Bult op elleboog: Oorzaken, symptomen en behandeling

Bult op elleboog: Oorzaken, symptomen en behandeling Af en toe kan bij patiënten een bult op de elleboog ontstaan. Deze bult kan het gevolg zijn van een aandoening, ontsteking of letsel, zoals artrose of bursitis (slijmbeursontsteking). Andere symptomen kunnen stijfheid en huidverkleuring omvatten. Bij symptomen zoals warmte, pijn, zwelling en/of beperkt bewegingsbereik van de elleboog is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een tijdige diagnose kan leiden tot betere behandelingsresultaten. De diagnose wordt vaak gesteld op basis van het uiterlijk, maar soms kan een arts ook bloedonderzoek en/of beeldvormende onderzoeken aanbevelen. Sommige oorzaken van een bult op de elleboog zijn niet ernstig en kunnen goed worden verholpen met rust, het aanbrengen van ijs en andere zelfzorgmaatregelen. Andere oorzaken vereisen mogelijk medicatie, medische procedures of zelfs een operatie.

Artrose: Reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen

Oorzaken

Artrose van de elleboog ontstaat wanneer het kraakbeenoppervlak van de elleboog versleten of beschadigd is. Kraakbeen speelt een essentiële rol bij het soepel laten bewegen van de gewrichten en fungeert als een stootkussen tijdens bewegingen. Artrose van de elleboog is vaak het gevolg van normale slijtage door leeftijd en activiteit. Een eerdere verwonding, zoals een breuk of een ontwrichting (dislocatie), kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose in de elleboog.

Symptomen

Artrose tast doorgaans de handen, de knieën, de heupen en de wervelkolom aan. Het is zeldzaam dat de elleboog getroffen wordt. Wanneer dit gebeurt, gaat de aandoening vaak gepaard met gewrichtspijn, gewrichtszwelling, gewrichtsstijfheid, krakende geluiden bij beweging en een verminderd bewegingsbereik.

Een gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk voor patiënten met artrose / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk voor patiënten met artrose / Bron: Jill111, Pixabay
Behandeling
Zelfzorgmaatregelen zoals het gebruik van omega-3 vetzuren (supplementen) en een gezonde, evenwichtige voeding met veel fruit en groenten kunnen de klachten verlichten. Regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsverlies bij overgewicht zijn ook belangrijk. De arts kan de patiënt doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Daarnaast kunnen medicatie en chirurgie worden overwogen als behandelingsopties voor artrose.

Basaalcelcarcinoom: Kwaadaardige tumor

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker waarbij een roze, witte of huidkleurige bult ontstaat, bijvoorbeeld op de elleboog. Dit traaggroeiende knobbel veroorzaakt meestal geen pijn of jeuk. De arts zal dit kwaadaardige gezwel meestal verwijderen via een operatie.

Botletsel: Knobbel met pijn

Wanneer een botletsel optreedt, bijvoorbeeld door een breuk of verplaatsing van de botten in de elleboog, kan dit leiden tot de vorming van een bult. Dit gaat vaak gepaard met pijn en mogelijk ook huidverkleuring. Behandelingsopties omvatten het dragen van een spalk en chirurgie indien nodig.

Dermatitis herpetiformis (ziekte van Dühring)

Oorzaken

Dermatitis herpetiformis is een chronische auto-immuunziekte die vaak wordt veroorzaakt door het eten van gluten. Deze aandoening komt voor bij mensen die gevoelig of intolerant zijn voor het eiwit in tarwe en andere granen. Patiënten met coeliakie (maag- en darmproblemen door glutenconsumptie) hebben vaak ook last van dermatitis herpetiformis.

Medicijnen kunnen de klachten van dermatitis herpetiformis verlichten / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen kunnen de klachten van dermatitis herpetiformis verlichten / Bron: Stevepb, Pixabay
Symptomen
De aandoening veroorzaakt jeukende, rode, met vocht gevulde bultjes, blaren en zweren, vooral op de ellebogen, knieën, schouderbladen, zitvlak, lage rug en/of hoofdhuid. Soms kunnen ook de nek, het gezicht, het tandglazuur of de lies aangedaan zijn. Het krabben aan de letsels kan de blaren openkrabben en verergeren.

Behandeling

De arts kan medicijnen voorschrijven zoals dapsone (via de mond) en corticosteroïden (op de huid aangebracht). Een glutenvrij dieet is ook noodzakelijk voor het beheersen van de symptomen.

Eczeem: Huidontsteking met jeukende uitslag en droge huid

Oorzaken

Eczeem (ook bekend als atopische dermatitis) is een vorm van huidontsteking die vaak ontstaat door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Patiënten met een voedselallergie en astma (chronische ontsteking van de luchtwegen) hebben een verhoogd risico. Hun huid is gevoeliger, wat kan leiden tot een grotere kans op eczeemklachten bij het gebruik van niet-hypoallergene producten.

