Verstuikte elleboog: Behandeling van elleboogverstuiking

Verstuikte elleboog: Behandeling van elleboogverstuiking Sommige patiënten kunnen te maken krijgen met een elleboogverstuiking. Dit gebeurt vaak door een klap op de elleboog of door vallen met een uitgestrekte arm. De meest voorkomende symptomen van een verstuikte elleboog zijn pijn, zwelling, roodheid en warmte rond het gewricht. De behandeling bestaat uit een combinatie van rust, ondersteunende zorg, pijnstilling en fysiotherapie om het bewegingsbereik en de kracht te herstellen. Bij de meeste patiënten geneest het elleboogletsel binnen enkele weken. Door enkele voorzorgsmaatregelen te treffen kan het risico op een verstuikte elleboog worden verminderd, hoewel een volledig voorkomen van dit letsel niet altijd mogelijk is.

Oorzaken van een verstuikte elleboog

Een verstuiking betreft een verwonding van de ligamenten rond een gewricht. Ligamenten zijn weefselbanden die botten met elkaar verbinden. De ligamenten in de elleboog helpen de botten van de boven- en onderarm met elkaar te verbinden. Een elleboogverstuiking ontstaat wanneer één of meer van deze ligamenten uitgerekt of gescheurd worden.

Elleboogverstuikingen kunnen optreden door:
  • Een harde klap op de elleboog, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk
  • Overbelasting van de elleboog door intensieve sportactiviteiten
  • Vallen met een uitgestrekte arm, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd

Risicofactoren voor elleboogverstuiking

Enkele factoren die het risico op een verstuikte elleboog verhogen zijn:
  • Deelname aan bepaalde sporten zoals gymnastiek of honkbal
  • Problemen met coördinatie
  • Onvoldoende flexibiliteit en kracht
  • Evenwichtsproblemen
  • Losse gewrichten of bindweefselproblemen

Symptomen van een verstuikte elleboog

Patiënten met een verstuikte elleboog ervaren vaak:
  • Elleboogpijn
  • Zwelling van de elleboog
  • Warmte rond de elleboog
  • Huidveranderingen zoals blauwe plekken en roodheid
  • Mogelijk een klikkend of ploppend geluid bij het oplopen van het letsel, wat kan wijzen op een gescheurd ligament
  • Beperkingen in de beweging van de elleboog

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De arts zal de symptomen en het ontstaan van het letsel documenteren en de elleboog lichamelijk onderzoeken. Om breuken in de botten van de elleboog uit te sluiten, wordt vaak een röntgenfoto gemaakt. In sommige gevallen kan een MRI-scan nodig zijn om uitgerekte of gescheurde ligamenten en andere weefselschade te visualiseren. Beeldvormende onderzoeken helpen ook bij het bepalen van de ernst van het letsel (stadiëring).

Stadiëring

Elleboogverstuikingen worden ingedeeld op basis van hun ernst:
  • Graad 1: Verrekkingen en kleine scheurtjes in de ligamenten
  • Graad 2: Gedeeltelijke scheuring van de ligamenten
  • Graad 3: Volledige scheuring van de ligamenten

Behandeling van een verstuikte elleboog

Zelfzorg

De eerste stap in de behandeling is rust voor de elleboog; vermijd het tillen van voorwerpen en bewegingen die pijn veroorzaken. Breng de elleboog omhoog boven het niveau van het hart door een kussen onder de elleboog te plaatsen. Koelen met ijs (gewikkeld in een doek) gedurende vijftien tot twintig minuten, drie tot vier keer per dag, kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn. Toepassing van druk met een elastisch verband of compressieverpakking kan ook nuttig zijn. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil, Motrin) of naproxen (Aleve, Naprosyn), kunnen helpen bij pijn en zwelling, terwijl paracetamol enkel de pijn verlicht. Patiënten met een hartaandoening, hoge bloeddruk, nierziekte, leveraandoening, of een geschiedenis van maagzweren of interne bloedingen dienen voorafgaand overleg te plegen met hun arts over het gebruik van deze medicatie.

De arts kan pijnstilling voorschrijven indien nodig / Bron: Stevepb, PixabayDe arts kan pijnstilling voorschrijven indien nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische zorg

Bij een ernstige verstuiking kan een mitella worden voorgeschreven om beweging van de arm en elleboog te voorkomen. In sommige gevallen is een gips of spalk nodig, die gedurende twee tot drie weken moet worden gedragen. De arts kan ook sterke pijnstillers voorschrijven. Fysiotherapie kan worden aanbevolen om de rek- en versterkingsoefeningen te verbeteren. Indien de ligamenten volledig gescheurd zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de schade te herstellen. Na een operatie zijn pijnstillers en fysiotherapie vaak nodig voor het herstel.

Prognose

De meeste patiënten herstellen binnen ongeveer vier weken volledig van een eenvoudige elleboogverstuiking. De hersteltijd kan echter variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking en de effectiviteit van de behandeling.

Complicaties van een elleboogverstuiking

Op de lange termijn kunnen complicaties zoals chronische pijn en beperkte beweeglijkheid optreden, vooral als de verstuiking ernstig is of niet adequaat behandeld werd. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een vertraagd herstel of aanhoudende zwelling.

Preventie van een elleboogverstuiking

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een elleboogverstuiking volledig te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico te verminderen:
  • Het dragen van geschikte veiligheidsuitrusting tijdens sporten en activiteiten die risico’s met zich meebrengen.
  • Het toepassen van de juiste techniek tijdens het sporten om overbelasting en letsel te voorkomen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining om de ellebogen en armen sterk en flexibel te houden.
  • Het vermijden van risicovolle situaties en het aanleren van veilige valtechnieken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…
Verstuikte enkel vaak niet zo ernstigEen enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. He…
Verstuiking - natuurlijke behandelingenVerstuiking - natuurlijke behandelingenNatuurlijke behandelingen tegen verstuiking zijn gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling. In sommige geval…
Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelVerstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelMen spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in…

Boksersfractuur: symptomen gebroken middenhandsbeentje pinkBoksersfractuur: symptomen gebroken middenhandsbeentje pinkEen gebroken middenhandsbeentje van de pink of boksersfractuur (soms ook 'boxerfractuur' genoemd) is een breuk van het m…
Gebroken elleboog: symptomen en behandeling elleboogfractuurGebroken elleboog: symptomen en behandeling elleboogfractuurBij een gebroken elleboog of elleboogfractuur breekt deze vaak aan de bovenkant van de elleboog. Dit is waar de tricepsp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baedaya, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 28 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Elbow sprain – aftercare, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000679.htm
  • Elbow sprain, https://www.sportsmed.com.au/elbow-sprain/
  • Elbow sprain, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=11882
  • Elbow Sprain: Care Instructions, https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?HwId=uf7039
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.