Boksersfractuur: symptomen gebroken middenhandsbeentje pink

Boksersfractuur: symptomen gebroken middenhandsbeentje pink Een gebroken middenhandsbeentje van de pink of boksersfractuur (soms ook 'boxerfractuur' genoemd) is een breuk van het middenhandsbeentje van de pink. Het gaat om het vijfde middenhandsbeen of os metacarpii V. Dat is het bot dat de pink met de handwortelbeentjes verbindt. Een boksersfractuur komt veel voor. Het staat ook bekend als MC5-fractuur. Deze fracturen ontstaan vrijwel altijd na een vuistslag tegen een hard voorwerp, vandaar de naam 'boksersfractuur'. Ondanks de suggestie van de naam, komt deze niet specifiek vaker voor bij boksers. De zogenaamde boksersfractuur zorgt ervoor dat het vijfde metacarpale bot breekt (MC5-fractuur). Artsen verwijzen ook naar het letsel met de benaming 'metacarpale fractuur'. De afkorting van metacarpaal is MC. De breuk wordt veroorzaakt door de impact van grote kracht tijdens een verkeersongeval of door hard stoten met de vuist.
Boksersfractuur van het vijfde middenhandsbeentje door tegen een muur te slaan / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Boksersfractuur van het vijfde middenhandsbeentje door tegen een muur te slaan / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is een boksersfractuur?

De menselijke hand is uitgerust met vijf middenhandsbeenderen die in de handplaat de verbinding verzorgen van de vingers met de handwortel. Dit staat bekend als de middenhand. Het vijfde middenhandsbeentje is gelokaliseerd aan de pinkzijde en deze heeft van alle vijf middenhandsbeentjes de meeste kans op getroffen te worden door een breuk. De breuk verschijnt in het gebied van het basisgewricht van de kleine vinger.

Oorzaken gebroken middenhandsbeentje van de pink

De meest voorkomende gevallen van een boksersfractuur of een gebroken middenhandsbeentje zijn mensen die vechten en zeker niet alleen boksers zoals de naam suggereert. De breuk kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door harde slagen met de vuist tegen harde voorwerpen, zoals deuren, muren of zelfs schedelbotten. Naast het vijfde middenhandsbeentje wordt ook het vierde middenhandsbeentje vaak getroffen door een breuk. In sommige gevallen treedt een metacarpale fractuur op als gevolg van een ongeval met een enorme impact, bijvoorbeeld een verkeersongeval.

Risicogroepen

Risicogroepen voor het krijgen van een boksersfractuur zijn mensen die activiteiten verrichten waarbij ze hun handen veelvuldig gebruiken of belasten. De aandoening wordt vaak geassocieerd met de volgende risicogroepen:

Boksers en vechtsporters

Boksersfracturen komen vaak voor bij boksers, vechters en mensen die deelnemen aan gevechtssporten waarbij directe impact op de handen en vuisten gebruikelijk is.

Vechtsporters zonder bescherming

Mensen die vechtsporten beoefenen zonder het dragen van geschikte handbescherming, zoals bokshandschoenen, lopen een hoger risico op deze breuk.

Sporters

Mensen die deelnemen aan contactsporten zoals rugby, American football of hockey, lopen ook een verhoogd risico op een boksersfractuur.

Valincidenten

Mensen die vallen en daarbij de handen op een ongelukkige manier stoten, kunnen een gebroken middenhandsbeentje van de pink oplopen.

Ongelukken tijdens alledaagse activiteiten

Ongevallen tijdens dagelijkse activiteiten, zoals het stoten van de handen tegen harde oppervlakken, kunnen ook leiden tot deze breuk.

Ouderen

Ouderen hebben een hoger risico vanwege de verzwakking van botweefsel als gevolg van leeftijd en botontkalking (osteoporose).