Het is belangrijk om de elleboog vochtig te houden bij eczeem, bijvoorbeeld door vaseline te gebruiken / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het is belangrijk om de elleboog vochtig te houden bij eczeem, bijvoorbeeld door vaseline te gebruiken / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Symptomen
Eczeem tast vaak de binnenkant van de armen, de handen, de voeten, het gebied achter de knieën en/of het gezicht aan, maar kan ook de ellebogen aantasten, vooral bij baby’s. De aandoening veroorzaakt een rode, jeukende huiduitslag (met bultjes) en de huid is vaak droog (droge huid).

Behandeling

Er is geen definitieve behandeling voor eczeem, maar de arts kan topische corticosteroïden of fototherapie (behandeling met licht) aanbevelen. Het is belangrijk om de huid vochtig te houden met een hypoallergene crème of vaseline. Lang baden en het gebruik van erg warm water moeten worden vermeden, evenals het vermijden van uitlokkende factoren.

Ganglioncyste: Weke delen-gezwel met soms een bult in de elleboog

Een ganglioncyste is een type weke delen-gezwel dat vaak ontstaat wanneer synoviale vloeistof die een gewricht of pees omringt, naar buiten lekt en zich verzamelt in een zak. Meestal verschijnt de cyste in de pols, maar soms kan deze ook in de elleboog ontstaan. In ongeveer de helft van de gevallen verdwijnt de pijnloze bult vanzelf. Als de cyste blijft bestaan of problemen veroorzaakt, kan de arts deze verwijderen via een operatie of het vocht met een naald en spuit (aspiratie) afvoeren.

Hematoom: Zwelling aan de elleboog

Een hematoom ontstaat wanneer bloed zich buiten de grotere bloedvaten verzamelt, vaak door een harde klap (letsel of trauma), zoals op de elleboog. Dit leidt tot een grote zwelling, huidverkleuring, gevoeligheid, roodheid van de huid, warmte rond het getroffen gebied en elleboogpijn. Behandelingsopties omvatten voldoende rust, het omhoog houden van de arm, het aanbrengen van een drukverband, het gebruik van ijs, vrij verkrijgbare pijnstillers en het dragen van een brace.

Lipoom: Goedaardig onderhuids bultje

Overgewicht is een risicofactor voor lipomen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht is een risicofactor voor lipomen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Oorzaken
Een lipoom is een goedaardig vetgezwel onder de huid. Het ontstaan van lipomen kan worden beïnvloed door genetische factoren, overgewicht, een gebrek aan lichaamsbeweging en trauma.

Symptomen

Lipomen veroorzaken doorgaans geen symptomen. Deze zachte, beweegbare bulten groeien vaak langzaam onder de huid.

Behandeling

Behandeling is meestal niet nodig, maar als een lipoom groot is, het bewegingsbereik beïnvloedt, cosmetisch storend is of klachten veroorzaakt, kan de arts besluiten het lipoom via een operatie te verwijderen. Na de operatie kan een litteken of een keloïd ontstaan. Het lipoom kan ook terugkeren.

Olecranon bursitis

Oorzaken

Olecranon bursitis is een ontsteking van de olecranon bursa (slijmbeurs: een met vloeistof gevuld zakje in de elleboog). Deze aandoening kan ontstaan na een infectie (septische bursitis) of verwonding, hoewel de oorzaak vaak onbekend is.

Symptomen

De symptomen van olecranon bursitis omvatten zwelling, roodheid, pijn en warmte aan het puntje van de elleboog.

Behandeling

Behandeling kan bestaan uit rust en het gebruik van ontstekingsremmers. Indien de slijmbeurs geïnfecteerd is, is een antibioticakuur nodig. Steroïde-injecties kunnen ook helpen om de ontsteking te verminderen. In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn.

Psoriasis: Ontsteking van de huid aan de elleboog

Oorzaken

Psoriasis ontstaat door een probleem met het immuunsysteem, waarbij een chronische ontsteking van de huid optreedt.

Symptomen

Patiënten met psoriasis hebben vaak roze of witte schilferige plaques op de ellebogen, de hoofdhuid, de knieën, de lage rug en/of het gezicht. Soms zijn er ook nagelveranderingen en/of gewrichtsproblemen aanwezig.

Behandeling

De arts zal de behandeling afstemmen op de locatie en ernst van de klachten. Behandelopties kunnen bestaan uit vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicatie, en/of fototherapie (behandeling met ultraviolet licht).

Reumatoïde artritis: Auto-immuunaandoening

Oorzaken

De oorzaak van reumatoïde artritis is anno oktober 2020 nog onbekend. Bij deze auto-immuunziekte valt het immuunsysteem de gezonde gewrichten aan.

