Slijmbeursontsteking elleboog: behandeling bursitis olecrani

Slijmbeursontsteking elleboog: behandeling bursitis olecrani Een slijmbeursontsteking die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt, staat bekend als een bursitis olecrani. Het wordt gekenmerkt door zwelling, roodheid en pijn aan het uiteinde van de elleboog. Als deze slijmbeursontsteking het gevolg is van een infectie, kan het gepaard gaan met koorts. De aandoening komt relatief vaak voor en is een van de meest voorkomende soorten bursitis. Bursitis olecrani treedt meestal op als gevolg van trauma of druk op de elleboog, infectie of bepaalde medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis of jicht. Er kan dus sprake zijn van een slijmbeursontsteking met en zonder bacteriën. De diagnose is meestal gebaseerd op de symptomen. Behandeling bestaat uit het voorkomen van verder trauma, pijnstillers met ontstekingsremmende werking en rust. Zo nodig kan de zwelling worden leeggezogen met een injectiespuit. Een operatie kan worden uitgevoerd als andere maatregelen onvoldoende soelaas bieden.
Een gezonde elleboog / Bron: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een gezonde elleboog / Bron: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is een bursitis olecrani?

Als je een klap op je elleboog hebt gehad of langdurig op je elleboog hebt geleund, kun je merken dat de punt van het gewricht rood en opgezwollen wordt. In ernstige gevallen van zwelling kan er zich een knobbel vormen, die uitsteekt boven de punt. 'Olecranie' verwijst naar het puntige bot in je elleboog. 'Bursitis' verwijst naar een ontsteking van een slijmbeurs. Een slijmbeurs is een soort zakje dat een klein beetje vocht bevat. Slijmbeurzen komen door je hele lichaam voor en ze werken als stootkussens tussen lichaamsdelen, zoals spieren en pezen die over botten glijden en in de buurt van grote gewrichten zoals je schouders, heupen en knieën. De slijmbeurs in je elleboog vermindert de wrijving tussen de huid en het puntige bot in je elleboog, wat je kunt voelen wanneer je je elleboog buigt. Je merkt de slijmbeurs niet op omdat deze meestal plat ligt, in overeenstemming met de vorm van je bot. Maar als het geïrriteerd raakt, kan de slijmbeurs opgezwollen raken en groter worden.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking in de elleboog

Je elleboog kan om verschillende redenen zwellen. De mogelijke oorzaken van een bursitis olecrani zijn:
 • Trauma: een harde slag tegen de elleboog, zoals slaan of vallen, kan de slijmbeurs doen opzwellen.
 • Te veel druk: gedurende langere tijd met je elleboog tegen een hard oppervlak leunen kan de slijmbeurs irriteren. Loodgieters, aircomonteurs en anderen die op hun ellebogen moeten werken, zullen dit eerder krijgen.
 • Overige aandoeningen: reumatoïde artritis (een ziekte waarbij je immuunsysteem je gewrichten aanvalt en er artritis of gewrichtsontsteking ontstaat), jicht of nierfalen waarbij je dialyse nodig hebt.
 • Infectie: als je slijmbeurs is geïnfecteerd met bacteriën door een snee, schaafwond of insectenbeet, zal dit ertoe leiden dat de slijmbeurs wordt gevuld met extra vloeistof, opzwellen en rood worden.

Slijmbeursontsteking van de elleboog / Bron: Themeparkphoto at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Slijmbeursontsteking van de elleboog / Bron: Themeparkphoto at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen

Bursitis olecrani kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • zwelling en naarmate de zwelling groter wordt, kan het lijken op een golfbal op het puntje van je elleboog
 • pijn: als de bursa opzwelt, kan dit pijn in je elleboog veroorzaken, vooral bij buigen
 • meestal geen pijn bij een rechte arm
 • roodheid of warmte, wat kan wijzen op een slijmbeursontsteking met bacteriën
 • gevoeligheid in en rond de elleboog
 • pus: een gele of witte, dikke, troebele vloeistof die uit een geïnfecteerde slijmbeurs komt
 • soms een opgezette klier in de oksel van de aangedane arm
 • koorts bij septische (bacteriële) bursitis
 • ziek en misselijk voelen

Onderzoek en diagnose

De diagnose is meestal gebaseerd op de klachten. Als er sprake is van infectie, moet de vloeistof worden afgetapt met een drain en daarna onderzocht.

Slijmbeursontsteking van de elleboog / Bron: Harrygouvas: Δρ. Χαρλαμπος Γκ&, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Slijmbeursontsteking van de elleboog / Bron: Harrygouvas: Δρ. Χαρλαμπος Γκ&, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Behandeling

Niet-chirurgische behandelingen

Conservatieve behandeling bestaat uit:
 • toepassen van ijspakkingen
 • de elleboog rust geven
 • pijnbestrijding
 • antibiotica (flucloxacilline) als bacteriën de boosdoeners zijn

Als de klachten aanhouden kan de zwelling worden afgetapt met een injectiespuit, waarna een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in de slijmbeurs wordt gespoten. Na deze behandeling wordt er een drukverband aangelegd om te voorkomen dat de slijmbeurs zich weer met vloeistof vult.

Operatie

Als de vloeistof na meerdere keren afgezogen te zijn nog steeds terugkeert of de slijmbeurs voortdurend pijn veroorzaakt, is een operatieve ingreep een optie. Hierbij wordt de slijmbeurs door middel van een operatie verwijderd. Het wordt meestal gedaan onder algemene verdoving en heeft minimale risico's. De operatie verstoort geen spieren, gewrichtsbanden of gewrichtsstructuren. Om te herstellen krijg je vaak een spalk aangemeten om de huid te beschermen. Fysiotherapie en oefeningen zullen worden voorgeschreven om het bewegingsbereik te verbeteren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeu…
Slijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaSlijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaEen slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs of bursa, een met vloeistof gevulde zak nabij e…
Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzak…

Ischemie: Tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in bloedvatIschemie: Tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in bloedvatHet lichaam heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Ischemie is de medische term voor een bep…
IJzer: Functie, gezondheidsvoordelen en ijzersupplementenIJzer: Functie, gezondheidsvoordelen en ijzersupplementenIJzer is één van de meest vitale mineralen. Alle menselijke cellen bevatten ijzer, maar dit mineraal bevindt zich meesta…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: En:NJC123, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.thuisarts.nl/elleboogontsteking/ik-heb-elleboogontsteking
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Olecranon_bursitis
 • https://www.webmd.com/arthritis/olecranon-bursitis#1
 • https://www.mst.nl/p/aandoeningen/bursitis-olecrani/
 • https://www.fysiodouma.nl/wiki/slijmbeursontsteking-van-de-elleboog/
 • Afbeelding bron 1: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Themeparkphoto at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Harrygouvas: Δρ. Χαρλαμπος Γκ&, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.