Symptomen van een boksersfractuur

Verschijnselen

Typische symptomen van een boksersfractuur zijn:
  • (forse) pijn
  • zwelling rondom de knokkel en/of de hand
  • kneuzing / blauwe plekken
  • beperkte mobiliteit: pink niet goed kunnen bewegen
  • (soms) ingedeukte knokkel van de pink
  • verkeerde uitlijning van de vinger

Tijdens het moment van breken, kun je soms een knappend geluid of gevoel ervaren.

Beschrijving

Een boksersfractuur of metacarpale fractuur is merkbaar door pijn. Bovendien kun je je pink niet goed meer bewegen. Een hematoom (blauwe plek) en zwelling ontwikkelen zich ook. Een eventuele open fractuur is te herkennen aan het feit dat losse botfragmenten door de huid steken. Soms is er ook een uitgesproken malpositie van de gewonde vinger.

Na een boksersfractuur moet de hand snel worden geïmmobiliseerd. de aangedane pink koelen is ook belangrijk. Met snelle behandeling duurt het meestal slechts een paar weken voordat je pink weer de oude is. De basisvereiste is echter om de aangedane vinger/hand te immobiliseren. In sommige gevallen kunnen malposities of beperkte beweging echter zelfs bij optimale behandeling blijven bestaan.

Complicaties

Een boksersfractuur veroorzaakt meestal zeer ernstige pijn. Je kunt je hand en de vingers van de getroffen hand niet meer gebruiken zoals normaal en is het uiterst beperkt in zijn beweging. Dit heeft natuurlijk invloed op het dagelijkse leven. Het getroffen gebied zwelt op en kneuzingen zijn niet ongewoon. De vinger kan last hebben van een verkeerde positie. Complicaties kunnen optreden als de fractuur niet tijdig of niet correct wordt behandeld. Meestal treden er geen complicaties op en geneest een boksersfractuur zonder problemen.

Arts raadplegen

Als pijn in de hand optreedt als gevolg van een ongeval of een vuistslag, moet een arts worden geraadpleegd zodat de klachten beoordeeld kunnen worden. Bij gezwollen vingers of een gezwollen hand, moet een arts worden geraadpleegd.

Als je de pink of hand beperkt is in zijn bewegingen of als je de dagelijkse taken niet meer zoals gewoonlijk kunt uitvoeren, moet een arts worden geraadpleegd. De krachtuitoefening in de hand is ernstig beperkt. Vaak kunnen zelfs eenvoudige taken zoals het vasthouden van een beker niet meer worden uitgevoerd. Verkleuring van de huid, blauwe plekken of open wonden aan de hand worden als zorgwekkend beschouwd en moeten worden onderzocht en behandeld.

Als bacteriën het lichaam binnendringen via open delen van de huid, neemt het risico op een infectie toe. In ernstige gevallen dreigt bloedvergiftiging. Als de vingers verkeerd zijn uitgelijnd of als er zichtbare veranderingen in de botten van de hand zijn, moet ook onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Gebroken botten zijn zichtbaar of voelbaar bij sommige mensen. Een bezoek aan de arts is onmiddellijk nodig zodat er geen permanente schade optreedt. Tot het onderzoek moet de hand zo stil mogelijk worden gehouden en voldoende worden gekoeld.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Als een boksersfractuur of een gebroken hand wordt vermoed, moet zo snel mogelijk een specialist in traumachirurgie en orthopedie worden geraadpleegd. De arts verzamelt eerst informatie over de klachten en hij neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Hij vraagt ​​naar hoe het letsel is ontstaan, of het een ongeluk is, hoe intens de pijn is en of er beperkingen zijn aan de beweging van de handen en vingers. De volgende stap is om de hand te controleren op weke delen letsel, kneuzingen en zwelling. Als je je vuist sluit, zijn soms afwijkingen in de aangedane vinger(s) zichtbaar.