Symptomen

De aandoening gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en reumatoïde knobbeltjes (stevige, ronde bulten onder de huid) op de ellebogen, enkels, knieën, polsen, tenen en/of vingers. Andere symptomen kunnen bloedarmoede, gewichtsverlies, lichte koorts en vermoeidheid zijn. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot weefselschade.

Behandeling

Er is geen definitieve behandeling voor reumatoïde artritis. De arts kan ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARD's) gebruiken om de ontstekingen te verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn.

Schurft: Uitslag met bultjes en blaren

Schurft is een zeer besmettelijke aandoening veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabiei. De aandoening veroorzaakt een jeukende uitslag met rode bultjes en blaren op de elleboog. Speciale lotions zijn effectief voor de behandeling van schurft.

Tenniselleboog (laterale epicondylitis)

Oorzaken

Bij tenniselleboog zijn de pezen die de spieren in de onderarm met de elleboog verbinden ontstoken. Dit ontstaat door herhaalde elleboogbewegingen zoals het schudden van handen, het maken van een vuist, draaien aan een deurknop of het vasthouden van een tennisracket.

Symptomen

De aandoening veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de elleboog, die verergert bij gebruik van de onderarm, en kan leiden tot een verminderde grijpkracht.

Behandeling

De aandoening verbetert vaak met rust, het aanbrengen van koude, vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen en het dragen van een brace. Indien de symptomen aanhouden, kan fysiotherapie nuttig zijn. In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Wratten: Gezwelletjes op de huid door HPV

Wratten worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit resulteert meestal in huidkleurige gezwelletjes met een ruw of glad oppervlak, zoals op de elleboog. Vrij verkrijgbare behandelingen met salicylzuur en medische behandelingen kunnen helpen bij het verwijderen van wratten.

Symptomen die gepaard gaan met een bult op de elleboog

Naast een bult op de elleboog kunnen er andere symptomen optreden, afhankelijk van de oorzaak:
  • Pijn: Pijn is een veelvoorkomend symptoom van een bult op de elleboog, en kan variëren van mild tot ernstig. De pijn kan erger worden bij het bewegen van de elleboog of bij druk op de bult.
  • Zwelling: Zwelling van de elleboog is een ander veelvoorkomend symptoom. De zwelling kan zacht of hard aanvoelen, en kan gepaard gaan met roodheid of warmte.
  • Stijfheid: Stijfheid van de elleboog kan het moeilijk maken om de arm volledig te bewegen.
  • Roodheid: Roodheid van de elleboog kan wijzen op een ontsteking of infectie.
  • Warmte: Warmte van de elleboog kan ook wijzen op een ontsteking of infectie.
  • Pus: Pus is een teken van een infectie en kan afkomstig zijn van een open wond of een abces.
  • Verminderde beweeglijkheid: In sommige gevallen kan een bult op de elleboog leiden tot een verminderde beweeglijkheid van de arm.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slijmbeursontsteking elleboog: behandeling bursitis olecraniSlijmbeursontsteking elleboog: behandeling bursitis olecraniEen slijmbeursontsteking die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt, staat bekend als een bursitis olecrani. Het…
Pijn aan de elleboogPijn aan de elleboogDe elleboog kan pijnlijk aanvoelen door verschillende oorzaken zoals vallen of stoten. Een gebroken of gekneusde elleboo…
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenWit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen witte bult op het ooglid kan variëren in grootte en kan al dan niet pijnlijk zijn. Dit bultje kan gepaard gaan met s…

Gegeneraliseerde angststoornis: Constante, irrationele angstGegeneraliseerde angststoornis: Constante, irrationele angstEen gegeneraliseerde angststoornis is een vaak voorkomende psychische aandoening waarbij patiënten overmatige, oncontrol…
(Te) grote schaamlippen, helemaal niet ongewoon(Te) grote schaamlippen, helemaal niet ongewoonSchaamlippen komen voor in allerlei maten, kleuren en vormen en verschillen van vrouw tot vrouw. Het is lastig om te beo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baedaya, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 september 2019:
  • 18 Causes of a Bump on Your Elbow, https://www.healthline.com/health/bump-on-elbow#1
  • Ganglion cyst, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/ganglion-cyst
  • Hematoma: Everything you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324831.php
  • Osteoarthritis of the Elbow, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osteoarthritis-of-the-elbow/
  • Hoe herken je een basaalcelcarcinoom?, https://www.kanker.nl/kankersoorten/basaalcelcarcinoom/wat-is/hoe-herken-je-een-basaalcelcarcinoom-0
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/327951-overview
  • What can cause bumps on the elbows?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326200.php
  • What Is Dermatitis Herpetiformis?, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-dermatitis-herpetiformis#1
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.