen.pdf
  • https://www.medscape.com/answers/1239721-94914/what-causes-metacarpal-fractures
  • https://www.medscape.com/answers/1239721-94907/what-is-the-anatomy-relevant-to-metacarpal-fractures
  • https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/metacarpal-bone-fracture
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: Michiel1972 at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.