Beeldvormingsonderzoek

Ten behoeve van de diagnose zijn röntgenfoto's vereist, die in verschillende lagen worden gemaakt. De arts gebruikt de beeldvormingsmethoden om het aantal gewonde botten te identificeren. Bovendien kan het verloop van de fractuurlijn en verplaatsingen van de botten op de fractuurplaats worden geïdentificeerd. Om te kunnen inschatten hoeveel gewrichten bij het letsel betrokken zijn en of er sprake is van bijbehorende schade, kan een CT-scan worden uitgevoerd. In het geval van een open fractuur onderzoekt de arts mogelijke verwondingen aan de bloedvaten, zenuwen en pezen.

Behandeling van een boksersfractuur

Als er een boksersfractuur of een gebroken hand is vastgesteld, wordt het onmiddellijk gekoeld en gestabiliseerd. De behandeling kan conservatief of chirurgisch zijn.

Gipsverband

Als onderdeel van een conservatieve behandeling wordt de hand geïmmobiliseerd met een gipsverband. Dit blijft ongeveer vier tot zes weken aanwezig. Een dergelijke behandeling is echter alleen mogelijk als er geen verplaatsing van de botdelen aanwezig is. Door de langere immobilisatie kan de vinger verstijven. Fysiotherapie als nabehandeling kan dit tegengaan.

Operatie

Artsen adviseren over het algemeen een operatie voor een boksersfractuur om later artrose tegen te gaan. Tijdens de procedure gebruikt de chirurg een titaniumschroef, een metalen plaat of een zogeheten Kirschner-draad. De Kirschner-draad wordt gebruikt voor immobilisatie. De chirurg herstelt het gewrichtsoppervlak door de titaniumschroef in te brengen. Daarna krijgen de ringvinger en de pink een spalk aangemeten. Je moet deze ongeveer vier tot zes weken dragen.

Preventie

Een boksersfractuur kan gedeeltelijk worden voorkomen door je handen te beschermen als je gaat boksen. Gevechten met blote vuist moeten worden vermeden. Voorkomen van een boksersfractuur door vallen is nauwelijks mogelijk.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurGebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurElke hand (de pols niet meegerekend) telt 19 botten. De botten van de hand dienen als een raamwerk. Dit raamwerk onderst…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Prolactinoom: oorzaken, symptomen en behandelingEen prolactinoom is een tumor die teveel prolactine produceert. Deze tumor kan vele jaren groeien en de symptomen komen…
Claustrofobie; symptomen, oorzaken en behandelingClaustrofobie is een fobie voor kleine ruimten. Daarom wordt het ook wel "engtevrees" genoemd. Als je aan claustrofobie…

Lobulair carcinoom in situ: Abnormale cellen in lobben borstLobulair carcinoom in situ: Abnormale cellen in lobben borstDe lobben in de borst zijn klieren die verantwoordelijk zijn voor de melkproductie. Een lobulair carcinoom in situ (LCIS…
Verstuikte elleboog: Behandeling van elleboogverstuikingVerstuikte elleboog: Behandeling van elleboogverstuikingSommige patiënten krijgen te maken met een elleboogverstuiking. Dit treedt vooral op door een klap op de elleboog of het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cm Dasilva, Pixabay
  • All4fysio. Boksersfractuur. https://www.all4fysio.nl/boksersfractuur (ingezien op 29-7-2023)
  • https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/mijn-lijf/item/boxer-fractuur
  • http://med-info.nl/Afwijking_trauma_extremiteit_boven_hand_metacarpaalfractuur.html
  • http://www.traumaprotocol.nl/index.php/hand/metacarpale-fractuur-ii-v
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Middenhandsbeen
  • https://radiopaedia.org/articles/boxer-fracture-1
  • https://www.startpuntradiologie.nl/coschappen/spoedeisende-hulp/handvingers/x-hand/index.html
  • https://www.medics4medics.com/nl/traumatologie/fracturen/hand-metacarpaal-fracturen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxer%27s_fracture
  • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/boxers-fracture
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kirschner_wire
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319297.php
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.